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OPINION NO. 71-066 

Syllabus: 

A board of township trustees may enter into a contract with a 
board of county conunissioners under which the service charges, as­
sessed by the township against the users of a waste disposal service 
provided by the township under Sections 505.27 through 505.37, Re­
vised Code, are to be collected by the county, provided such charges 
are ultimately paid over to the township clerk and deposited by him 
ir, "the waste collection fund". 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Pros. Atty., Dayton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 6, 1971 

I have before me your request for my opinion, which reads as 
follows: 

"'May a board of township trustees contract 

with a board of county com.'llissioners whereby the 

board of county commissioners would perform the 

collection of service charges for waste disposal 

service rendered under §505.27 through 505.33, 

O.R.C.?'" 


Your letter explains that the township wishes to create waste 
disposal districts under Section 505.28, Revised Code; that it proposes 
to establish charges, under Section 505.29, Revised Code, for those 
,·,ho benefit by such waste disposal services, instead of levying a tax 
which could be done as an alternative under the same Section; and that 
it would be much more economical for the township to contract with 
the board of county cor.unissioners to collect the charges through its 
sanitary engineering department than for the township clerk to collect 
them directly as Section 505.31, Revised Code, would appear, at first 
glance, to provide. 

Section 505.27, Revised Code, provides as follows: 

"Boards of townsLip trustees, either severally 

or jointly, may provide, maintain and operate faci­

lities for the collection and disposal of garbage 

and refuse or may enter into written contracts with 

the proper municipal or county authorities or with 

independent contractors for such services for the 

township, or for a waste disposal district as pro­

vided in Section 505.28 of the Revised Code." 


Section 505.28, Revised Code, provides, in pertinent part, as 
follows: 

"The board of township trustees may create 

a 1-1aste disposal district under sections 505.27 

to 505.33 * * * 

"The territory to be created into a waste 

disposal district shall consist of an area in which 
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at least two-thirds of the residents reside on lots 

no greater in area than one acre. Each district 

shall be given a name, and the entire cost of any 

necessary equipment and labor shall be apportioned 

against each district by the respective boards." 


Section 505.29, Revised Code, provides, in pertinent part, as 
follows: 

"The board of township trustees may*** 

levy a sufficient tax** * upon all taxable 

property in a waste disposal district to pro­

vide and maintain waste disposal service. 


"In the alternative the board*** may 

* * * establish equitable charges*** for the 

use and benefit of such service, by every person 

* * * whose premises are so served. * * *" 


Section 505.31, Revised Code, provides, in pertinent part, as 
follows: 

"The township clerk shall collect the serv­

ice charges for waste disposal service and ad­

minister them under rules and regulations estab­

lished by the board of township trustees. All 

such moneys shall be kept in a separate fund 

designated as 'the waste collection fund,' and 

shall be appropriated and administered by the 

board. * * *;' 


To summarize briefly, these sections of the Revised Code pro·­
vide that a township may create waste disposal districts; that it 
may provide and operate facilities for collection and disposal of 
the waste, and establish charges to be paid by those who benefit 
from such service; and that the charges should be collacted and ad­
ministered by the township clerk. The question is whether the clerk 
must collect the charges directly from the users of the service, or 
whether the township may contract with the board of county commis­
sioners to collect the charges initially and pay them over to the 
township clerk. 

I see nothing in the statutory scheme to prohibit such a con­
tract between the board of township trustees and the board of county 
commissioners. Section 307.15, Revised Code, provides, in pertinent 
part, as follows: 

"The board of county commissioners may 

enter into an agreement with the legislative 

authority of any*** township*** and such 

legislative authorit[y) may enter into agree­

ments with the board, whereby such board 

undertakes, and is authorized by the contract­

ing subdivision, to exercise any power, per­

form any function, or render any service, in 

behalf of the contracting subdivision or its 

legislative authority, \'lhich such subdivision 

or legislative authority may exercise, perform, 

or render: * * * . " 


It is clear that a township is a "contracting subdivision" within 
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the meaning of Section 307.15, supra (cf. Section 307.14, Revised 
Code, for the definition of the term as used here); that the town­
ship is authorized to collect the charges for waste disposal tru::ough 
its agent, the township clerk; and that the township can contract 
with the board of county commissioners to perform any function the 
township itself could perform through its clerl:. It is true that 
the township clerk must eventually "collect" the charges and deposit 
them in "the waste collection fund", Section 505.31, supra, but the 
statute is silent as to the method of collection. Its mandate is 
fulfilled as long as the clerk ultimately receives the charges in 
his office and deposits them in the proper fund. 

This conclusion is bolstered by the fact that, as your letter 
states, the initial collection process can be performed much more 
economically by the county through its sanitary engineering depart­
ment, and by the further fact that the township, instead of providing 
the collection and disposal services itself, could have contracted 
with the county to provide such services for the waste disposal dis­
trict. Section 505.27, supra. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that a board of township trustees may enter into a 
contract with a board of county commissioners under which the serv-­
ice charges, assessed by the township against the users of a waste 
disposal service provided by the township under Sections 505.27 
through 505.37, Revised Code, are to be collected by the county, pro­
vided such charges are ultimately paid over to the to,-mship clerk 
and deposited by him in "the waste collection fund". 




