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BOARD OF EDUCATION-CANN"OT ENTER INTO CONTRACT FOR 
PURCHASE OF COAL WITH A CORPORATION OF WHICH A MEM­
BER OF THE BOARD IS A STOCKHOLDER-SUCH MEMBER IS SUB­
JECT TO PROSECUTION UNDER SECTION 12910, GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 

A board of education is prohibited by virtue of Section 4757, General Code, from 
entering into a contract for the purchase of coal with a corporation of which one of the mem­
bers of the board is a stockholder even though such board member has only one share of 
stock, and the corporation of which he is a stockholder, and which is selling the coal is being 
operated at a loss. Such board member, if he participated in the making of such a contract 
would be subject to prosecution under the provisions of Section 12910 of the General Code. 

CoLUMBus, Omo, July 22, 1927. 

HoN. E. M. BoTKIN, Prosecuting Attorney, Lima, Ohio. 

DEAR Sm:-I have your request for my opinion, as follows : 

"A member of a local rural Board of Education is a stockholder in a cor­
poration, the stockholders of which are farmers and which corporation is 
organized for the purpose of buying, selling and dealing in farm produce and 
co=odities. The Board member has a certificate for one share of the 
company's stock. The business of this company is operated on the plan of the 
usual farmers co-operative company and for several years the company has not 
been making a profit. 

Is the Board of Education in this case prohibited by Sections 4757 and 
12910 of the General Code of Ohio from entering into a contract with this 
company for the purchase of coal, said company being the lowest and best 
bidder for such contract?" 

Sections 4757 and 12910 of the General Code, respectively provide as follows: 

"Sec. 4757. Conveyances made by a board of education shall be exe­
cuted by the president and clerk thereof. No member of the board shall have 
directly or indirectly any pecuniary interest in any contract of the board or be 
employed in any manner for compensation by the board of which he is a mem­
ber except as clerk or treasurer. No contract shall be binding upon any 
board unless it is made or authorized at a regular or special meeting of such 
board." 

"Sec. 12910. Whoever, holding an office of trust or profit by election 
or appointment, or as agent, servant or employe of such officer or of a board­
of such officers, is interested in a contract for the purchase of property, sup­
plies or fire insurance for the use of the county, township, city, village, board 
of education or a public institution with which he is connected, shall be im­
prisoned in the penitentiary not less than one year nor more than ten years." 

The questions presented by your inquiry are whether or not under Section 4757, 
of the General Code, the member of the board of education of whom you speak would 
have "directly or indirectly any pecuniary interest" in the contract for coal which the 
board contemplates entering into, and whether or not his interest, if any, in such con­
tract would be such that he would be said to be "interested in a contract for the purchase 
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of property, supplies or fire insurance" as provided by Section 12910 of the General Code 
and so be criminally liable if the contract were to be made. 

The mere fact that Section 12910, General Code, does not use the words "directly 
or indirectly" makes no substantial difference in my judgment so far as the answer to 
your inquiry is concerned, because if the board member in this case is interested at all, 
that interest is a direct interest, and he would be amenable to both statutes. 

Certainly the board member would have a direct and substantial interest though 
small, in the financial affairs of the corporation of which he is a stockholder. That 
interest is pecuniary in its nature even though no profits have heretofore been made 
by the corporation. It no doubt has hopes of making some profit in the future, or at 
least of making up the loss which it has already suffered else it would not be in the 
field for business, and even if it never shows a profit and has no hopes of so doing each 
stockholder is pecuniarily interested to the extent of conserving as much of the 
original capital as possible. 

It seems clear to me that the board member of whom you speak must certainly 
be said to have a pecuniary interest in the contract which the board proposes to make. 
The mere fact that the interest is small, can make no difference. 

Under a similar statute, a member of the board of public works of the city of Cin­
cinnati was prosecuted for having become interested in a contract for the purchase of 
property for the use of the city. In that case, viz., Doll vs. The State, 45 0. S. 445, 
the court said in the second paragraph of the syllabus: 

"To become so interested in the contract, it is not necessary that he make 
profits on the same. But it is sufficient, if while acting as such officer, he sell the 
property to the city for its use, or is personally interested in the proceeds of the 
contract of sale, and receives the same or part thereof, or has some pecuniary 
interest or share in the contract." 

I am therefore of the opinion, that a board of education is prohibited, by virtue 
of Section 4757 of the General Code, from entering into a contract for the purchase of 
coal with a corporation, of which one of the members of the board of education is a 
stockholder, even though the member has only one share of stock and the corporation 
that is selling the coal is being operated at a loss. If such a contract should be entered 
into the contract would be void, and the board member who is a stockholder in the 
corporation with whom such void contract is made would, if he affirmatively participated 
in the proceedings of the board when the contract was made, be subject to prosecution 
under Section 12910, General Code. 

765. 

SYLLABUS: 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

INHERITANCE TAX-FEES OF PROBATE JUDGE. 

No additional proceeding is required under the provisions of enacted House Bill No. 
484, and the probate judge is not entitled to additional fees, but is limited to the fees under the 


