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TAXES .AND TAXATION-WHERE NOTE SECURED BY MORTGAGE WAS 
COLLECTED f:lHORTLY BEFORE TAX LISTING DAY-MONEY CON­
VERTED INTO LIBERTY BONDS IMMEDIATELY PRIOR TO TAX 
LISTING DAY-SECURITIES TAXABLE-SECTION 5376 G. C. CON­
STRUED. 

D. was the owner of a note and mortgage for 81,500.00 during the period of time com­
mencing on tax listing day in 1918 and ending on April I, 1919; on said date the note was 
paid and D. held the fund in the form of cash or bank deposit until immediately prior to 
tax listing day (April 13th), 1919, when the money was invested in United States bonds 
and stocl.-s of Ohio corporations: 

Held, Under these facts D. should have listed the entire fund oj 81,500.00 for taxation 
in 1919. 

CoLUMBUS, Omo, .January 24, 1920. 

HoN. J. C. 0GI..EVEE, Prosecuting Attorney, CarroUton, Ohio. 
DEAR Sm :-You request the opinion of this department on the following ques- -

tion: 
"On April 7, 191~, tax listinR day, 11rs. D. was the owner of and listed 

fot tax a note and mortgage for 81,500.00 and paid the taxes thereon due Dec. 
20, 1918, and June 20, 1919. On April 1, 1919, this note and mortgage were 
paid by the debtor, the money collected and immediately before tax listing 
day, 1919, re-invested in U. S. Liberty bonds and non-taxable Ohio stocks. 
The tax payer having neglected and declined to list this property for taxes on 
tax listing day in April, 1919 the auditor proceeded to put the same on the 
tax duplicate, and the treasurer now demands payment of taxes due on this 
property December 20, 1919 

Will you kindly furnish me"with an opinion as to whether u,nder the circum­
stances stated, this property was subject to be listed for taxes on tax listing 
day in April, 1919, or whether the same was exempt from taxation and should 
have heeh left off the duplicate?" 

The section which governs a situation of this kind is section 5376 of the General 
Code, last amended 107 Ohio Laws, 29, and in such amendel:l form in effect on tax 
listing day in 19l9. That section provides, in part, that each taxpayer shall list in 
his statement 

"the monthly l!!verage amount or value, for the time he held or controlled 
them within the preceding year, of all moneys, credits, or other effects, within 
that time invested in, or converted into bonds or other sec\trities not taxed, 
to the extent he may hold or control such bonds or sec1irities on tax listing day, 
and no indebtedness created in the purchase of such bonds or securities shall 
be deducted from the credits required to be listed herein." 

It appears that the taxpayer on tax listing day held and controlled bonds not 
taxed, to-wit, United States Liberty bonds, and also held other securities not taxed­
to-wit, stocks of Ohio corporations. There is no question in the opinion of this depart, 
ment that stocks of Ohio corporations are "other securities not taxed" within the-mean­
ing of section 5376. 

It also appears from the statement of facts that from tax listing day in 1918 to 
April 1, 1919, the taxpayer held and controlled taxable effects, viz.: a note secured 
by mortgage in the amount of $1500.00. There is no question in,the opinion of this 
department that a note so secured constitutes either "credits" or "other effects" within 
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the meaning of the section from which quotation has been made. Therefore, if on 
April I, 1919, the proceeds of the note then collected had been immediately re-invested 
in the bonds and non-taxable stocks the case would be clear and the taxpayer would 
be required to list in 1919 the monthly average amount or value of the note and mort­
gage for the period of time, slightly short of a whole year, during which she held such 
taxable effects. It appears, however, that prior to the investment in the non-taxable 
bonds and securities the taJ.:payer held the proceeds of the note in the form of money 
for a period which you do not state, but which may be assumed to be approximately 
ten days inasmuch as tax listing day in 1919 was April 13th. In other words, there 
were really two conversions during the year; one of the note into money, and the ot.her 
of the money into bonds and other non-taxables. Does this prevent the operation of 
section 5376, or restrain that operation to the taxation of the monthly average value 
of the money, which was held only ten days? In the opinion of this department the 
brief period of time during which the fund in question was in the form of money does 
not affect the case. It is obvious that a direct conversion of the note and mortgage 
into the non-taxables could not have been made. The reinvestment of necessity had 
to pass through the inteimediate stage in which the fund was represented by cash in 
hand or an account in bank. The time during which the fund was in such form in the 
transaction inquired about does not seem to be greater than would be ordinarily re­
quired to effect any reinvestment. The statute must be deemed to have been intended 
to operate upon conditions as they ordinarily are. Thus, without considering what 
the result woul!l be had the fund passed through a number of permutations during 
the year, and had been really reinvested several times, and limiting the opinion to the 
facts of the particlar case, you are advised that on such facts the taxpayer should 
have listed the amount of $1500.00 mentioned by you for taxation in 1919. The duty 
to list extended to the whole $1500.00 apparently because the conversion into non­
taxables occurred, as you put it, immediately prior to tax listing day. Possibly some 
slight deduction might be made to account for the day or so when the fund wa.~ in 
non-taxable form, but on the whole it would seem that the taxpayer had possessed 
the fund in taxable f01m for a full twelve months a'hd should pay taxes therefor on the 
full amount of the fund. 

In closing it may be remarked that transactions of this sort constitute the very 
thing which the statute was aimed to get at. The practice of converting taxables into 
non-taxables immediately prior to tax listing day is a very familiar one and amounts 
in many instances--although perhaps such intention may have been absent in the 
particular instance about which you inquire-to an evasion of taxes. Unless the stat­
ute be interpreted as it has been interpreted in this opinion it would be ineffectual to 
accomplish the object for which it was intended. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

A ltorney-General 


