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GOivIPATIBLE - INCOMPATIBLE - PRESIDENT OF CITY 
COUNOL-ELECTED PURSUANT TO SECTION 4272 GC-NOT 
A MEMBER OF CITY COUNCIL WITHIN PURVIEW OF SEC­
TION 4207 GC-PUBLIC SCHOOL TEACHER-SECTION FOR­
BIDS -:\,JEMBER OF CITY COUNCIL TO HOLD ANY OTHER 

PUBLIC OFFICE OR EMPLOYMENT-EX1CEPTION, NOTARY 
PUBLIC OR MEMBER OF STATE MILITIA-OAG 1946, OPIN­
ION 744, PAGE 68, APPROVED. 

SYLLABUS: 

The president of a city council, elected pursuant to Section 4272, General Code, 
is not a member of the city council within the ,purview of Section 4207, General Code, 
which forbids a member of city council from holding any other ,public office or employ­
ment except that of notary public or member of the state militia. Opinion No. 744, 
Opinions of the Attorney General for 1946, page 68, approved. 

Columbus, Ohio, March 13, 1953 

Hon. Myron A. Rosentreter, Prosecuting Attorney 

Ottawa County, Port Clinton, Ohio 

Dear Sir: 

I have ·before me your request for my opinion as to whether an in­

dividual may fill the position of a public school teacher and at the same 

time hold the elective office of president of a city council. 

You call my attention to Opinion No. 7 44, Opinions of the Attorney 



OPINIONS 

General for 1946, page 68, wherein this specific question was determined 

by one of my ,predecessors. It was held in such opinion that the president 

of a city council, elected pursuant to Section 4272, General Code, is not, 

under any circumstances, a member of a city council and hence the ,pro­

visions of Section 4207, General Code, forbidding a member of a city 

council from holding any other public office or employment except tihat of 

notary public or member of the state militia does not apply to such presi­

dent of council. 

Your letter, 111 effect, requests that I reconsider the holding of this 

1946 opinion in view of the fact that Section 4272, General Code, auth­

orizes the president of a city council to cast a vote in case of a tie. 

In the 1946 opinion, relying upon the case of ·wuebker v. Hopkins, 

29 Ohio App., 386, the then Attorney General exvressed the opinion that 

the president of council could not vote on an ordinance or resolution 

which, by the terms of the statute, requires for its passage a majority of 

all the elected members of council. 

Since that time the Supreme Court of Ohio, in the case of State. ex 

rel. Roberts v. Snyder, 149 Ohio St. 333, has held that under the pro­

visions of Section 4272, General Code, a duly elected president of a city 

council is empowered to vote in case of an:y tie. ln tihe opinion of the 

court it was held that Section 4272 authorizes the president of a city 

council to cast a vote in case of a tie irrespective of whether he may be 

regarded as a mcmbfr of council. 

While some of the reasoning of the 1946 op1111on has since been re­

jected by the decision of the Supreme Court in the Roberts case, I do 

not belie,·e that this would have the effect of G "erruling ,1Jhe conclusion 

of the 1946 opinion that a president of a city council is not a 111c111bcr of 

the council within the purview of Section 4207, General Code. You will 

note that Section 4207 provides for two types of council members, council­

men at large and councilmen from wards. It would seem clear, therefore, 

that any reference in this section to "members of council" must mean 

those members of council described in the same section. 

Under the provisions of Section 4255, General Code, the mayor of a 

village is the president of council and is authorized to vote in case of a tie. 

In other words, the mayor of a village to this ex•tent occupies exactly the 

same position as the president of a city council. Certainly it could not be 
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asserted that the mayor of a village is a meniber of the council merely by 

virtue of his power to vote in case of a tie. The same may be said for the 

Lieutenant Governor who may vote in case of a tie but is not a me,nber 

of the State Senate, and the Vice President of the United States who may 

vote in case of a tie but is not a member of the United States Senate. 

In your letter you make reference to Opinion No. 2555, Opinions of 

the Attorney General for 1927. There is no 1927 opinion bearing this 

number and I presume you have reference to Opinion No. 1386, Opinions 

of the Attorney General for 1927, page 2555. I have examined this opinion 

d1ich merely holds that under the provisions of Section 4218, General 

Code, a person holding the ,position of a school teacher is ineligible to 

membership in a village council. The question of tlhe applicability of Sec­

tion 4207 to the president of a city council in no way was involved. 

In specific answer to your question, it is my opinion that the presi­

dent of a city council, elected pursuant to Section 4272, General Code, is 

not a member ,o,f the city council within the purview of Section 4207, Gen­

eral Code, which forbids a member of a city council from holding any 

other public office or employment except that of nota·ry public or member 

of the state militia. Opinion No. 744, Opinions of the Attorney General 

for 1946, page 68, approved. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




