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COURTS, COUNTY-JUDGE; COMPENSATION FOR SERV­

ICES IN TRUSTEESHIPS-§§2329.70, 1907.271, .281, .291 R.C. 

SYLLABUS: 

1. The special prov1s1on in Section 2329.70, Revised Code, for compensation of 
a judge of the county court by the allowance to that officer of two per cent of 
amounts paid by a debtor to a trustee appointed by such judge is not repealed by any 
of the general provisions of the statutes, set out in Chapter 1907., Revised Code, 
relative to the compensation of judges of the county court. 

2. The percentage received as compensation by a judge of a county court under 
the provisions of Section 2329.70, Revised Code, is not included in the items listed 
in Sections 1907.271, 1907.281 and 1907.291, Revised Code, which are required to be 
transmitted to the general fund of the county and is not subject to such transmittal 
by a judge of a county court. 
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441 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, July 16, 1958 

Hon. Wilford R. Miller, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion is as follows : 

"Section 2329.70 dealing with Trusteeships provides in part as 
follows: 

'* * * If application for a Trustee is made to a Judge of 
a County Court, such Judge may receive as full compensation 
for his services as Judge of a County Court therein, two per 
cent of the total amount of debtor's payment upon claims as 
provided in this Section and may appoint any suitable per­
son to act as Trustee. * * *' 
"Since there is nothing mentioned in the Sections dealing 

with costs and fees of the Courts concerning such Trusteeships, 
must two percent be turned over to the County as costs or may it 
be retained by the County Judges as compensation apart from that 
fixed by the County Commissioners?" 

The statutes authorizing or fixing the regular compensation of a judge 

of the county court are Sections 1907.081 and 1907.082, Revised Code. 

Section 1907.081, Revised Code, is as follows: 

"Judges of the county court shall receive as compensation one 
thousand five hundred dollars per annum plus an additional 
amount equal to three cents per capita of the population of the 
county court district as determined by the last federal decennial 
census. Such additional amount shall not exceed the sum of two 
thousand five hundred dollars per annum. 

"The compensation of judges of the county court shall be paid 
in semimonthly installments payable from the treasury of the 
county in which the court is situated. 

"A judge of a county court shall be disqualified from the 
practice of law only as to matters pending or originating in said 
county court during his term of office." 

Section 1907.082, Revised Code, is as follows: 

"In addition to the compensation provided in section 1907.081 
of the Revised Code, the board of county commissioners may pro­
vide for payment of a fixed annual amount, not to exceed one 
thousand dollars, to each county court judge." 
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It is noted that said sections relating to compensation do not expressly 

nor in any way by implication amend or repeal the provisions as to com­

pensation in trusteeship matters under the provisions of Section 2329.70, 

Revised ·Code, which reads in part as follows : 

"Any person upon whom a demand has been made in accord­
ance with Section 1911.40 of the Revised Code may apply to any 
judge of a county court or judge of a municipal court within this 
state, in whose jurisdiction he resides, for the appointment of a 
trustee to receive that portion of the personal earnings of the 
debtor not exempt from execution, attachment, or proceedings 
in aid of execution, and such additional sums as the debtor volun­
tarily pays or assigns to said trustee. * * * 

"* * * If application for a trustee is made to a judge of a 
county court, such judge may receive as full compensation for his 
services as judge of a county court therein, two per cent of the 
total amount of the debtor's payment on claims as provided in 
this section, and may appoint any suitable person to act as trustee. 
Such trustee shall give bond as the judge of the county court shall 
fix, conditioned upon the fullfillment of the trust, to be paid for by 
the debtor applicant, and said trustee shall receive as full com­
pensation for his services as such trustee, two per cent of the 
total amount of the debtor's payment on claims as provided in this 
section, all said compensation to be paid before distribution to 
creditors." 

It is further noted that Sections 1907.271, 1907.281 and 1907.291, 

Revised Code, list costs and fees for many items of service, which a county 

court judge shall charge, tax, and collect. The final paragraph of each of 

these sections provides that the judges of county courts shall not retain 

any of the costs or fees "specified in this section'' but shall transmit such 

costs and fees to the general fund of the county, with the one exception 

of fees received for performing the marriage ceremony. The percentage 

received as compensation by a judge of a county court under the provisions 

of Section 2329.70, Revised Code, is not included in any of the items 

mentioned in said sections and is therefore not subject to transmittal to 

the general fund of the county under the provisions of said sections. 

Neither do said sections expressly nor by implication amend or repeal the 

special provisions of Section 2329.70, Revised Code. 

In Opinion No. 7441, Opinions of the Attorney General for 1956, 

pages 832, 833, it is stated: 

"It is a well established rule of statutory construction that 
repeals by implication are not favored, and that they will be rec­
ognized only in cases where the two statutes are in such irrecon-
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cilable conflict that it is impossible to give effect to both. 37 
Ohio Jurisprudence, 397, 398, Section 136. Moreover, there is a 
presumption against repeal by implication of a special statute by a 
later general enactment. 37 Ohio Jurisprudence, 408, Section 
149." 

The foregoing opinion was written by my immediate predecessor in 

office and was in response to a question involving the provisions of Section 

2329.70, Revised Code, as applicable to justices of the peace after the pas­

sage of Senate Bill No. 319, by the 101st General Assembly. It was held 

in that opinion that the special provision in Section 2329.70, Revised Code, 

for compensation of a justice of the peace of two per cent of amounts paid 

by a debtor was not repealed by the general provisions relative to a fixed 

annual salary of a justice of the peace. 

The legislature in enacting the county court system legislation in the 

102nd General Assembly amended Section 2329.70, Revised Code, by sub­

stituting the words "judge of a county court" and "county court judge" 

for the words "justice of the peace". No further change was made in said 

section. Since the language is clear I can only conclude that the provisions 

of said section are still effective and a county court judge may receive as 

compensation for his services as judge of a county court in trusteeships 

two per cent of the amount of debtor's payments. The general provisions 

of the statutes as to the compensation, charges, or fees of a judge of the 

county court do not expressly nor by implication amend or repeal the spe­

cial provisions of said section. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. The special provision in Section 2329.70, Revised Code, for com­

pensation of a judge of the county court by the allowance to that officer of 

two per cent of amounts paid by a debtor to a trustee appointed by such 

judge is not repealed by any of the general provisions of the statutes, set 

out in Chapter 1907., Revised -Code, relative to the compensation of judges 
of the county court. 

2. The percentage received as compensation by a judge of a county 

court under the provisions of Section 2329.70, Revised Code, is not included 

in the items listed in Sections 1907.271, 1907.281 and 1907.291, Revised 

Code, which are required to be transmitted to the general fund of the 

county and is not subject to such transmittal by a judge of a county court. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




