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one large schoolhouse to serve the entire territory involved as a result of the two 
districts having become one district. 

2146. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

TOWNSHIP CEMETERY-WITHIN l\IUNICIPALITY-LEGALlTY OF EX­
TENSION TO WITHIN ONE HUNDRED FEET TO DWELLING HOUSE 
ERECTED TWO HUNDRED YARDS AWAY SINCE SAID CEMETERY 
WAS ESTABLISHED. 

SYLLABUS: 

A cemetery withitt the corporate limits of a municipality which is under the control 
of a board of township trustees may be extended to withi1t one hundred feet of a 
dwelling house which was erected within two hundred yards of such cemetery and 
since the establishmellt thereof. 

CoLUMBUS, 0Hro, July 23, 1930. 

HoN. GEORGE C. McKELVEY, Prosewting Attorney, St. Clairsville, Ohio. 

DEAR SIR:-Your letter of recent date is as follows: 

"We are writing you for an opinion as to the construction of Section 3455 
of the General Code of Ohio which is as follows: 

'Addition to cemetery grounds. In any township in which there is a 
cemetery owned or partly owned, by such township, if in the opinion of the 
trustees of the township, it is desirable to add to the area of such cemetery by 
the purchase of additional grounds, and if suitable lands cannot be procured 
by contract· on reasonable terms, they may appropriate lands therefor, not 
exceeding five acres, as provided for establishing a township cemetery; pro­
vided however, if any person shall erect a dwelling house within two hundred 
yards of an established cemetery in such case the restrictions of Section 3442 
shall not apply, and such additional lands shall be considered a part of such 
original cemetery even though separated therefrom by a road or highway. 

Tax levy for payment. For such purpose, they may levy a tax not to 
exceed one-half of one mill, on the taxable property of the township, for a 
period not exceeding five years, which shall be collected as other taxes, and 
appropriated for the purchase or appropriation of such additional cemetery 
grounds which shall become part of such township cemetery, and be governed 
in all respects as provided by law.' 

The trustees of Union Township, in our county, have asked us for an 
opinion as to whether or not they would be permitted to purchase additional 
land increasing the area of an old cemetery which is located within the cor­
poration limits of the village of Morristown, Ohio, and said cemetery being 
under the control and supervision of the trustees of said township. 

The trustees can secure this property by purchase and it will not be 
necessary for them to secure same by appropriation proceedings but the addi­
tional area will be within about one hundred feet of buildings of abutting 
property owners. These houses were erected since the establishment of the 
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original cemetery of which this new addition is to be a part and said build­
ings were built before July 9, 1923. In the section that we have hereto re­
ferred to it appears that the township trustees would not be permitted to 
establish such additional part to such cemetery within less than two hundred 
yards of such dwelling house. 

The case entitled Shipley, et al., Trustees, vs. White, as found in the Ohio 
Law Bulletin and Reporter, page 194, it seems very clear that if this cemetery 
was located outside of a municipality and the dwelling houses were built 
before July 9, 1923, then the trustees could not make such additional area 
within the two hundred yards of said newly added grounds to such territory 
but this case differs from the one that was just cited inasmuch as it appears 
that the location of that cemetery was outside of the municipality and the 
one over which the trustees of Union Township have control is located within 
the corporation limits of the village of l\forristown. Sec. 3678, of which the 
following is a part, we wish to refer to: 

'Provided, however, that for the purpose of making a necessary enlarge­
ment of an existing cemetery, any municipal corporation which shall own, 
or shall acquire by purchase, any lands suitable for such enlargement may 
devote and use the same for cemetery purposes as such enlargement of such 
existing cemetery, if the said land shall be distant from any dwelling house 
not less than one hundred feet or the width of any existing street or alley 
intervening. The addition of any land across a street or public road, as now 
located or whicf:! shall be hereafter established, shall not be considered an 
enlargement of an existing cemetery under the provisions of this section.' 

Also Sec. 10096 which applies to cemetery associations and which part 
we wish to particularly refer to, which is as follows : 

"Where the cemetery lies within or adjoins a municipal corporation the 
association or corporation owning such cemetery, without such consent, may 
appropriate property within one hundred feet, or the width of a street, or alley 
of any dwelling house.' 

The question is, would these limitations upon acquiring additional ter­
ritory for a cemetery also apply to Sec. 3455? It appearing that these laws 
were passed to protect public health, we cannot see but what they could be 
made to apply also to Sec. 3455 when they are made to apply to Sections 
3678 and 10096. Of course it is understood that the trustees will not be 
able to get the consent of the property owners, which abut upon this additional 
territory to this cemetery, in writing. 

vVe would appreciate it if you would give us an opinion." 

Secti~1 3442, General Code, referred to in Section 3455, which you quote, pro­
\"ides as follows: 

"Xo such appropnatwn shall be made until the court is satisfied that 
such lands cannot be obtained by contract on reasonable terms, nor shall any 
lands be so appropriated within two hundred yards of a dwelling house, or on 
which there is a house, barn, stable, or other building, or an orchard, nursery, 
medical or mineral spring, or well yielding oil or salt water." 

The proviso contained in Section 3455, General Code, to the effect that a dwelling 
house erected within two hundred yards of an established cemetery shall not be con­
sidered as within the restrictions of Section 3442, was enacted in 1923. You state 
that the dwelling house in question was erected prior to such date, and will be about 
one hundred feet from the cemetery as extended. The case nf Shipley, et a/. vs. l¥hite, 
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• which you mention, decided by the Court of Appeals of the Fifth District, April 4, 
1929, and reported in the Ohio Law Abstract of May 11, 1929, held that this proviso 
of Section 3455, General Code, had no effect upon dwelling houses which were con­
structed within two hundred yards of an established cemetery prior to its enactment, 
when the trustees had been perpetually enjoined from extending a cemetery to within 
less than two hundred yards of the dwelling house on June 7, 1922. This injunction 
was issued by the Common Pleas Court of Knox County before the enactment of the 
proviso of Section 3455 here under consideration. The Court of Appeals held that 
by the enactment of this proviso in the year 1923 the legislature could not take away 
rights which had been vested by a judgment. The first part of the opinion of the 
court is clear upon this point: 

"We believe that it is not within the power of a legislature to take away 
rights which have once been vested by a judgment. 

Legislation may act on subsequent proceedings, may abate actions pend­
ing but when this action has passed into judgment the power of the legislature 
to disturb the rights created thereby ceases. 

In the 64th Ohio State 39, and the lOist Ohio State 235, it is held that a 
statute which imposes a new or additional burden, duty, obligation or liability, 
as to past transactions, is retroactive and in conflict with that part of Section 
28, Article Two of the constitution, which provides, that 'The General As­
sembly shall have no power to pass retroactive laws.' 

'It is a well settled principle that the legislature has no right or power 
to invade the province of the judiciary, by annulling, setting aside, modifying 
or impairing a final judgment previously rendered by a court of competent 
jurisdiction.' 

In the instant case 'the prohibition against locating a cemetery within 
two hundred yards of a dwelling, Section 1453, Revised Statute, confers on 
the owner of the dwelling a vested right in the nature of an appurtenance 
which cannot be taken away by repeal after he has begun an injunction suit.' 
4 Ohio C. D. 422. 54 0. S. 682, 101 0. S. 387." 

lt is true that some of the language of the court of appeals in the latter part of 
the opinion might be construed as authority for a holding to the effect that if the 
dwelling house were erected prior to the amendment of Section 3455, the rights of 
the owner of such dwelling house would not be affected by the amendment even 
though no injunction suit had been instituted prior to 1923. I do not think, however, 
that this case is authority for such a holding in view of the case of Morlock vs. Horst­
man, et al., 10 0. C. C. (N. S.) 599, the first branch of the syllabus of which is as 
follows: 

"The change in Section 3573, whereby the distance from a dwelling at 
which a cemetery may be located was made not less ,than one hundred yards 
instead of not less than two hundred yards, cannot be construed as an infringe­
ment on the vested rights of a property owner who purchased and made his 
improvements prior to such change, especially where the land which it is 
proposed to devote to such use adjoins an established cemetery in a rapidly 
growing town." 

This case was affirmed by the Supreme Court, 60 0. S. 629. 
In your letter you make no mention of injunction proceedings having been in­

stituted prior to 1923 to enjoin the trustees from extending the cemetery in question 
up to one hundred feet of the dwelling house, and I therefore assume that no such 
action has been taken. 

14-.A. G.-Vol. II. 



1220 OPINIOXS 

In view of the foregoing, I am inclined to the view that since the dwelling house 
to which you refer was erected since the establishment of the cemetery in question, 
the cemetery may be extended up to within one hundred feet of such house, notwith­
standing the fact that such house was erected prior to 1923. 

It is observed that one hundred feet is the limitation applicable to the extension 
of a municipal cemetery as set forth in Section 3678, which you quote. Perhaps the 
views which I have herein expressed would not be applicable in case the proposed 
extension were to bring the township cemetery within the municipality up to within 
less than one hundred feet of the dwelling house under consideration. Since you 
state that the extension is to bring the cemetery to a distance of one hundred feet 
from the dwelling house, I do not deem it necessary to go into the situation which 
would prevail if the distance were less than one hundred feet, the distance provided 
in the case of an extension of a municipal cemetery under Section 3678. 

While you have not expressly so stated, I have assumed that the dwelling in 
question was erected not only since the establishment of the cemetery but within two 
hundred yards thereof. Of course, if such dwelling had been erected more than two 
hundred. yards from the original cemetery, the provision contained in Section 3455 
would probably not apply and the limitations of Section 3442 would prevail. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 
that a cemetery within the corporate limits of a municipality which is under the control 
of a board of township trustees may be extended to within one hundred feet of a 
dwelling house which was erected within two hundred yards of such cemetery and 
since the establishment thereof. 

2147. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

CERTIFIED CHECK-CERTAIN INDORSEMENT ON FACE OF CHECK 
HELD TO AMOUNT TO CERTIFICATION. 

SYLLABUS. 
Sufficiency of certification of check under Ohio law discussed. 

CoLUMBUS, Omo, July 23, 1930. 

RoN. MARCUS C. DoWNING, Prosecuting Attorney, Findlay, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads: 

"Under the law, bidders on public work are required to file a certified 
check with each bid. Please advise if the following indorsement on the 
face of a personal check, made payable to the proper party, is a certified 
check, under the law. 

'Good when properly indorsed for One Thousand Dollars ($1,000.00). 
The A. Banking Company, By John Jones, Cashier.' 

It is my opinion that such an indorsement on a personal check is sufficient 
to comply with the requirements of the statute. The moment the indorse­
ment is stamped upon the check and signed by the proper officer, the amount 
specified is set aside, from which this check is paid at the time it is pre-


