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SCHOOL TERRITORY-COUKTY BOARD OF EDUCATIO~ ~lAKES 

TRAKSFER-EQUITABLE DIVISION OF BO:\'DED AND OTHER IX­
DEBTEDNESS SHOULD BE MADE. 

SYLLABUS: 
Wlum transfers of school territory are made by authority of Section 4692, Gen­

eral Code, aJt equitab/1! division of the bonded and other indebtedness of the trans­
ferred territory, should be made by the county board of education making the transfer. 

CoLt:MBUS, OHIO, December 19, 1930. 

HoN. CHAS. T. STAHL, Prosecuti11g Attorney, Bryan, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion with 

reference to the following: 

"The County Board of Education of \Villiams County, Ohio, transferred 
certain territory from Stryker Centralized Schools to \Vest Unity Centralized 
Schools. 

The Stryker District has voted a bonded indebtedness running over a 
period of years. The county board of education has made out the necessary 
transfer papers and notified the county auditor of the same. 

The question is, who makes the apportionment as to the part of the bond 
issue the territory transferred shall pay? See Section 4692, General Code?" 

Section 4692, General Code, referred to in your letter reads in part, as follows: 

"The county board of education may transfer a part or all of a school 
district of the county school district to an adjoining district or districts of 
the county school district. * .* * 

The county board of education is authorized to make an equitable di­
vision of the school funds of the transferred territory either in the treasury 
or in the course of collection. And also an equitable division of the in­
debt~dness of the transferred territory." 

By the terms of the aforesaid statute, a county board of education is authorized 
to make transfers of territory from one school district of the county school district 
to another school district of the county school district. That is, from one rural 
school district to another rural school district of the same county school district, or 
from one village school district to another village school district or from a village 
district to a rural district within the county school district. A county board of 
education is the only agency authorized to make such transfers and transfers of 
territory between such districts may be made upon the initiative of the county board 
of education unless one or the other, or all the districts involved in the transfer are 
rural school districts in which the schools have been centralized. In such cases 
transfers may only be made upon petition. See Section 4727, General Code;· County 
Board of Educatio11 of Pauldi11g County vs. Board of Education of Benton Township 
Rural School District. 104 0. S. 1. 

Although a county board of education is not authorized to transfer territory 
from one school district to another, where one of the districts involved in the transfer 
is a rural district in which the schools have been centralized, t!nless a petition is ~led 
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therefor, if a petition is so filed and a transfer made, it is made by authority of 
Section 4692, supra. 

The statute is quite clear, it will be observed, that when a transfer is made by 
authority thereof an equitable division of the indebtedness of the transferred terri­
tory is to be made by the county board of education making the transfer. There is 
no authority anywhere, authorizing anyone other than a county board of education 
to make that division. 

I assume the Stryker District and the West Unity District spoken of in your 
inquiry are both districts of the Williams County Schooi District, and it therefore 
follows that if a transfer of territory is made from one to the other, by the board 
of education of the Williams County School District an equitable division of the 
indebtedness of the districts involved in the transfer should be made by the board of 
education of the vVilliams County School District, including bonded indebtedness 
as well as any other indebtedness. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

SALARY-COUNTY SUPERINTENDENT OF SCHOOLS-CONTRACT EN­
TERED INTO FOR SPECIFIC SALARY WHICH SUM IS TO INCLUDE 
PERSONAL TRAVELING EXPENSES-BOARD OF EDUCATION 
THEREAFTER PRECLUDED FROM GRANTING FURTHER ALLOW­
ANCE FOR TRAVELING EXPENSES. 

SYLLABUS: 
Where a county board of education enters into a contract with a county superin­

tendent of schools whereby it agrees to pay a definite sum for his salary, which sum 
shall include his persona./ traveling expe11ses, such board is precluded from gra11ti11g 
any further allowance to said superintendent for traveling expenses. 

CoLUMBUS, OHIO, December 20, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-In your recent communication you request my opinion upon the 

following: 

"Proceeding under the proviSions of Section 4744-1, General Code, a 
county board of education employed a county superintendent of schools for 
a period of two years, the contract calling for an annual salary of $3250.00, 
which amount shall include all personal traveling expenses. 

Question: Does such a contract preclude the county board of education 
appropriating and paying to the county superintendent one hundred and fifty 
dollars each year for personal traveling expenses?" 

Section 4744, General Code, requires the county board of education at a regular 
meeting held not later than July 20th, to appoint a county superintendent for a 
term not longer than three years, commencing on the first day of August. 


