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OPINION NO. 73-081 

Syllabus: 
The prohibition expressed in Article IV, Section 6 (B) 

of the Ohio Constitution, relating to the holding of an office 
of profit or trust, applies to all judges. (O!)inion ?!o. 69-131, 
Opinions of the Attorney General for 1969, approved and 
followed.) 

To: Vincent B. Gilmartin, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 17, 1973 

I have before !'le your request for an opinion, which 

rea~s in part as follows. 

On October 2, lq69, your predecessor as 
Attorney General in Opinion 1'o. 69-131, ruled 
that a judge of a county court May not be a 
referee in the probate division, nor a referee 
in a division of domestic relations of a court 
of cort."lon pleas. .'\n exaMination of that opinion 
reveals that your oredecessor placed great reli­
ance uoon the Modern Courts 1\r1.endment which he­
came effective !lay 7, 1968, and held that its 
provisions were apPlicabie to county court judges. 

In view of the fact that the Ohio SupreMe 
Court in State, ex rel. "allace vs. City of 
Celina, 29 o.s. 2nd 109, has held that ~rticle 
IV, Section 6 (B) of the nhio ~onstitution per­
tains only to the Ohio Supreme Court, the Courts 
of l\.npe.=tls, and the r";ourts of r.omrnon Pleas, nos­
sibly- a review of Opinion 69-131 is in order. 

Article IV, Section 6 (B) of the ronstitution of 0hio, 
'"hich is oart of the ···~odern r.ourts'· Arendment, reads as 
follows: 

(F) The judges of the supreme court, courts 
of ap~eals, and of the courts of co1'1fflon pleas, shall, 
at state~ ti~es, receive, for their services such 
coMpensation as May be provided by law, \·Thich sh11ll 
not be niMinished ~uring their term of office. ~he 
co~pensation of all judges of the sunrerie court, 
e:rcept that of the chief justice, shall be the 
saMe. ~he compensation of all judges of the 
courts of anpeals shall be the saMe. Corro:non pleas 
judges shall receive such coMpensation as may be 
r,rovin.ed hy law. Juaaes shall .. t"eceive no fees or 
perquisities, nor hol any other office of nrof1t 
or trust, unoer the authority of this state, or of 
the Hr!ited St?.tes, ~.11 votes for any judqe, for 
any elective office, except a judicial office, 
under the authority of this state, given by the 
general assembly, or the people shall be voi~. 

(F.Jtlphasis adde~.) 
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On the basis of the above e~p~asized language f'IY ore~ecesso~ 
reache~ the following conclusion in Oriinion ·10. 6n-1 :n, l"lninions 
of. the ~ttorney General for lq69· 

.I\ judge o! the county court may not be a 

referee in the probate division nor a referee 

in a division of ~oriestic relations of a court 

of common oleas. 


It is cle~r that the eMphasi~ed lan(JUage of the a;endment 
would, upon first iMoression, foreclose the possibility of a 
contrary result. 

It is now suggested, however, that in view of the reRtricted 
interpretation given to ~rticle IV, Section 6 (P) in the recent 
case of State e~ rel, r-auace v. City of Celina, 2') l"lhio 
St. 2d 109 (1§72), the decision reached In Opinion l'o, 69-131, 
supra, should be reconsi~ere~. 

The nallace case involved the auestion of "'hether a 
mW'licipal court judge is eliqible to receive an increase in 
salary during his tem of office. "'he pivotal issue was 
whether Article IV, Rection 6 (B) applied to a ~unicioal 
court judge, relieving hin from operation of the prohibition
relating to salary increases exprP.ssed in ~rticle II, Section 
20 of the l"lhio Constitution. In deciding that the provision
in question did not apD.lY to a judge of the ~unicinal court, 
the court held, in the second branch of the Syllahus, as follows· 

The lanauaae of ~P.ction Ii (B) of .'\rticle 

IV of the Ohio Constitution relating to the 

cor.,pensation of ud es for their services as 


es o t e sunreme court, courts o apoeals
-an-"""c-o-urts of co~on "'leas is e,q,licit, The 

language does not include, nor does it applv 

to, Munici~al court judges, (Ertohasis aadef.) 


The holding is clear inasnuch as it restricts the application
of the provision to the types of judges specifically enunerated, 
It is to be noted, however, that the construction placed upon
Article IV, Section 6 (B) by the Suprer,e court e~ten~s only 
to the provision relating to the cOMJ)E!nsation of judges. 

SOllle of the language in the decision, however, r,ay anr,ear 
contradictory, because it seems to refer to Section 6 (B) a~ a 
whole, not merely to the provision relating to cormensation. T~is 
language is found in the aiscussion at 29 0hio ~t. 2d 112-113, 
which reads as follows: 

The langua~e of Section 6 (~) is e,rolicit, 
It specifically delineates that the compensation
of judges of the Supreme Court, Courts of ~~oeals 
and Courts of Co11'11ton Pleas ''shall not be diminished 
~uring their term of office. " t1unicipal
Court judges are not mentioned in ~ection 
6 (B), In view of the clarity of the 
language of Section 6 (A) this court is 
COlll!.)elled to give effect to the words 
used therein. '''hen the language of an 
enactment"••• is plain and unaJ'lbiguous 
and conveys a clear and definite Meaning 
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there is no occasion for resorting to 
rules of statutory interoretation," In 
the instant case there is no re~uirei,ent 
to resort to rules of construction. Rears 
v, "'eir,er (1944), 143 Ohio St. 3121 cieveiana 
Trust r.o. v. ~ (1970), 21 Ohio ~t. 2d 129, 138. 

To construe Section 6 (R) to include 

:·unicipal C"ourt judges would add words to 

that section which are nc.t therein containeo 

an~ violate the rule that in ~etemininq 

legislative intent it is the duty of this 

court to give effect to the words used, not 

to rlelete words usef or to insert words not 

used," Colunbus-~uhurban Coach Lines v. 

Pub. t'til. r.orir.,, (l969J, 20 nfilo"st." 2d 125. 


The fact trat ''unicipal Court judges 

are suhject to other orovisions of "rticle r,•, 

c,g,, to Section 6 (C) (see State, ex rel. 

Graves, v. ".rown (1969), 18 nfilo ht, 2d 61), 

~oes not w~rrant a construction of ~ection ~ 

(B) which 1-10111~ go heyond the effect of the 

wor~s used in that section. 


P.ead as a whole, however, this lanquage refers only to t!-.e part of 
~ection 6 (B) relating to cOl"Pensation of judges, Th~ second 
sentence of the above quotation makes this fact clear. 

;:oreover, the paragraph which il'l"ll'l'lediately follows the nassage
quoted above leaves no aoubt as to the holding of the ~ecision. 
At 29 Ohio ~t. 2d 113, the Court states: 

This specific restriction is repeated in the ~yllabus, quotea
earlier in this l"IT)inion. r::'hus, whatever the imnlication of certain 
language of the decision ~hen read out of context, the Court 
clearly took care to restrict its discussion to the provision
of Section 6 (~) relatinq to comoensation of judges, 

consequent!~, the "al lace c1ecision 1foes not contain <1ictUJ11 
which calls into ouestion mv predecessor's conclusion in Opinion 
• 10. 6q-131, supra, I concur in that conclusion, on the basis of 
reasoning !'Ji111i1ar to that of the ~upre~e Court in the P"'llace case: 
the ~lain tel""ls of the statute (or constitutional Provision) should 
be given effect. (See the quotation from 29 nhio ~t. 2~ 112-113, 
~.) Unlike the ~rovision of ~ection 6 {B) relating to 
cor,pensation, the prohibition against holding another office of 
nrofit or trust anplies to ''judges", not f'IE!rely to judges <>f 
isorie courts. I see no indication that the term "judges" refers 
only to those types of judges mentioned in the prececin~ language 
of Section 6 (B), i.e., judges of the Suprel"'e ~ourt, rourts of 
hppeals, and Courts of Col'IMOn Pleas. If the drafters harl ll"E!ant 
to refer to those judges, they could easily have referrec'\ to "such 
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judges," or specifie~ a certain type of judges. Since they dia not, 
I must follow "'Y ~redecessor in advising that the prohibition 
against holdinq another office aprlies to all juc.1.ges, not merely 
to those of the Supt·erne Court, Courts of l\J'lpeals, and Courts of 
CoMI"on Pleas. 

In S!)E!cific answer to your question, it is f'IV opinion and 
you are so advised that the prohibition expresse~ in J\rticle IV, 
Section 6 (B) of the Ohio ~onstitution, relating to the holding of 
an office of ~rofit or trust, applies to all judc;Jes. (Oninion no. 
69~131, Oninions of the ~ttorney General for 196Q, aooroveo and 
followed.) 




