
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1978 Op. Att’y Gen. No. 78-014 was overruled by 
1979 Op. Att’y Gen. No. 79-072. 
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OPINION NO. 78-014 

Syllabus: 
Levy funds raised pursuant to a fire levy under R,C, 
5'105.19 (I) may not be used for the purpose of purchasing 
ambulance equipment or for providing ambulance or 
emergency medical service, Funm for such purposes must 
be raised under a separate levy pursuant to R.C. 5705,19 
(U)•. (1969 Op. Att•y Gen. No. 69--123 overruled,) 

To: Donald L. Jones, Washington County Pros. Atty., Marietta, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, April 13, 1978 

I have before me your request for my opinion regarding a tax levy for 
ambulance service. Specifically, you have raised the following question: 

Can monies collected as part of a fire levy pursuant to 
Ohio Revised Code Section 5705.19 (I) be used to purchase 
ambulance equipment and/or ambulance service in view of 
the fact that in 1974 the General Assembly added sub­
paragraph (U) to section 5'105.19 which now permits a 
taxing authority to levy a tax in excess of the ten mill 
limitation for the purpose of "providing ,mbulance 
service, emergency medical service, or both?" 

The relevant portions of R.C. 5705.19 are as follows: 

The trucing authority of any subdivision at any time and in 
any year, by vote of two-thirds • • • may declare by 
resolution to the board of elections • • • that the 
amount of taxes • • • raised within the ten mill 
limitation will be insufficient to provide for the necessary 
requirements of the subdivision, and that it is necessary to 
levy a tax in excess of such limitation for any of the 
following purposes: 

(I) For the purpose of providing and maintaining fire 
apparatus, appliances, buildings, or sites therefor, or 
sources of water supply and materials therefor, or the 
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establishment and maintenance of lines of fire alarm 
telegraph or the payment of permanent, part-time, or 
volunteer firemen or fire fighting companies to operate 
the same; 

(U) For providing ambulance service, emergency 
medical service, or both. 

Such resolution shall be confined to a single purpose 
ruid except as hereafter provided, and shall specify the 
amount of increase in rate which it is necessary to 
levy • • • (Emphasis added.) 

As you indicate in your request, my predecessor, in 1969 Op. Att'y Gen. No. 
69-123, determined that a board of township trustees could expend funds raised 
under an R.C. 5705.19 (I) levy for the purpose of "furnistiing ambulance service to 
its citizens." Subparagraph (U) was enacted by the General Assembly after that 
opinion. Therefore, the issue pr-esented is whether the enactment of subparagr1?cph 
(U) now requires a separate levy for ambulance service. 

Ohio law clearly requires a new levy for ambulance service be passed. As 
indicated, subparagraph (U) is newly enacted. It allows a tax levy for ambulance 
service. Ohio authority has consistently found that each of the various 
subparagraphs of R.C. 5705.19 constitutes a "single purpose" and therefore the 
funds raised under a levy passed pursuant to one subparagraph, may not be used for 
purpose set forth in a different subparagraph. 

The following examples illustrate the point. In 1967 Op. Att•y Gen. No. 67-107 
my predecessor considered the question of whether funds raised "for general 
construction, reconstruction, resurfacing, and repair of roads and bridges in 
counties or townships," pursuant to R.C. 5705.19 (G) could be used to finance a 
sewer and storm drain master plan. The opinion concluded that such a use of levy 
funds was not permissable, relying largely upon subparagraph (M) which allows a 
levy "for regional planning." My predecessor reasoned that: 

Subsections (G) and (M) of Section 5705.19, Revised 
Code, are separate purposes. The master plan for the 
purpose contemplated would require a levy pursuant to 
Section 5705.19 (M) . • • 

The case of Roddy v. And:ix, 32 Ohio Ops.2d 34fl (Madison Co. Common Pleas, 1964) 
reached the same result. In that case, taxpayers brought an action to enjoin the 
expenditure of certain levy funds. The levy in question had been approved under 
R.C. 5705.19 (L) "for the purpose of the maintenance and operation of schools for 
retarded children." The county commissioners had plans for using the funds for the 
purpose of real estate for such a school. The court found in favor of the taxpayers. 
Relying upon R.C. 5705.19 (F), which provides that a taxing authority may authorize 
a levy "for the construction or acquisition of any specific permanent improvement 
or class of improvements . • .," the court made the following observation: 

The words "single purpose" are plain and unambiguous. 
The several purposes are set out in subsections (A) 
through (L) are single purposes. Roddy, at 350. 

Application of this test to your request necessitates a negative answer. A 
levy for fire apparatus and payment of firemen is authorized by R.C. 5705.19 (I). A 
levy for ambulance service is authorized by R.C. 5705.19 (H). Each is a separate 
purpose, and funds raised under a levy for one may not be used for the other. 

One further point deserves discussion. In 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-038 my 
predecessor determined that a township which maintained a fire department could 
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operate an ambulance through the fire department. R.C. 5705.19 (U) in no way 
affects that authority. It does, however, require a separation of funds since the 
proceeds of a fire levy under R.C. 5705,19 (I) can no longer be used to provide 
ambulance service. While such a situation could entail accounting problems for the 
township, there is little doubt that levys under R.C. 5705.19 (I) and (U) can not be 
simply thrown together into one "fire department" fund. And, of course, there is no 
prohibition on using "inside" levy proceeds for that portion of the township fire 
department's budget which represents ambulance service. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised that: 

Levy funds raised pursuant to a fire levy under R.C. 
5705.19(1) may not be used for the purpose of purchasing 
ambulance equipment or for providing ambulance or 
emergency medical service. Funds for such purposes must 
be raised under a separate levy pursuant to R.C. 
5705.19(0). (1969 Op. Att'y Gen. No. 69-123 overruled.) 
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