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APPROVAL, NOTES OF CLARIDON RURAL NO. 2 SCHOOL DISTRICT, 
GEAUGA COUNTY, OHI0-$424.00. 

CoLUMBUS, OHIO, November 9, 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

1846. 

. 
MOTHERS' PENSION-COUNTY COMMISSIONERS MAY NOT INCLUDE 

IN BUDGET THEREFOR" MORE THAN AMOUNT AUTHORIZED BY 
SECTION 1683-9, GENERAL CODE-SUPPLEMENTAL APPROPRIA­
TIONS EXCEEDING FULL AMOUNT AUTHORIZED IN BUDGET 
MAY BE MADE WHEN. 

SYLLABUS: 
1. When the commissioners of a county have included in their budget the full 

amount authorized by section 1683-9, General Code, such commissioners may in 
addition thereto make mpplemental appropriations from their general fund for 
mothers' pensions as provided by section 5625-32, General Code. 

2. The county commissioners may not include in their budget for mothers' 
pensions an amount greater than the amount authorized by the levy in section 
1683-9, General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, November 9, 1933. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Works, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-I acknowledge receipt of your recent communication in which 

you ask the following questions: 

"QUESTION 1: When the commissioners have included in their 
budget the full amount authorized by Section 1683-9, may such com­
missioners, in addition thereto, make appropriations from their general 
fund for Mothers' Pensions? 

QUESTION 2: May the county commissioners include in their 
budget for Mothers' Pensions an amount greater than that authorized 
by the levy provided for in Section 1683-9 ?" 

Section 1683-9, General Code, reads as follows: 

"It is hereby made the duty of the county commiSSIOners to pro­
vide out of the money in the county treasury such sum each year there­
after as will meet the requirements of the court in these proceedings. 
To provide the same they shall levy a tax not to exceed one-fifth of a 
mill on the dollar valuation of the taxable property of the county. Such 
levy shall be subject to all the limitations provided by law upon the 
aggregate amount, rate, maximum rate and combined maximum rate 
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of taxation. The county auditor shall issue a warrant upon the county 
treasurer for the payment of such allowance as may be ordered by the 
juvenile judge." 

Prior to the enactment of section 5625-5, General Code, it was held by this 
office that the levy of a tax not to exceed one-fifth of a mill was the only method 
by which the township and county commissioners could provide the sum necessary 
to meet the allowances made by the juvenile court for mothers' pensions, and 
that the county commissioners could not appropriate money therefor out of the 
general fund. Opinions of the Attorney General for 1913, Vol. II, page 1275; 
Opinions of the Attorney General for 1927, Vol. I, page 285. 

Section 5625-5, General Code, reads in part as follows: 

"* * * Without prejudice to the generality of the authority to levy 
a general tax for any current expense, such general levy shall include 
the amounts certified to be necessary * * * in the case of counties 
* * * for mothers' pension fund * * *." 

It is seen therefore that the amount certified to be necessary for the mothers' 
pension fund is now included in the general levy for current expenses. The 
question therefore is whether the provision of section 1683-9, General Code, that 
a levy for mothers' pensions of not to exceed one-fifth of a mill is repealed by 
implication or modified by section 5625-5, General Code. There being no express 
repeal of the former section, both statutes should be harmonized if that is pos­
sible. Section 5625-5 also provides: 

"* * * The power to include in the general levy for current ex­
penses additional amounts for purposes for which a special tax is 
authorized shall not affect the right or obligation to levy such special 
tax. * * *" 

It follows therefore that a levy for mothers' pensions not exceeding one­
fifth of a mill must still be made, the only difference being that now the county 
commissioners are to include this in their general levy, and they will then ap­
propriate from the general fund. Section 1683-9, General Code, limits the amount 
that may be levied for this purpose, and consequently the commissioners could 
not include in their budget for this purpose an amount greater than is authorized 
by this section. However, if this amount becomes insufficient, there is ample 
authority for the commissioners to make supplemental appropriations under sec­
tion 5625-32, General Code. This construction gives effect to both statutes. 

I am of the opinion therefore that: 
1. When the commissioners of a county have included in their budget the 

full amount authorized by section 1683-9, General Code, such commissioners 
may in addition thereto make supplemental appropriations from their general 
fund for mothers' pensions as provided by section 5625-32, General Code. 

2. The county commissioners may not include in their budget for mothers' 
pensions an. amount greater than the amount authorized by the levy in section 
1683-9, General Code. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


