
ATTORNEY GENERAL. 1259 

A board of county commissioners is without authority to appropriate public 
funds in order to contribute to the expense of dredging a river as an aid to navigation 
in such river. Your question must, therefore, be answered in the negative. 

2158. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney Gmeral. 

CUSTODIANS PENSION FUND-DUTY OF BOARD OF EDUCA.TION TO 
APPROPRIATE THEREFOR. 

SYLLABUS: 

Where a board of education has established a Custodians' Pension Fund, it is re­
quired to appropriate for the uses of such fund a sum equal to not less than one-tenth, nor 
more than one-fifth of one per cent of the amount levied and collected by said board for all 
purposes. This does not include levies made under authority of a vote of the people, but 
does include levies for interest and retirement charges of funds issued by such board with­
out a vote of the people. ' 

CoLUMBUS, OHIO, May 24, 1928. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLE~IEN:-This is to acknowledge your recent communication which reads 
as follows: 

"You are respectfully requested to render this department your written 
opinion upon the following, certain additional questions having arisen, grow­
ing out of the opinion rendered by you to this department under date of 
March 9, 1928, and being Opinion No. 1829, relative to the assessment of 
custodians' pension funds. The additional questions appear to be as follows·: 

Question 1: When a board of education has issued bonds ·without a 
vote of the people are the funds levied for the payment of the interest and 
the retirement of such bonds, subject to the assessment for custodians' pen-· 
sion funds, as provided in Section 7882 of the General Code? 

Question 2: When an additional levy of three mills has been voted 
by the people of the district, are the proceeds of such levy subject to an 
assessment for the custodians' pension funds? 

Question 3: When an additional levy is made for recreational pur­
poses by vote of the people, are the proceeds of such levy subject to assess­
ment for the custodians' pension fund? 

We are enclosing herewith a copy of a letter, addressed to the'Director 
of Law, by the clerk of the Board of Education of the Lakewood City School 
District, in connection with the questions submitted." 

The letter which you enclosed contains the following: 

"On page 8 of the opinion appears the following:. 

'It seems to me that the language, levied arid collected by said School 
Board for all purposes, refers only to the levies authorized by law to be made 
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under ordinary circumstances by the School Board for school purposes, and 
not to those levies which can only be made by a vote of the people.' 

In addition to the bond retirement levies made by vote of the people, 
the Board of Education is enjoying a 3 mill levy outside of the 15 mill limi­
tation, by authorization of a vote of the people and a 1/10 mill levy for rec­
reation purposes authorized by vote of the people. It would seem to be 
under this opinion that we would not have to pay our percentage into the 
Custodians' Pension Fund of the proceeds of these levies. 

In past years the Board also has issued bonds without a vote of the 
people as it still has the right to do. I am unable to determine from the 

·reading of the opinion whether or not the Attorney General holds that the 
proceeds of the levies necessary to carry these bonds would be exempt from 
the percentage contribution to the Custodians' Pension Fund. He specifically 
exempts the voted levies but the language of the bonds without a vote of 
the p~ople leads me to the conclusion that the levy necessary to carry these 
bonds ought to be as sacred as the voted bonds." 

The previous opinion referred to dealt with the amount to be appropriated by 
a board of education to a Custodian's Pension Fund theretofore established. 

The language used in the prior opinion No. 1829, dated March 9, 1928, and quoted 
in the letter of the clerk of the board is dispositive of your second and third questions. 
The distinction made in that opinion between levies made by the board ordinarily 
and those which it makes only after direct authority of a vote of the people is applicable 
to any kind of levy whether bonds are issued pursuant to such levy or not. The dis­
tinction lies in the fact that, when the Legislature used the language "amount levied 
and collected by said school board for all purposes" in Section 7882 of the General 
Code, it probably had reference only to those levies made directly by the board and 
not requiring specific authority of a vote of the people. 

In your first question, however, you inquire as to levies for the purpose of retiring 
bonds issued by a board of education without a vote of the people. In this instance 
the levy is made directly by the board without any necessity of the approval of the 
voters. This being true, I am of the opinion that a board of education in a city school 
district where a custodians' pension fund has been established, is required to cause 
to be paid to such fund a sum equal to not less than one-tenth, nor more than one­
fifth of one per cent of the amount levied for interest and bond retirement purposes 
of bonds issued without a vote of the people. 

2159. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TURNER, 

Attorney General. 

CIGARETTES-FOREIGN CORPORATION SELLING TO RETAIL DEAL'ERS 
IN OHIO-LIABILITY FOR TAX-LIABILITY OF JOBBER-WHOLE­
SALE AND RETAIL LICENSE DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

1. A corporation located o!dside the state through its salesmen sells cigarettes to 
retail dealers in Ohio and ships the same direct. The retail dealer.~ receive no invoices 
from the corporation, which sends the invoices to an Ohio representative who presents the 
invoices to the retailers, makes collection and settles with the corporation, deriving a profit 
from the transactions. Such transactions are in legal effect sales by the corporation direct 


