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therefor, if a petition is so filed and a transfer made, it is made by authority of 
Section 4692, supra. 

The statute is quite clear, it will be observed, that when a transfer is made by 
authority thereof an equitable division of the indebtedness of the transferred terri­
tory is to be made by the county board of education making the transfer. There is 
no authority anywhere, authorizing anyone other than a county board of education 
to make that division. 

I assume the Stryker District and the West Unity District spoken of in your 
inquiry are both districts of the Williams County Schooi District, and it therefore 
follows that if a transfer of territory is made from one to the other, by the board 
of education of the Williams County School District an equitable division of the 
indebtedness of the districts involved in the transfer should be made by the board of 
education of the vVilliams County School District, including bonded indebtedness 
as well as any other indebtedness. 

2700. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

SALARY-COUNTY SUPERINTENDENT OF SCHOOLS-CONTRACT EN­
TERED INTO FOR SPECIFIC SALARY WHICH SUM IS TO INCLUDE 
PERSONAL TRAVELING EXPENSES-BOARD OF EDUCATION 
THEREAFTER PRECLUDED FROM GRANTING FURTHER ALLOW­
ANCE FOR TRAVELING EXPENSES. 

SYLLABUS: 
Where a county board of education enters into a contract with a county superin­

tendent of schools whereby it agrees to pay a definite sum for his salary, which sum 
shall include his persona./ traveling expe11ses, such board is precluded from gra11ti11g 
any further allowance to said superintendent for traveling expenses. 

CoLUMBUS, OHIO, December 20, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-In your recent communication you request my opinion upon the 

following: 

"Proceeding under the proviSions of Section 4744-1, General Code, a 
county board of education employed a county superintendent of schools for 
a period of two years, the contract calling for an annual salary of $3250.00, 
which amount shall include all personal traveling expenses. 

Question: Does such a contract preclude the county board of education 
appropriating and paying to the county superintendent one hundred and fifty 
dollars each year for personal traveling expenses?" 

Section 4744, General Code, requires the county board of education at a regular 
meeting held not later than July 20th, to appoint a county superintendent for a 
term not longer than three years, commencing on the first day of August. 
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Section 4744-1, General Code, which relates to the fixing of the salary of such super­
intendent provides in part as follows: 

"The salary of the county superintendent shall be fixed by the county 
board of education to be not less than twelve hundred dollars per year, and shalt 
be paid out of the county board of education fund on vouchers signed by the 
president of the county board. Half of such salary up to the amount of two 
thousand dollars shall be paid by the state and the balance by the county 
school district. In no case shall the amount paid by the state be more than 
one thousand dollars. The county board may also allow the county superin­
tendent a sum not to exceed three hundred dollars per annum for traveling 
expenses and may employ an efficient stenographer or clerk for such superin­
tendent. * * * " 

It has been so often determined that the salary of the county superintendent may 
uot be increased during his term that it is scarcely necessary to discuss the same herein. 

In Clark vs. Cook, 103 0. S., 465, the court stated in its opinion that: 

"The express power to fix a salary does not grant by implication the 
power to unfix such salary. The exercise of the power for the full three­
year term agreeable to the statute, exhausts the power conferred by the stat­
ute. The power to change after once having fixed the term and salary, to 
employ the language of the Locher case, supra, must be 'clear and distinctly 
granted.' The power not being so granted to the board of education cannot 
be exercised by the board of education, and its attempted exercise thereof is 
ultra vires. The action of the board in attempting to change the salary of. 
the county superintendent, after once fixed, is illegal and void under the 
statute." 

In my opinion, found in the Opinions of the Attorney General for 1929, Vol. II, 
page 1381, it was held as disclosed by the syllabus that: 

"A board of education of a city school district may not lawfully increase 
the salary of the superintendent during the term for which he was appointed." 

While said opinion dealt with a city school superintendent, the principle laid down 
in the Cook case, supra, was fully discussed. The only question your inquiry pre­
sents, of course, is whether or not the allowance for traveling expenses, under the 
provisions of Section 4744-1, supra, is in the same category as salary provided for 
in said section. As pointed out in my opinion in 1929, hereinbefore referred to, 
while the court in the Cook case discussed the constitutional provision, it decided the 
case irrespective of such provision, as is indicated in that part of the opinion herein­
before quoted, upon the theory that the board having once acted was unable to act 
again upon the same subject matter. In the case you mention it appears that, acting 
in pursuance to the statutory provision, the board of education fixed the salary of 
the superintendent at $3250.00 per annum, which said salary by the terms of said con­
tract was to include his personal traveling expenses. 

Upon the reasoning in the Cook case, the board having fixed the compensation 
and traveling expenses, it would appear to be without authority to alter the same 
during the term of the contract. In other words, having undertaken to exercise 
its power by making the contract, its power was exhausted and any future action in 
reference to the same subject matter would be a nullity. 
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Based upon the foregoing and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 
that where a county board of education enters into a contract with a county superin­
tendent of schools whereby it agrees to pay a definite sum for his salary, which 
sum shall include his person"at tra\·eling expenses, such board is precluded from 
granting any further allowance to said superintendent for traveling expenses. 

2701. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

CONTRACTS-CONSTRUCTION OF OHIO STATE OFFICE BUILDING­
SUCCESSFUL CO};TRACTORS MAY NOT USE SUBSTITUTE AR­
TICLES OR MATERIALS WHEK. 

SYLLABUS: 
The successful contractors for the construction of the Ohio Sta.te 0 ffice Bt~ilding 

may not use substitute articles and materials which were not mentioned in the specifi­
cations or submitted by them as substitutions in their Forms of Proposal. 

CoLUMBUS, OHIO, December 20, 1930. 

HoN. HARRY HAKE, Chief Architect, The State Office Building Commission, Cincinnati, 
Ohio. 
MY DEAR 1\IR. HAKE :-This acknowledges receipt of your recent communication 

which reads: 

"I am writing you at the request of the State Office Building Commission 
for your formal decision pertaining to the use of substitute articles and 
materials which were not mentioned in the specifications or submitted as sub­
stitutes to the specifications by the successful contractor of the above 
building. Copies of your decision will be mailed to all members of the Com­
mission and to all contractors on the building." 

Section 7 of the Act of the Legislature ( 111 0. L. 475, et seq.) concerning the 
State Office Building, reads in part: 

" * * * The construction of such building shalt be governed by the 
provisions of Section 2314 to 2332 of the General Code, relative to the erection 
of state buildings except that the excavating and work of a like nature may 
be performed by prisoners from the penitentiary. * * * " 

From the above statutory provision, it is obvious that Sections 2314 to 2332, 
General Code, govern the construction of the State Office Building. 

Section 2314, General Code, provides in part that when a building is to be erected 
for the use of the state at an expenditure exceeding three thousand dollars, there must 
be prepared "definite and complete specifications of the work to be performed, to­
gether with such directions as will enable a competent mechanic or other builder to 
carry them out and afford bidders all needful information." 

Pursuant to this mandate, your architectural firm was engaged by the State Office 


