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TEACHER NOT ENTITLED TO SICK LEAVE FOR PERIOD 

DURING WHICH SAID TEACHER WAS IN MILITARY SERV­

ICE-§143.29.,R. C. 

SYLLABUS: 
Section 143.29, Revised Code, does not authorize the allowance of sick leave 

to a school teacher for a period during which said teacher was in the military service 
and did not complete any months of military service in the employment of the 
board of education. 

Columbus, Ohio, November 23, 1960 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A teacher in the Solon Board of Education of this county 
was a full time regularly employed teacher for that Board of 
Education when and before he was inducted into the military serv­
ice of the United States. He served his proper time in said mili­
tary forces and has promptly returned to his employment as a 
regular full time teacher of said Board of Education, and has filed 
his military honorable discharge papers with the teachers retire­
ment board, showing the time he spent in the military service. 

"This teacher is now asking for sick leave for the time spent 
in the military service. 

"Inasmuch as this question has not been passed upon by the 
courts or your office so far as we know, we ask you for an 
opinion as to whether or not this teacher is entitled to the sick 
leave he desires." 

Section 143.29, Revised Code, entitled "Sick Leave," reads as follows: 

"Each full-time employee, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state, and each full-time employee in the 
various offices of the county service and municipal service, and 
each full-time employee of any board of education, shall be entitled 
for each completed month of service to sick leave of one and one­
fourth work days with pay. Employees may use sick leave, upon 
approval of the responsible administrative officer of the employ­
ing unit, for absence due to illness, injury, exposure to contagious 
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disease which could be communicated to other employees, and to 
illness or death in the employee's immediate family. Unused sick 
leave shall be cumulative up to ninety work days, unless more 
than ninety days are approved by the responsible administrative 
officer of the employing unit. The previously accumulated sick 
leave of an employee who has been separated from the public 
service may be placed to his credit upon his re-employment in the 
public service. An employee who transfers from one public 
agency to another shall be credited with the unused balance of his 
accumulated sick leave. Provisional appointees or those who ren­
der part-time, seasonal, intermittent, per diem, or hourly service 
shall be entitled to sick leave for the time actually worked at the 
same rate as that granted full-time employees. The responsible 
administrative officer of the employing unit may require the em­
ployee to furnish a satisfactory affidavit that his absence was 
caused by illness due to any of the causes mentioned in this sec­
tion. This section shall be uniformly administered as to employees 
in each agency of the state government. 

"This section does not interfere with existing unused sick 
leave credit in any agency of government where attendance rec­
ords are maintained and credit has been given employees for 
unused sick leave." 

In Opinion No. 3575, Opinions of the Attorney General for 1954, 

page 75, one of my predecessors determined that a school teacher under 

contract with a board of education comes within the purview of the sick 

leave statute, Section 143.29, supra. The first paragraph of the syllabus 

of that opinion reads : 

"l. A teacher employed in the public schools under a con­
tract for one or more years, or under a continuing contract, is a 
full time employee within the purview of Section 143.20, Revised 
Code, ( 486- I 7 c, G. C.), relating to sick leave, and notwithstand­
ing his active service may be performed during only a portion of 
the year, is entitled to sick leave credit for each completed month 
of service during the calendar year, which is concluded in his 
contract of employment. Opinion No. 1605, Opinions of the 
Attorney General for 1950, page 173, approved." 

Said Opinion No. 3575 dealt with a teacher who was under contract 

with the board of education and who actually completed months of 

service. The instant case deals with allowance of sick leave for period 

during which the teacher was not under contract with a board of education 

and did not complete any months of service as a teacher. Clearly there is 

no authority under Section 143.29, supra, for allowance of sick leave other 
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than for each completed month of service m the employment concerned ; 

and, as to a teacher, in employment under a contract with a board of 

education. 

Regarding credit for military service, I note that under Section 

3307.02, Revised Code ( a member of the state teachers retirement system 

is entitled to prior service credit for military service under certain con­

ditions. Also, under Section 3317.06, Revised Code, a teacher is entitled 

to certain salary increments for each year of service in the armed forces 

of the United States. Neither of these sections, however, contains any 

authority for a board of education to grant sick leave to a teacher for time 

spent in the military service ; and if it had been intended that such be 

authorized under Section 143.29, supra, it would appear that the legis­

lature would have so provided. 

Answering your specific question, therefore, it is my opinion and you 

are so advised that Section 143.29, Revised Code, does not authorize the 

allowance of sick leave to a school teacher for a period during which said 

teacher was in the military service and did not complete any months of 

service in the employment of the board of education. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




