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1. SCHOOL DISTRICTS -,:\fAJORITY OF ELECTORS-D[S­

TRICT HAVING NO SCHOOLS-VOTED IN FAVOR OF 

GAINING TERRITORY OF DISTRICT TO ADJOINING CITY 

SCHOOL DISTRICT-FAVORABLE VOTE IS FINAL ACT 

TO DISSOLVE DISTRICT AND TRANSFER TERRITORY 

TO CITY DISTRICT-CONSENT OF BOARD OF EDUCA­

TION OF CITY DTSTRICT NOT REQUIRED-SECTION 

3311.29 R. C 

2. TERRITORY OF DISSOLVED SCHOOL DISTRICT-JOINED 

TO TE>RRITORY OF CITY SCHOOL DISTRICT-CITY DIS­

TRICT SUCCEEDS TO ALL PROPERTY AND RIGHTS OF 

DISSOLVED DISTRICT-ENTITLED TO RECEIVE FROM 

COUNTY TREASURER PROCEEDS OF ALL CURRENT 

TAXES LEVIED ON PROPERTY IN DISSOLVED DISTRICT. 

SYLLABUS: 

1. \.Yhere, pursuant to the provisions of Section 3311.29, Revised Code, a 
majority of the electors in a district having no schools have voted in favor of joining 
the territory of such district to an adjoining city school district, such favoraible vote 
is the final act in dissolving suoh district and transferring its territory to the city 
district and the consent of the board of education of such city district is not 
required. 

2. vVhen pursuant to the prov1s10ns of Section 3311.29, Revised Code, the 
territory of a dissolved school district has been joined to the territory of a city school 
district, such city district succeeds to all the property and rights of such dissolved 
district, and is entitled to receive from the county treasurer the proceeds of all 
current -taxes levied on the property in suoh dissolved district. 
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Columbus, Ohio, December 16, 1954 

Hon. Frank H. Kearns, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication, 111 which you request my 

opinion, your letter reading as follows: 

"On November 16, 1954, I received the following request 
from Mr. Fred C Dunn, County Auditor of Franklin County, 
Ohio: 

" 'On August 18, 1954, the Perry Local School District 
was dissolved by a Resolution of the Board of Education. 

"'On November 2, 1954, a vote was held in the dis­
solved district on the question of 

"'Shall the territory formerly comprising Perry Local 
School District, Franklin County, Ohio, which school district 
was dissolved by resolution of the Board of Education of 
Franklin County, Ohio, on August 18, 1954, be joined to 
Upper Arlington City School District?' 

" 'This office is in receipt of the official certification of the 
Franklin County Board of Elections. The vote on the question 
was as follows: For-120, Against-II 5. 

"'This office has received a letter dated November 12, 1954, 
signed by the members of the Perry Local Board of Education 
of Franklin County, Ohio, which reads as follows: 

'As a result of the election of November 2, 1954, the 
dissolved portion of the Perry Local School Ditsrict became 
a part of the school district of the City of Upper Arlington. 
For this reason the former members of Perry Local Board 
of Education direct that any moneys which otherwise would 
have come to them for school purposes should now be given 
to the Upper Arlington Board of Education.' 

"\Viii you therefore ask the Attorney General of the State 
of Ohio if in his opinion, that, under the provisions of Section 
331 r.29 R. C., this office shall abide by the request of the dissolved 
Perry Local School District? 

"I would appreciate an opinion from you in answer to the 
following question : 

"The Perry Local School Districts having been dis­
solved by action of the Franklin County Board of Education 
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and said dissolved territory having been selected by said 
Franklin County Board to be joined to the Upper Arlington 
City School District subject to a vote, does the subsequent 
majority vote of the electors of the dissolved district, cast in 
favor of such joinder, constitute the final statutory step re­
quired to be taken to complete the said joinder under and 
pursuant to Sect1on 33 r r.29, R. C., or are there any other 
sections that mav be applicable in the determination of this 
question? 

"Said Section 3311.29, R. C., makes it mandatory that any 
existing school district which does not maintain public schools 
therein shall be dissolved and its territory joined with another 
school district or districts selected and approved by vote of the 
district so dissolved. This section became effective on June I, 

1954. 

"I call your attention to the Attorney General's Opinion 
# 3732, dated April 20, 1954, in which said Section 33 I r.29, R. C. 
was considered and interpreted. 

"The county auditor is withholding from the Upper Arling­
ton City School District the dissolved Perry Local School Dis­
trict's share of the current tax settlement. \i\1hen the payment 
of such share can be macle, current bills of the dissolved district 
may then be paid out of said settlement." 

Section 3311.29, l{evised Code, reads as follows: 

"No school district shall be created in this state which does 
not maintain public schools within such district, and any such 
existing school district shall be dissolved and its territory joined 
with another sd10ol district or districts selected and approved by 
vote of the district so dissolved. 

"The superintendent of public instruction shall be without 
authority to distribute funds under sections 3317.02, 3317.04 and 
3317.12 of the Revised Code to any school district which does not 
maintain schools." 

In addition to the facts stated in your communication [ am informed 

that the fo1lowing factual situation exists: The south portion oi what was 

formerly the South Perry Local School District, was politically annexed 

to the City of Upper :-\rhngton early in 1954. The effect of that annexa­

tion under the provisions of Section 331 r.o6, Revised Code, was to carry 

the territory annexed into the Upper Arlington city school district. This 

proceeding left the north portion of the South Perry Local School Dis­

trict without any school building, since the only building possessed by the 

district is located in the portion annexed. 
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Thereupon, proceeding under the provisions of Section 3311.29, Re­

vised Code, the Franklin County Board of Education, by resolution adopted 

on August 18, 1954, submitted to the electors of the South Perry Local 

School District at the November election of 1954, its recommendation 

that the district be joined to the Upper Arlington City School District and 

that recommendation was a:pproved by the requisite vote of the electors of 

said district voting thereon. 

The Board of Education of the Upper Arlington District have indicated 

their unwillingness to accept the territory of the Perry Local School Dis­

trict, and are claiming that the transfer of that territory to the Upper 

Arlington District cannot become effective without their acceptance. 

Accordingly, the underlying question involved in an answer to your 

request is whether the consent of the board of education of a city district 

to the receipt of territory of a school district which has been dissolved 

under the provisions of Section 3311.29, Revised Code, is essential to the 

transfer of such territory. Stated in another way, where a school district 

is dissolved because it maintains no school, and it is recommended by the 

county board of education that its territory be annexed to an adjoining 

city district, and the electors residing in such district have voted to approve 

such recommendation, is the city district forced to accept such transfer of 

territory? 

In my opm1on No. 3i32, dated April 20, 1954, the meaning of the 

language used in the first paragraph of this section was interpreted, as 

shown by the first paragraph of the syllabus, as follows: 

"Upon the dissolution as provided in Section 3311.29, Revised 
Code, of a school district which does not maintain public schools 
within its area, it is the duty of the county board of education, 
under the authority of Section 3311.22, Revised Code, to select 
the district or districts to which the territory of such dissolved 
district is to be joined, and the -plan of distribution of territory 
so made is to be submitted to the electors of such dissolved dis­
trict for their approval." 

Section 3311.29 supra, is a part of an act passed by the 100th General 

Assembly, known as Substitute House Bill No. 128. An examination of 

this act will show that it deals with a variety of subjects relating to changes 

in school districts. 

Section 3311.30 provides for the creation of a county citizens com­

mittee, \Yhich is to study the need and recommend a plan for the reorgani-
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zation of the school districts of the county. The jurisdiction of this com­

mittee is to include all of the school districts in the county including 

exempted village districts but excluding city districts. 

Section 331 r.31 outlines the procedure of this county citizens com­

mittee and the process by which their recommendation as to change of 

districts may become effective. 

In my opinion No. 4585 issued December 2, 1954, I discussed the 

procedure under Sections 3311.30 and 3311.31 supra, and held that the law 

made it clear that a change of districts or creation of a new district under 

that procedure eliminated the necessity of any acceptance by an exempted 

village district of territory transferred to it. Unfortunately the legislature 

in enacting Section 331 r.29 supra, failed to make its intention so clear as 

to the finality of the procedure therein set forth. 

Some color would be added to the contention of the Upper Arlington 

Board as to its right to reject the proposed transfer, by reference to the 

provisions of Section 331 r.23 of the Revised Code, which section has not 

been repealed or amended by the new act under consideration. That section 

provides in part, as follows: 

"If a county board of education deems it advisable to transfer 
a part or all of the territory comprising a local school district 
within the county school district to an adjoining county school 
district or to an adjoining city or exempted village school district, 
such transfer may be made by the county board of education by 
the adoption of a resolution providing for such transfer. * * *" 

This section further provides : 

"* * * Such transfer of territory shall not be complete until: 

"(A) A resolution accepting the transfer has been passed 
by a majority vote of the full membership of the board of educa­
tion of the county, city, or exempted village school district to 
which the territory is transferred. 

" ( B) An equitable division of the funds and indebtedness 
between the districts involved has been made by the county board 
of education making the transfer; 

" ( C) A map showing the boundaries of the territory trans­
ferred has been filed, by the board of education accepting the 
transfer, with the county auditor of each county affected by the 
transfer. 

"When such transfer is complete the legal title of the school 
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property in the territory transferred shall be vested in the board 
of education of the school district to which the territory is trans­
ferred." 

It may be noted in this connection that throughout the entire history 

of school legislation, the law has always prior to the enactment of Section 

3311.29 supra, recognized the right of a city district to refuse to accept 

a transfer to it of territory from another district. If, therefore, the dis­

solution and transfer under consideration had been carried out under the 

authority of Section 33 r r.23 supra, by action of the county board of edu­

cation, as it might have been, it wouid appear very clear that the action 

of that board in ordering a part or all of the local district to be transferred 

to the city district would be of no effect unless and until the board of 

education of the city district passed a resolution accepting the transfer. 

The new procedure, however, authorized and required by Section 3311.29 

has no connection with Section 3311.23, which section lodges certain 

authority in the county board of education. It is a mandatory order emanat­

ing directly from the legislature, in which no power is conferred upon and 

no discretion is left to the county board of education. The legislature has 

apparently seen fit to decree that when a district maintains no schools it 

11111st be dissolved and its territory annexed to a district or districts approved 

"by vote of the district so dissolved." 

The legislature in this section put no limitations upon the character 

of the district to which this territory should pass, nor did it in the language 

used suggest any requirement of consent of the district to which the terri­

tory was to be joined. Furthermore, it did not mention a city district or 

by any specific words give to such city district any voice in the matter. 

As a matter of fact, the only thing in the entire school law which gives 

a city district a preferred classification is found in the definition of a school 

district as laid clown by Section 331 r.05, which reads: 

"The territory within the territorial limits of a county, exclu­
sive of the territory embraced in any city school district, exempted 
village school district, and excluding the territory detached there­
from for school purposes and including the territory attached 
thereto for school purposes constitutes a 'county school district.'" 

The only effect of this exclusion as to city and exempted village dis­

tricts is that they are not subject to the control of the county board of 

education. That exemption certainly does not relieve them from control 
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by the legislature. Under the provisions of the Constitution of Ohio, the 

entire organization of the public schools of the state is left to the discretion 

of the legislature, with the express mandate that ,provision shall be made 

by law for the organization, administration, and control of the same. See 

Article VI, Section 3. In a very early case, State ex rel. Garnes v. McCann, 

21 Ohio St., 198, it was said by the Supreme Court, at page 205, 

"It is left to the <liscretion of the general assembly, in the 
exercise of the general legislative power conferred upon it, to 
determine what laws are 'suitable' to secure the organization and 
management of the contemplated system of common schools, with­
out express restriction, except that 'no religious or other sect or 
sects shall ever have any exclusive right to, or control of, any 
part of the school funds of the State.' (Art. 6, sec. 2.)" 

Accordingly, a city school district enjoys no special prerogative or 

immunity except to the extent that the legislature has seen fit expressly to 

confer it. I am therefore impelled to the conclusion that in the matter 

of dissolution of a district which has no schools and the transfer of its 

territory to another district, in the absence of any words to that effect the 

legislature has granted no special favor or immunity to a city district and 

that its consent to such transfer to it is not necessary. 

The necessity for finality in this new procedure is illustrated by the 

situation which exists in the present case. If the city board may refuse 

and does refuse to accept the transfer, then the county board must suggest 

another district to which the local district should be transferred, in which 

case the electors being determined to go to the city district might vote 

adversely on that recommendation, and this situation might go on indefi­

nitely. This would leave the district up in the air with no school building, 

and the children with no certain place to go. It is my opinion that the 

legislature must have realized this, and therefore determined that the final 

decision must rest with the electors in the dissolved district. 

Coming then to the specific question raised iby your inquiry, as to the 

disposition of tax collections, it seems clear that since the South Perry 

Local School District has been dissolved and its entire territory transferred 

to the Upper Adington City School District, all the property of such 

dissolved district, together with the proceeds of all current tax levies 

thereon .passes to said city district and it becomes the duty of the County 

Auditor to transfer, and of the County Treasurer to pay to said city district 
all such taxes where collected. 
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Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

I. \Vhere, pursuant to the provisions of Section 33 I 1.29, Revised 

Code, a majority of the electors in a district having no schools have voted 

in favor of joining the territory of such district to an adjoining city school 

district, such favorable vote is the final act in dissolving such district and 

transferring its territory to the city district and the consent of the board 

of education of such city district is not required. 

2. \Vhen pursuant to the provisions of Section 3311.29, Revised Code, 

the territory of a dissolved school district has been joined to the territory 

of a city school district, such city district succeeds to all the property and 

rights of such dissolved district, and is entitled to receive from the county 

treasurer the proceeds of all current taxes levied on the property in such 

dissolved district. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




