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OPINION NO. 66-157 

Syllabus: 

There is no statutory justification for a county 
hospital board of trustees giving an additional sum of 
money to key personnel, who have been fully paid for 
services, as an "Extended Service Benefit." 

To: Richard E. Parrott, Union County Pros. Atty., Marysville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 15, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"•May a Board of Trustees of a County
Hospital authorize its administrator to en­
ter into an agreement with certain of the 
key personnel of the hospital to provide
that such employees, after completing a 
certain period of full time employment, and 
having been fully paid therefore, shall then 
receive an additional stated sum of money
for having remained in the employment of the 
hospital throughout such period, such addi­
tional payment not to be considered as earn­
ings, but as an "Extended Service Benefit"?'" 

Section 339,06, Revised Code, providing for the powers
of the Board of Trustees of a County Hospital, states in per~ 
tinent part: 

"***The board of county hospital
trustees.shall have the entire management
and control of the hospital and shall es­
tablish such rules for its government and 
the admissions of persons as are expedient. 

"* * * * * * * * * 
"The board of county hospital trustees 

shall employ an administrator, and upon the 
nomination by such administrator, shall 
confirm the employment of such physicians, 
nurses, and other employees as are neces­
sary for the proper case, control, and 
management of such hospital and its pa­
tients, and the board of county hospital 
trustees shall fix their respective sala­
ries and compensation." 

Section 339.06, supra, delineates the broad, discre­
tionary powers of the county hospital board of trustees. 
But these powers are by no means absolute. If your ques­
tion were answered positively, the board would be given 
power beyond its statutory scope. The.word "key" in your 
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inquiry suggests that the board would be given arbitrary,
discriminatory power in determining who comprises this cate­
gory. Moreover, there is a complete lack of statutory au­
thority for this type of "benefit" plan. In an opinion of 
my immediate predecessor, Opinion No. 3139, Opinions of the 
Attorney General for 1962, page 545, the question, "can em­
ployees of a county hospital be granted a discount when they 
are patients?" was answered, in pertinent part, as follows: 

"* * * * * * * * * 
"***In recent times, however, em­

ployee.discounts have become a 'fringe
benefit' in many businesses. A fringe 
benefit is defined in Merriam-Webster's 
New International Dictionary (3rd Ed.} 
as follows: 

"'An employment benefit (as a Pen­
sion, a paid holiday, or health insurance)
granted by an employer that involves a 
money cost without affecting basic wage
rates.' 

"* * * * * * * * * 
"Such fringe benefits as may exist in 

public employment, however, are governed by 
statute. For example: pensions, Section 
145.01 et seq., Revised Code; paid holidays
Section 325.!9, Revised Code; sick leave, 
Section 143.29, Revised Code. I have been 
unable to find any statutory authority for 
employee discounts. 

"* * * * * * * * *" 
I am of the opinion that the generic term "fringe

benefit" includes the specific one "Extended Service Bene­
fit," as outlined in your request. 

It is, accordingly, my opinion and you are hereby
advised as follows: 

There is no statutory justification for a county
hospital board of trustees giving an additional sum of 
money to key personnel, who have been fully paid for 
services, as an "Extended Service Benefit," 




