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OPINION NO. 95-013 

Syllabus: 

1. 	 For purposes of the Ohio Constitution, the Revised Code, and the Rules 
of Superintendence for Courts of Common Pleas, a judge of any division 
of a court of common pleas is a judge of the court of common pleas. 

2. 	 R.C. 5901.02 permits any judge of a court of common pleas, regardless 
of the division of the court to which that judge has been elected or 
appointed, to appoint the members of a veterans service commission. 
(1969 Op. Att'y Gen. No. 69-031, overruled in part.) 

3. 	 A judge of the juvenile and probate division who is the presiding judge of 
the court of common pleas is a judge of the court of common pleas with 
authority to make appointments to the veterans service commission 
pursuant to R.C. 5901.02. (1969 Op. Att'y Gen. No. 69-031, overruled 
in part.) 

To: Russell V. Leffler, Huron County Prosecuting Attorney, Norwalk, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, June 22, 1995 

June 1995 
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You have requested an opinion concerning the appointment of members of a veterans 
service commission under R.C. 5901.02. Your specific question is whether appointments to the 
commission may be made only by a general division judge of the court of common pleas or 
whether such appointments may be made by the presiding judge when the presiding judge is a 
judge of the juvenile and probate division of the court of common pleas. More generally, your 
request raises the issue whether R.C. 5901.02 may be interpreted as conferring authority upon 
any judge of a court of common pleas, regardless of the division of the court to which that judge 
has been elected or appointed, to appoint the members of a county veterans service commission. 

R.C. 5901.02 

Your question relates to R.C. 5901.02, which states in part: 

In each county there shall be a commission known as "the veterans service 
commission" composed of five persons. Such persons shall be residents of the 
county and shall be appointed to five--year terms by a judge of the court of 
common pleas. (Emphasis added.) 

The statute thus states simply that appointments to the commission are to be made by "a judge 
of the court of common pleas." The same language is used in R.C. 5901.03 in relation to the 
removal of a member of the commission for cause and the filling of vacancies for unexpired 
terms. R.C. 5901.03 ("[a] judge of the court of common pleas may remove any member of the 
commission for cause, and shall fill vacancies occurring on the commission for the unexpired 
terms, in the manner provided in [R.C. 5901.02]"). 

Ohio law has long provided for the appointment of members of a veterans service 
commission and its predecessor organization, a soldiers' relief commission, by a judge of the 
court of common pleas. Early versions of the statute authorized any judge of the court of 
common pleas to make the appointments. See, e.g., 1888 Ohio Laws 158, 159 (H.B. 419, eff. 
Apr. 5, 1888) ("[a]ny judge of the court of common pleas in each of said counties" shall appoint 
three persons to serve as the soldiers' relief commission). The reference was changed to "a 
judge of the court of common pleas" with the adoption of the General Code. See, e.g., G.C. 
2930 (Anderson 1912); 1917 Ohio Laws 26, 27 (H.B. 55, passed March 6, 1917). At issue in 
this opinion is the question whether "a judge of the court of common pleas" includes a judge of 
any division of the court of common pleas. 

History of Ohio Const. art IV, §4 

The question whether "a judge of the court of common pleas" includes a judge of the 
common pleas court, juvenile and probate division, arose with the amendment of the Ohio 
Constitution in 1968 and 1973. Prior to May 7, 1968, the probate court was an entity separate 
from the court of common pleas. See generally, e.g., In re Estate ofMiller, 160 Ohio St. 529, 
117 N.E.2d 598 (1954). Effective May 7, 1968, the Ohio Constitution was amended so that, 
under Ohio Const. art. IV, §4, the probate court became a division of the court of common 
pleas. See 1967-1968 Ohio Laws, Part II-III, 2878, 2881 (Am. Sub. H.J. Res. 42). See 
generally, e.g., Milligan & Pohlman, The 1968 Modern Courts Amendment to the Ohio 
Constitution, 29 Ohio St. L.J. 811 (1968). The Schedule for implementing that amendment 
stated that, on the effective date of the amendment: "All judges of the probate courts shall 
become judges of the courts of common pleas_" 1967-1968 Ohio Laws, Part II-III, 2878, 2883 
(Am. Sub. R.J. ~es. 42) (Schedule, paragraph (D)). 
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Ohio Const. art. IV, §4 was amended again in 1973 when provision was made for other 
divisions of a court of common pleas, as established by law. See 1973 Ohio Laws, Part 1, 2024 
(Am. S.J. Res. 30). As currently in effect, Ohio Const. art. IV, §4 states: 

(A) There shall be a court of common pleas and sllch divisions thereofas 
may be established by law serving each county of the state. Any judge ofa court 
of common pleas or a division thereofmay temporarily hold court in any county. 
In the interests of the fair, impartial, speedy, and sure administration of justice, 
each county shall have one or more resident judges, or two or more counties may 
be combined into districts having one or more judges resident in the district and 
serving the common pleas courts of all counties in the (l;strkt, as may be 
provided by law. Judges serving a district shall sit in each c(Junty 10 the district 
as the business of the court requires. In counties or districts having more than 
one judge of the court of common pleas. the judges shall select one of their 
number to act as presiding judge, to serve at their pleasure. If the judges are 
unable because of equal division of the vote to make such selection, the judge 
having the longest total service on the court of common pleas shall serve as 
presiding judge until selection is made by vote. The presiding judge shall have 
such duties and exercise such powers as are prescribed by rule of the supreme 
court. 

(B) The courts of common pleas and divisions thereof shall have such 
original jurisdiction over all justiciable matters and such powers of review of 
proceedings of administrative officers and agencies as may be provided by law. 

(C) Unless otherwise provided by law. there shall be a probate division 
and such other divisions of the courts of common pleas as may be provided by 
law. Judges shall be elected specifically to such probate division and to such 
other divisions. Thejudges ofthe probate division shall be empowered to employ 
and control the clerks, employees, deputies, and referees of such probate division 
of the common pleas courts. (Emphasis added.) 

Meaning of "A Judge of the Court of Common Pleas" 

In order to determine whether a judge of the juvenile and probate division is a judge of 
the court of common pleas for purposes of R.C. 5901.02, it is necessary to examine relevant 
provisions of the Ohio Constitution, the Revised Code, and the Rules of Superintendence for 
Courts of Common Pleas. Ohio Const. art. IV, §4 provides for the court of common pleas and 
such divisions as may be established by law. Unless otherwise provided by law, "there shall 
be a probate division." Ohio Const. art. IV, §4(C). Judges must be elected specifically to the 
probate division and to the other divisions, and judges of the probate division must have 
authority to employ and control the clerks, employees, deputies, and referees of the probate 
division. Id. Any judge of a court of common pleas or a division of that court may temporarily 
hold court in any county. Ohio Const. art. IV, §4(A). Where there is more than one judge of 
the court of common pleas, one of the judges is designated as presiding judge and has the 
powers and duties prescribed by rule of the Ohio Supreme Court. Id. 

Ohio Const. art. IV, §5 empowers the Chief Justice or Acting Chief Justice of the Ohio 
Supreme Court, as necessity arises, to "assign any judge of a court of common pleas or a 
division thereof temporarily to sit or hold court on any other court of common pleas or division 
thereof or any court of appeals." Ohio Const. art. IV, §5(A)(3). Ohio Const. art. IV, §6 
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provides for the election of "judges of the courts of common pleas and the divisions thereof" to 
terms of not less than six years and requires that each such judge reside in the county, district, 
or subdivision in which his court is located. Ohio Const. art. IV, §6(A)(3). It also provides 
that judges of "courts of common pleas, and divisions thereof" shall receive "such compensation 
as may be provided by law, which shall not be diminished during their term of office." Ohio 
Const. art. IV, §6(B). 

Provisions of the Ohio Constitution thus contain various references to judges of the court 
of common pleas or a division thereof. It is clear that, under the Ohio Constitution, the 
common pleas court and its divisions constitute a single entity and judges of any division of the 
court are judges of the court. As one of my predecessors stated in 1970, upon examining the 
provisions of Ohio Const. art. IV, §4: 

The distinction between the probate court and the common pleas court 
which existed prior to May 7, 1968 is now abolished. There is now but one 
court in each county which is the common pleas court. Although a judge of the 
probate division is elected separately, this judge is also a judge of the common 
pleas court and should be entitled to vote in determining who the presiding judge 
shall be. 

1970 Op. Att'y Gen. No. 70-171 at 2-340 to 2-341. See also 1968 Op. AU'y Gen. No. 68-123 
at 2-173 (" it is clear that where the Juvenile Court had been established within the Probate 
Court, it became a division of the Common Pleas Court along with the Probate Court" under 
Ohio Const. art. IV, §4, as amended); note 2, infra. 

A review of relevant provisions of the Revised Code supports the conclusion that the term 
"a judge of the court of common pleas" applies to any judge of the court of common pleas, 
including a judge who is elected or appointed to a particular division of that court. With respect 
to judges of the probate division, RC. 2301.02 states expressly: "Judges of the probate division 
of the court of common pleas are judges of the court of common pleas .... " RC. 2301.02 
(emphasis added). Similarly, R.C. 2101.01 states: "As used in the Revised Code, ... 'probate 
judge' means the judge of the court of common pleas who is judge of the probate division." 
RC. 2101.01 (emphasis added). The same analysis applies to judges of the division of domestic 
relations or juvenile division of the court of common pleas. See, e.g., R.C. 2151.07 ("[t]he 
juvenile court is a court of record and within the division of domestic relations or probate of the 
court of common pleas, except that the juvenile courts of Cuyahoga county and Hamilton county 
shall be separate divisions of the court of common pleas"); R.C. 2153.02 ("[judges of the 
Cuyahoga County Court of Common Pleas, Juvenile Court Division] shall exercise the same 
powers and jurisdiction and receive the same compensation as other judges of the court of 
common pleas"); RC. 2301.03 (judges of the court of common pleas, division of domestic 
relations or juvenile division, of various counties have the same qualifications, exercise the same 
powers and jurisdiction, and receive the same compensation as other judges of the court of 
common pleas). Thus, as used in the Revised Code, the term "judge of the court of common 
pleas" includes a judge of a division of the court of common pleas. 

The Rules of Superintendence for Courts of Common Pleas, adopted by the Ohio 
Supreme Court in accordance with Ohio Const. alt. IV, §5(A)(1), also indicate that a judge of 
any division of a court of common pleas is a judge of the court of common pleas. C.P. Sup. 
R. 2 contains the following language relating to the selection of a presiding judge: 
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In counties having more than one common pleas judge, the judges thereof 
shall, pursuant to the Constitution, select one of their number to act as presiding 
judge to serve at their pleasure. The selection of the presiding judge shall be by 
majority vote of all the judges of all the divisions of the court, i. e., general. 
domestic relations, probate and juvenile. 

If the judges are unable for any reason to make such selection, the judge 
having the longest total service on the court of common pleas in any division 
thereof shall serve as presiding judge until selection is made by vote. 

C.P. Sup. R. 2 (emphasis added). Under this provision, the court of common pleas consists of 
its various divisions, including the general, domestic relations, probate, and juvenile divisions. 
A judge of any division of the court of common pleas is a common pleas judge. Further, C.P. 
Sup. R. 2 permits the presiding judge of the court of common pleas to "assign judges on a 
temporary basis from one division of the court to serve another division as the business of the 
court may require." Accord, e.g., RC. 2301.03. It is thus evident that the probate division of 
a court of common pleas is not a separate entity but part of a single court, and a judge of that 
division, or any other division, is a judge not merely of a division but of the court. 

R.C. 5901.02 states that appointments to the veterans service commission are to be made 
by "a judge of the COUlt of common pleas." Because a judge of any division of a court of 
common pleas is a judge of the court of common pleas, it must be concluded from the plain 
language of R.C. 5901.02 that any judge of any division of the court of common pleas has the 
authority to make an appointment to the veterans service commission under RC. 5901.02. See, 
e.g., Wachendorj v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 232, 78 N.E.2d 370, 372 (1948) (syllabus, 
paragraph 5) ("[t]he court must look to the statute itself to determine legislative intent, and if 
such intent is clearly expressed therein, the statute may not be restricted, constricted, qualified, 
narrowed, enlarged or abridged .. , "). The same conclusion was reached by the Court of 
Appeals of Huron County in State ex rei. Huron County Prosecutor v. Westerhold, No. H-94-4, 
slip op. at 9 (Ct. App. Huron County Aug. 8, 1994), as follows: "RC. 5901.02 makes no 
distinction as to the appointing authority. The statute merely requires that the appointment be 
made by 'a judge of the court of common pleas.'" The court concluded in the Westerhold case 
that a judge of the general division of the court of common pleas, who was not the presiding 
judge, satisfied the statutory definition. The Westerhold case, however, suggests that any Olher 
judge of the court of common pleas would also satisfy the statutory definition and could also be 
an appropriate appointing authority. 

In light of the Westerhold case and the discussion set forth above, it must be concluded 
that any judge of a court of common pleas may make appointments pursuant to RC. 5901.02. 
You have asked about a judge of the juvenile and probate division who is presiding judge. Such 
a judge is clearly a judge of the court of common pleas and, as such, is authorized to make 
appointments pursuant to Re. 5901.02. 

1969 Op. Att'y Gen. No. 69-031 

You have asked for a reexamination of 1969 Op. AU'y Gen. No. 69-031. That opinion 
concluded that, under Ohio Const. art. IV, §4(C) , "the judge who is elected to the office of 

June 1995 
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judge of the court of common pleas shall make appointments" pursuant to R.C. 2301.181 and 
R.C. 5901.02, Op. No. 69-031 (syllabus), and the judge of the probate division could not make 
such appointments. Op. No. 69-031 stated that, pursuant to Ohio Const. art. IV, §4, all judges 
of the probate courts became judges of the courts of common pleas but concluded, nonetheless, 
that "the probate judge is to make appointments connected with the probate division of the court 
of common pleas, while the common pleas judge is to make appointments connected with that 
COUl1." Op. No. 69-031 at 2-54. That conclusion was based on the following reasoning: 

lA]ny appointments heretofore made by a judge of the court of common pleas 
under ... Section 5901.02 ... are to be continued to be made by the judge elected 
to the office of judge of the court of common pleas. While it is true that judges 
of the probate courts will become judges of the courts of common pleas, such 
judges of the probate courts are to be elected specifically to the probate bench, 
and have the power "to employ and control the clerks, employees, deputies and 
referees of such probate division of the common pleas courts." Subsection (C), 
Section 4, Article IV, supra. 

Op. No. 69-031 at 2-54. 2 

Notwithstanding the argument presented in Op. No. 69-031, the provisions discussed 
above compel the conclusion that a judge of any division of the court of common pleas, 
including the probate division, is a judge of the court of common pleas with authority to make 
an appointment to the veterans service commission under R.C. 5901.02. See, e.g., Slingluffv. 
Weaver, 66 Ohio St. 621,621,64 N.E. 574,574 (1902) (syllabus, paragraph 2) ("the intent of 
the law-makers is to be sought first of all in the language employed, and if the words be free 
from ambiguity and doubt, and express plainly, clearly and distinctly, the sense of the law­
making body, there is no occasion to resort to other means of interpretation"). The fact that 
judges of the probate division are elected specifically to the probate bench and have authority 
over clerks. employees, deputies, and referees of that division does not mean that they do not 
have the powers of other judges of the court of common pleas. It is necessary, therefore, to 
overrule Op. No. 69-031 on this point. 

R. C. 2301.18 provides that the court of common pleas shall appoint a stenographic 
reporter as official shorthand reporter for the court. Since your questions do not relate to 
this provision, this opinion does not consider it and does not reexamine the validity of 1969 
Op. Att'y Gen. No. 69-031 with respect to R.C. 2301.18. 

Between May 7, 1968 and November 6, 1973, Ohio Const. art. IV, §4 stated, in part: 

(C) Unless otherwise provided by law, there shall be a probate 
division of the courts of common pleas, and judges shall be elected specifically 
to such probate division and shall be empowered to employ and control the 
clerks, employees, deputies and referees of such probate division of the 
common pleas courts. 

1967-1968 Ohio Laws, Part II-III, 2878, 2881 (Am. Sub. H.J. Res. 42); see also 1973 Ohio 
Laws, Part 1,2024 (Am. S.l. Res. 30); 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-171. 
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Conclusion 

For the reasons discussed above, it is my opinion and you are advised: 

1. 	 For purposes of the Ohio Constitution, the Revised Code, and the Rules 
of Superintendence for Courts of Common Pleas, a judge of any division 
of a court of common pleas is a judge of the court of common pleas. 

2. 	 R.C. 5901.02 permits any judge of a court of common pleas, regardless 
of the division of the court to which that judge has been elected or 
appointed, to appoint the members of a veterans service commission. 
(1969 Op. Att'y Gen. No. 69-031, overruled in part.) 

3. 	 A judge of the juvenile and probate division who is the presiding judge of 
the court of common pleas is a judge of the court of common pleas with 
authority to make appointments to the veterans service commission 
pursuant to R.C. 5901.02. (19690p. Att'y Gen. No. 69-031, overruled 
in part.) 

June 1995 




