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OPINION NO. 2000-014 

Syllabus: 

If the state plan developed and administered by the Rehabilitation Services Com­
mission pursuant to the federal Rehabilitation Act of 1973 is to remain in compli­
ance with federal requirements, then the Commission must amend 5 Ohio Admin. 
Code 3304-2-63(C)(1) to provide that a client may designate any person to receive 
on the client's behalf information that may be harmful to the client, and to require 
that, where a court has appointed a representative for the client, the information 
be released to the representative. Such amendment is not barred by R.C. 
1347 .08(C)( 1). 

To: Robert L. Rabe, Ohio Rehabilitation Services Commission, Columbus, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, February 16,2000 

You have requested an opinion whether 5 Ohio Admin. Code 3304-2-63(C)(1), which 
addresses the release of client information kept by the Rehabilitation Services Commission 
(RSC), and RC. 1347.08, as it relates to such release, are superseded by 34 C.F.R. § 361.38 
(1999). 

In order to respond to your question, it is helpful to first examine the federal law 
under which 34 C.F.R § 361.38 was adopted. The Rehabilitation Act of 1973, 29 U.S.C.S. §§ 
701-7961 (Supp. 1999), as amended, was enacted to empower persons with disabilities to 
maximize employment opportunities and achieve economic self-sufficiency, and to assist 
States in operating programs of vocational rehabilitation services for persons with disabili­
ties. 29 U.S.C.S. §§ 701, 720. See also 34 C.F.R. § 361.1 (1999). In order to be eligible to 
participate in programs under the Act, a State must submit to the federal Commissioner of 
the Rehabilitation Services Administration I a plan for vocational rehabilitation services that 
meets the requirements of federal law. 29 U.S.C.S. § 721(a)(1)(A). See also 34 C.F.R §§ 
361.2, 361.10. Once the state plan is approved by the Commissioner, federal money is 
appropriated to the State to assist it in providing vocational rehabilitation services specified 
under the plan. 29 U.S.C.S. § 720(b); 34 C.F.R § 361.3. The Rehabilitation Services Commis­
sion is the sole state agency designated to administer the plan under the Act. R.C. 
3304.16(D). See 29 U.S.C.S. § 72l(a)(2). 

Federal regulations mandate that the state plan "assure that the State agency ... will 
adopt and implement policies and procedures to safeguard the confidentiality of all personal 
information" of the agency's clients. 34 C.F.R. § 361.38(a)(1). See 1984 Op. Att'y Gen. No. 
84-084 at 2-287 ("34 C.F.R § 361.2 provides that, to be eligible for federal grants under Title 
I of that Act, a state must submit an approvable state plan. 34 C.F.R § 361.49 [now § 
361.38]2 sets forth standards of confidentiality which such a plan must satisfy") (footnote 
added). See generally 29 U.S.C.S. § 72l(a)(6); 34 C.F.R § 361.12. Although client information 
must, as a general matter, be kept confidential, the plan must provide that the state agency 
shall make all. information in a client's record accessible to the client, upon the client's 

IThe Rehabilitation Services Administration is established in the Office of the Secretary of 
Education and is headed by a Commissioner. 29 U.S.C.S. § 702. 

234 C.F.R Part 361.49 was amended and renumbered 361.38 in 1997. See 60 Fed. Reg. 
64486 (1995), 62 Fed. Reg. 6308 and 6351 (1997). 
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written request. 34 C.F.R § 361.38(c)(1).3 In response to these federal mandates, RSC 
promulgated 5 Ohio Admin. Code 3304-2-63. See rule 3304-2-63(J) ("[t]his rule is designed 
to implement federal regulations, 34 CFR, Parts 361.49 [now 361.38] and 363.6"). See also 
RC. 3304.16(K)(3) (empowering the Commission to "adopt plans and methods of adminis­
tration found necessary by the federal government for the efficient operation of any joint 
arrangements or the efficient application of any federal statutes"); R.C. 3304.16(K)(S) 
(authorizing the Commission to comply "with any requirements necessary to obtain federal 
funds in the maximum amount and most advantageous proportion possible"). 

Although 34 C.F.R § 361.38 provides generally for the release of information about a 
client directly to the client, it makes special provision for the release of medical, psychologi­
cal, or other information that may be harmful to the client. Rule 3304-2-63 also addresses 
this eventuality, although in a manner that is not entirely consistent with the federal regula­
tion. It is the relationship between the two regulations as they address the exception for 
harmful information that is the subject of your opinion request.4 

As first promulgated, 34 C.F.R. § 361.49 (now § 361.38) read as follows: 

(c) Release to involved individuals. (1) When requested in writing by 
the involved individual or his or her representative, the State unit must make 
all information in the case record accessible to the individual or release it to 
him or her or a representative in a timely manner. Medical, psychological, or 
other information which the State unit believes may be harmful to the individ­
ual may not be released directly to the individual but must be provided through 
his or her representative, a physician or a licensed or certified psychologist; 
(Emphasis added.) 

See 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-084 at 2-288. 

In conformity with this regulation, RSC included in division (B) of rule 3304-2-63 a 
requirement that RSC release to a client information in the client's case record within fifteen 
days of request, providing in division (C)(1), however, that "[a]ny medical, psychological, or 
other information, determined by an RSC medical or psychological consultant to have a 
potentially adverse effect on the client, shall be released only to a physician or psychologist 
who is designated in writing by the client." 

3Client records held by the Rehabilitation Services Commission (RSC) under the state 
vocational rehabilitation program are not public records. RC. 3304.21; 1984 Op. Att'y Gen. 
No. 84-084; 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-049. See R.C. 149.43. 

4 The state regulation speaks in terms of information that is determined to have "a 
potentially adverse effect on the client," while the federal regulation addresses information 
that "may be harmful to the individual." It is assumed for purposes of this opinion that these 
phrases are synonymous. 
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Although rule 3304-2-63(C)(1) was consistent with federal regulations when it was 
first promulgated, the Secretary of Education amended the exception br release of harmful 
information in 1997,5 so that 34 C.F.R. § 361.38(c)(2) now reads6: 

Medical, psychological, or other information that the State unit 
determines may be harmful to the individual may not be released directly to 
the individual, but must be provided to the individual through a third party 
chosen by the individual, which may include, among others, an advocate, a 
family member, or a qualified medical or mental health professional, unless a 
representative has been appointed by a court to represent the individual, in 
which case the information must be released to the court-appointed representa­
tive. (Emphasis added.) 

Thus, federal law now entitles a client to designate, in effect, any person to receive 
on the client's behalf potentially harmful information 7, while state regulation restricts a 
client to designating either a physician or psychologist. Although rule 3304-2-63(C)(1) was 
consistent at the time it was promulgat.:!d with the federal regulation on the disclosure of 
harmful information, it has, with the amendment of 34 C.F.R § 361.38, ceased to provide 
clients with those rights federal law requires the plan to provide. 

You have stated that RSC has not followed 34 C.F.R § 361.38 nor amended its own 
rule to conform to the federal regulation because of the language of R.C. 1347.08(C)(1). R.C. 
Chapter 1347 governs generally the maintenance of personal information systems by govern­
mental agencies. Individuals who are the subject of information maintained by a public 
agency are entitled under RC. Chapter 1347 to inspect that information. RC. 1347 .08(A)(2). 
However, R.C. 1347.08(C)(l) provides the following exception: 

A state or local agency, upon request, shall disclose medical, psychi­
atric, or psychological information to a person who is the subject of the 
information or to the person's legal guardian, unless a physician, psychia­
trist, or psychologist determines for the agency that the disclosure of the 
information is likely to have an adverse effect on the person, in which case 
the information shall be released to a physician, psychiatrist, or psychologist 
who is designated by the person or by the person's legal guardian. 

5In the Notice of Proposed Rule-Making issued prior to the amendment of the section 
governing the release of harmful information, the Secretary calJed for "public comment on 
whether the provisions of this section are unduly burdensome or inconsistent with State 
laws governing the protection, use, or release of personal information." 60 Fed. Reg. 64486 
(1995). No responses are reported as being received. 

6you have questioned in your letter of request whether there is a statutory basis for the 
adoption of 34 C.F.R § 361.38(c)(2). The statutes cited as the basis for promulgation of 34 
C.F.R §361.38 include 29 U.S.C.S. § 721(a)(6)(A) which states that, "[t]he State plan shall 
provide for such methods of administration as are found by the Commissioner [of the 
Rehabilitation Services Administration] to be necessary for the proper and efficient adminis­
tration of the plan." 

7Although a client is, as a general matter, entitled under 34 C.F.R. § 361.38(c)(2) to 
designate any person to receive on the client's behalf potentially harmful information, the 
regulation does provide that, if a representative has been appointed by a court to represent 
the client, then the information must be released to the representative. See 62 Fed. Reg. 6323 
(1997). 
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Thus, rule 3304-2-63(C)(1), as it now reads, is consistent with R.C. 1347.08(C)(1). 
This does not mean, however, that RSC is barred by R.C. 1347.08(C)(1) from amending its 
rule to comply with federal law. Not only has RSC been statutorily empowered to carry out 
the federal Rehabilitation Act of 1973, under which 34 C.F.R. § 361.38 was promulgated, 
R.C. 3304.16(D), it has also been specifically empowered to "adopt plans and methods of 
administration found necessary by the federal government for the efficient operation of any 
joint arrangements or the efficient application of any federal statutes," RC. 3304.16(K)(3), 
and to comply "with any requirements necessary to obtain federal funds in the maximum 
amount and most advantageous proportion possible," R.C. 3304.16(K)(5). These statutory 
powers constitute sufficient authority for RSC to promulgate a rule, in conformance with 
federal law, which varies from the general provisions of RC. 1347.08. See 1981 Op. Att'y 
Gen. No. 81-074 at 2-296 ("an administrator's statutory determinations may properly be 
dependent on considerations of federal funding"). See also Waml v. City of Cincinnati, 57 
Ohio App. 43,51,11 N.E.2d 281, 284 (Hamilton County 1937) (holding that the State, which 
contracted to receive and use a grant of federal funds with which to eliminate a grade 
crossing subject to certain conditions, should "[iJn good conscience ... perform its part of the 
bargain" which is that wages and hours on the project be controlled by the President and the 
work be inspected by federal officers). 

Therefore, RC. 1347.08 does not preclude RSC from amending rule 3304-2-63(C)(I) 
to enable a client to choose any person, not only a physician or psychologist, to receive 
information that may be harmful 1.0 the client, in compliance with 34 C.F.R. § 361.38(c)(2). 

In adopting 34 C.F.R § 361.38, the Secretary of Education specifically made clear 
that, "the individual's right under paragraph (c)(2) of this section to choose the person to 
whom harmful information is released supersedes any conflicting State confidentiality pol­
icy developed under paragraph (a)( 1) that designates a specific individual to receive harmful 
information (e.g., medical professionai)." 62 Fed. Reg. 6323 (1997). Indeed, as it now reads, 
rule 3304-2-63 is internally inconsistent since division (J) of the rule states that the rule is 
"designed to implement federal regulations," including what is now 34 C.F.R Part 361. See 
1981 Op. Att'y Gen. No. 81-074 (a metropolitan housing authority may, in order to qualify 
for federal funds, enter into a loan agreement with the federal government agreeing to retain 
a definition that coincides with the definition established by a federal agency, even though 
the federal agency's definition may change during the life of the loan). RSC's inaction is also 
inconsistent with the Commission's duties under R.C. 3304. 16(K)(3) and (5) to "adopt plans 
and methods of administration foumi necessary by the federal government for the efficient 
operation of any joint arrangements or the efficient application of any federal statutes," and 
to comply "with any requirements necessary to obtain federal funds in the maximum 
amount and most advantageous proportion possible." 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that if the state plan developed and 
administered by the Rehabilitation Services Commission pursuant to the federal Rehabilita­
tion Act of 1973 is to remain in compliance with federal requirements, then the Commission 
must amend 5 Ohio Admin. Code 3304-2-63(C)(1) to provide that a client may designate any 
person to receive on the client's behalf information that may be harmful to the client, and to 
require that, where a court has appointed a representative for the client, the information be 
released to the representative. Such amendment is not barred by R.C. 1347.08(C)(1). 
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