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spect mentioned in your inquiry. These two latter sections do not attempt to create 
or attach any new responsibilities, but refe1 to existing legislation on that subject. 
There is no exprP.ss reference to or connection with section 18Hi-9 in these late..: sections, 
and it is believed that the terms above quoted r-efer to the general legal responsibility 
rather than the special responsibility of ce1 tain persons for the support of others while 
inmates of the institutions referred to in section 1815-9. 

Section 12429 deals with the responsibility of the adult child for an indigent pa1ent, 
with the exception noted in section 12431. Section 13008 relates to the parental 
obligation of the care and support of children. Sections 7995 and 7997 define the 
mutual obligations of husband and wife as to support ·and theh several obligations to 
their minor children. Without attempting at this time to closely define the extent 
of the liability under varying circumstances, it is believed that these sections and not 
1815-9 indicate what persons a1e legally responsible. 

1392. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

PROP ATE COURT-PHYSICIANS ENTITlED TO FEE OF $5 00 WHEN 
PERSON PROCEEDED AGAINST ADJUDGED TO BE INSANE-SEE 
SECTIONS 1956 AND 1981 G. C (108 0. L. 1203)-ENTITLED TO WITNESS 
FEES OF $1 00 FOR DAY'S ATTENDANCE AND MILEAGE WHEN PER­
SON NOT ADJUDGED INSANE-SEE SECTION 3011 G. C (108 0. L 1203) 
THE WORDS "IN FULL FOR ALL SERVICES RENDERED" IN SECTION 
1981 G. C. CONSTRUED-PHYSICIANS NOT ENTITLED TO $1.00 PER 
DAY WITNESS FEE IN ADDITION TO $5.00 FEE. 

1. Under sections 1956 and 1981, as amended in House Bill 294, the two physicians 
designated by the probate court to make the examination and certificate required, are entitled 
to a fee of $5.00 when the person proceeded a~:ainst is adjudged to be insane and are not 
entitled to such fee when such person is not adjudged to be insane. 

2. Physicians called as witnesse.s in 81tch case when the person is not adjudged 
insane, are entitled to witness fees of $1.00jor each day's attendance and the mileage pro­
vided for in section 3011 G C. 

3. The word8 "in full for all services rendered" refer to and include all of the services 
rendered by such physician in such case and the physician is not entitled to the $1.00 per 
day witness fee in addition to the $5.00 fee protided in section 1981. 

CoLUMBus, Omo, July 2, 1920 

RoN JoHN W. DAvis, Probate Judge, Youngstown, Ohio. 
DEAR Sm:-Your request for the opinion of this department, which has been 

previously acknowledged, may be stated as follows· 

1 Under section 1981, as amended in H. B. 294, is the physician enti­
tled to a fee of $5.00, whether the person who is charged with lunacy is ad­
judged insane or not? 

2. If he is not entitled to the fee of $5.00 when the patient is not ad­
judged insane and no certificate is made out, is he entitled to a witness fee 
of $1.00 per day? 

3. Do the words "in full for all services rendered" refer only to making 
the certificte and is the physician entitled to the $1.00 per day as a witness 
fee? 
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Because of the close relation of these three questions, it is ·believed they will be 
affected by the same general consideration which may properly precede their indi­
vidual discussion. 

Sections 1954, 1956, 1981 and 1602 l!.re pertinent. 
Section 1954, outlining the procedure when an affidavit in lunacy is filed, in part 

provides tbt the probate judge "shall immediately issue subpoenas for such witnesses 
as he deems necessary, two of whom sh:1ll be reputable physicians, commanding the 
persons in such subpoenas named to appear before him on the return day of the warrant." 

Section 1956 provides that thE' judge shall proceed to examine the witnesses in 
attendance Up to this point it may be noted that in so fl!.r as duties or method of 
exa.mina.tion and procedure a.re concerned, no distinction is drawn between medical 
witnesses and other witnessE>s. The second sentence of section 1956, however, prp­
vides thv.t 

"upon hearing of the testimony, if he is satisfied that the person so 
charged is ins::me, he shall ca.use a certificate to be made out by two medical 
witnesses in 2.ttendance that the person is insane to the best of their knowl­
edge and belief " 

The rest of the section relates to the qualifications of the medical witnesses and 
the form of the certific2.te. This section was amended in 103 0. L., 447, whereby the 
Ohio Bov.rd of Administmtion was substituted for the Board of State Charities, but 
in other respects the sta.tute was unchanged. 

Section 1981, before the amendment in House Bill294(108 0 L, part 2, page 1203), 
among other provisions fixing fee& and costs in lunacy cases, provided that there should 
be paid 

"to each of the two physicians designated by the court to make ex!!.mination 
and certificate, $5.00, and witness fees as allowed in the court of common 
pleas;" 

Section 1981, as thus amended, provided for such payment 

"to each of the two physicians designated by the court to make examination 
and certifica.te, $5.00 in full for all services rendered;" 

Section 1602, as amended in H. B. 294, relates to the fees of the probate judge 
:md not to the medical witnesses. . 

It must be noted here that the exv.mination and certifica,te referred to in section 
1956 and in 1981 are made only when the probate court "is satisfied that the person 
so charged is ins:1ne " When the person is adjudged to be not insane, obviously the 
certificate that "the person is insane to the best of their knowledge and belief" required 
by section 1956, would not be ma.de. 

Up to the point where the probate judge from the examination of the witnesses 
is satisfied that the person so charged is insane, no service is required of the physician 
other than those of a witness. The witness fees in such cases are fixed by section 3011 
G. C. 

If, however, the examination and cei-tificate referred to are required, such physi­
cians are designated and directed to make the same. As to this situll.tion, that part of 
amended secti~n 1981, above quoted, is responsive, providing that such physicians 
shv.ll receive $5.00 "in full for all services rendered." 

This consideration of these sections is believed to furnish the answer to your 
questions, which the Attorney-General holds to be' 

1. Under sections 1956 and 1981, as amended in House Bill 294, the two physi-
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cians designated by the probate court to mr.ke the examination and certificate requi;·ed, 
are entitled to a fee of $5.00 when the person proceeded against is :>.djudged to be in­
sane and are not entitled to such fee when such person is not adjudged to be insane. 

2. Physicians called as witnes~es in such case, when the person is not adjudged 
insane, are entitled to witness fees of $1.00 for er.ch day's attendance and the mileage 
provided for in section 3011 G. C. 

3. The words "in full for all services rendered" refer to :>.nd ·include r.ll of the 
services rendered by such physician in such a case and the physician is not entitled to 
the $1.00 per day witness fee in addition to the $5.00 fee provided in section 1981. 

Respectfully, 
JoHN G. PmcE, 

A ttorney-Geneml. 

1393 

MUNICIPAL CORPORATIONS-MAYOR OR CHIEF OF POLICE OF A CITY 
MAY NOT LEGALLY RETAIN FEES IN STATE CASES UNDER PRO­
VIfiOI\S OF SECTION 4270 G. G (108 0. L. 120:')-SAID FEES TO BE 
PAID II\TO MUNICIPAL TREAS'CRY-EXCEFTION. 

Under the provisions of sec"·ion 4270 as amended in H. B 294 the mayor or chief of 
police of a city 1'/1,(}y not lego.l.:y re:ain for his own use fees a.osessed in s:ate cases. Such 
fees should be paid into the municipal treasury except in cases where fees are advanced by 
by the county treasury, in which case they should be remitted to the couUy treasury. 

CoLUMBus, OHio, July 2, 1920. 

Bureau of Inspection and Supertision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN"-ln your communication of recent date you present the following 

question in refe;·ence to the provisions 01 section 4270 of the Geneml Code as amended 
in House Bill 294· 

"May tho mayor and chief of police of a city retain for their own uo.e 
mn.yor's fees and chief or police fees legally assessed in state cases, or sht II 
such fees be depos.tcd in the mlinicip.l treasury or would ouch fees be pay­
r.blc into the county trcr.sury? " 

Said section provides: 

"All fines and forfeitlU'es in o.dimmce cases and all fees collected by the 
mayor, or which in any m&nner comes into his hands, due such mayor, or to 
a mill'shal, chief of police or other officer of the municipdity and any Jthcr 
fees and expenses which hrwe been n.dvanccd out of the municipal trc&sury, 
n.nd all moneys received by such m&yor for the 'w.;e of the mumclpdity, shall 
be by him pt~id into tho trc:-.sury of the municipality on the first Mortday of 
each month, provided thr>.t the couneil of u village may, by ordinance, &uthor­
ize the mayor and mt>.:·shal to retain their legr.l fees in addition to their Bl'.l­
aries, but in such event a rnn:·shr.l shall not be entitled to his expenses At the 
fii·st regulr.:r: meetmg of counCil in er.ch &nd every month, he shall submit 2. full 
st&tement of 2.ll moneys received, f10m whom and for what pm·poscs received, 
and when paid into the treasury Except r>.s otherwise provided by 12.w, all fincH 
:.md forfeitures collected by him in ~i~~tc cases together with nll foes and ex· 
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