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OPINION NO. 75-0i 1 

Syllabus: 

1. A coroner may proceed with an informal inquiry of 
penon• having knowledge of the facts for the purpose of de­
te:tmining the cauae of death. 

2. A per•on may refuse to answer questions during a 
coroner's info:rmal inquiry. A person may refuse to answer 
during a formal inquest under oath on the ground of privilege. 

3. It i11 not necessary for a coroner to give Miranda 
warning• to a witness unless he has been taken into custody. 

4. The court of common pleas of the county in which 
death occurred can direct the coroner to change his decision 
pur•uant to ~.c. 313.19, unless the court of appeals for that 
di•trict ha• held that statute unconstitutional. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: Wllllcm J. Brown, Attorney General, February 21, 1975 
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I have before me your request for my opinion, which 
poses the following questions: 

"l. Whether anyone can refuse to informally
provide the Coroner with information regarding
auspicious death or refuse to answer questions
during inqu£st under oath, on the grounds of 
privileged communication law, or does Ohio Revised 
Code Section 2317.02 apply to such a situation? 

"2. Whether the Coroner can, after viewing the 
body, proceed with informal inquiry of witnesses 
at the scene and of any persona that might shed 
light on how the deceased came to death, including
physicians who treated him, or must he hold a formal 
inquest when medical history and circumstances are 
needed for diagnosis and ruling? 

"3. Whether the Coroner during informal inquiry 
at the scene or during formal inquest must give
'miranda warning' to any witnesses questioned by him? 

"4. Whether the Common Pleas Court can question 
a Coroner's verdict pursuant to R.C. Section 313.19?" 

I will first consider your second question since your first 
and third questions relate in part to it. That question inquires 
as to the legality of an informal inquiry by the coroner of any 
persona having knowledge of the facts. 

R.C. 313.17 provides in part as follows: 

"A report shall be made from the personal

observation by the coroner or his deputy of the 

corpse, from the statements of relatives or 

other persona having any knowledge of the facts, 

and from such other sources of information as 

are available, or from the autopsy." 


Thia provision gives the coroner power to collect data per­
taining to the cause of death through means other than by formal 
inquest. Such an informal inquiry can take place by questioning 
of anyone who may be in possession of information (medical his­
tory or otherwise) that would aid the coroner in the disposition 
of his duty. 

The case of State v. Sharp, 162 Ohio St. 173, 181 (1954), 
held likewise when the court stated: 

"Section 2855-7, General Code (Section

313.17, Revised Code), provides that witnesses 

who are subpoenaed to testify at a coroner's 

inquest must be sworn and 'the testimony of 

such witness shall be reduced to writing [andl 

respectively subscribed.' 


"But this Section also requires the coroner 
to prepare a 'report from the personal observation 
of the corpse, statements of relatives or other 
persona having any knowledge of the facts, and 
such other sources of information as may be 
available from the autopsy.' 
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"The coroner is, therefore, not required to 
swear all persons from whom he acquires information, 
nor is he required to reduce to writing the testimony 
of a witness who has not been subpoenaed and have 
him sign it." 

(Court's emphasis.) 

Therefore, a coroner may, after viewing the body, proceed with 
informal inquiry of witnesses ~t the scene and of any other per­
son who may shed light on how the deceased came to death. 

Your first question asks whether a person may refuse to an­
swer the coroner's informal inquiries. No one is required to, 
respond to informal questioning. See Miranda v. Arizona, 384 
U.S. 436 (1966). No one t~chnically becomes a witness until he 
has been served with a subpoena and has taken the oath. 

You then ask whether a witness at the formal inquest may re­
fuse to testify in reliance on R.C. 2317.02 which is the statutory
provision governing privileged communications and acts. This Sec­
tion provides: 

"The fallowing persons shall not testify in 

certain respects: 


" (A) An attorney, concerning a communicu.tion 
made to him by his client in that relation or his 
advice to his client: or a physician, concerning a 
communication made to him by his patient in that rela­
tion, or his advice to his patient, but the attorney 
or physician may testify by express consent of the 
client or patient, or if the client or patient be de­
ceased, by the express consent of the surviving spouse 
or the executor or administrator of the estate of such 
deceased client or patient: and if the client or patient
voluntarily testifies, the attorney or physician may be 
compelled to testify on the same subject: 

"(B) A clergyman or priest, concerning a confes­
sion made to him in his professional character in the 
course of discipline enjoined by the church to which 
he belongs: 

"(C) Husband or wife, concerning any communication 
made by one to the other, or an act done by either in the 
presence of the other, during coverture, unless the com­
munication was made, or act done, in the known presence 
or hearing of a third person competent to be a witness: 
and such rule is the same if the marital relation has 
ceased to exist: 

"(D) A person who assigns his claim or interest, 
concerning any matter in respect to which he would not, 
if a party, be permitted to teatify: 

"(E) A person who, if a party, would be restricted 
in his evidence under section 2317.03 of the Revised Code, 
when the property or thing is sold or trans­
ferred by an executor, administrator, guardian, 
trustee, heir, devisee, or legatee, shall be 
restricted in the same manner in any action or 
proceeding concerning such property or thing." 
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It is clear that the statute is intended to prevent the 

designated persons from testifying as to information which 

they have received in confidence through enumerated relation­

ships. The statute's purpose is to encourage individuals to 

reveal facts necessary for such relationships without fear 

that the information will later be used against them. State v. 

Antill, 176 Ohio St. 61 (1964): Taylor v. Sheldon, 172 oli!c,"st. 

118 (1961). The statute is in derogation of the common law and, 

therefore, must be strictly construed. As a result only those 

expressly enumerated relationships afford the privilege. Weis 

v. Weis, 147 Ohio St. 416 (1947). Of course, the constitutional 

privl"Iege against self-incrimination can also be invoked. 


R.C. 313.17 contains provisions for subpoenas, oaths, testi ­

mony of witnesses at a coroner's inquest. It reads in part as 

follows: 


"The coroner or deputy coroner may issue subpoenas
for such witnesses as are necessary, administer to such 
witnesses the usual oath, and proceed to inquire how the 
deceased came to his death, whether by violence to self 
or from any other persons, by whom, whether as principals 
or accessories before or after the fact, and all circum­
stances relating thereto. The testimony of such witnesses 
shall be reduced to writing and subscribed to by them, 
* * *· The coroner may cause such witnesses to enter 
into recognizance, in such sum as is proper, for their 
appearance in the succeeding term of the court of common 
pleas, to give testimony concerning the matter.*** 
In case of the failure of any person to comply with 
such subpoena, or on the refusal of a witness to testify 
to any matter regarding which he may lawfully be inter­
rogated the probate judge, or a judge of the court of 
conunon pleas, on application of the coroner, shall com­
pel obedience to such subpoena by attachment proceed­
ings as for contempt.***·" 

The language of this Section indicates that information 
-_given by witnesses at a formal inquest is considered testimony. 

Attachment proceedings can only be instituted against a witness 
who refuses to answer any matter on which he may lawfully be 
interrogated. The obvious f.ntent of the provision was to permit
the coroner or deputy coroner to take action against a witness 
under oath who refuses to answer a question but has no legal
grounds for such refusal. However, since R.C. 2317.02 creates a 
legal incompetency as to the designated persons concerning the 
subject matter covered by that statute, no attachment proceeding•
could be instituted against such an individual for failure to 
testify on that subject matter. Therefore, a person who come• 
within the provisions of R.C. 2317.02 may refuse to provide a 
coroner with information under oath at an inquest on the grounda
of privileged conununication. 

Your third question is whether a coroner must give Miranda 
warnings during informal inquiry or at a formal inquest. The 
coroner's duty is to determine the cause of death when he has 
acquired juriadicticn. His jurisdiction arises when an individual 
dies as a result of "criminal or other violent means, or by caaualty, 
or by suicide, or suddenly when in apparent health, or in any 
auspicious or unusual manner." R.C. 313.12: 1973 Op. Att'y Gen. 
No. 73-123. 
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The purpose of an inquest was considered in 1935 Op. Att'y 
Gen. No, 4837. That Opinion states, at p. 1400, as follows: 

"The purpose of an inquest is not merely to 
determine the cause of the death of the deceased 
party, but also to aid in detecting crime and 
causing the punishment of the parties guilty thereof
* * * . An inquest held by a Coroner is an ex pare
proceedin~ intended by the legislature to be"""iiiere y 
an inve~~igation to determine the cause of death of 
a deceased party, * * *. " 

The Opinion further provides that the coroner has no power to hold 
or detain a person in custody. 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-036, 
held that a coroner cannot apply the law to facts and determine 
violations of statutes and responsibility of individuals. Thus, 
it is clear that the role of the coroner in the criminal process
is purely an investigatory one, and that he has no power to make 
legal judgments. 

Miranda warnings have been developed as a result of interplay
between the Fifth and Sixth Amendments of the U.S. Constitution. 
The Pifth Amendment states that no one must be a witness against 
himself, and the Sixth guarantees the right to counsel. Both of 
these amendments have been held to afford protection against 
involuntary confessions or incriminatory statements where a 
person is in the custody of, and being interrogated by, the 
police. In Miranda the Court defined "custodial interroga­
tion" as "questioning initiated by law enforcement officers 
after a person has been taken into custody or otherwise 
deprived of his freedom of action in any significant way."
Miranda v. Arizona, 384 u.s. 436, 444 (1966). The Miranda 
decision clearly states that the requirement of warning does 
not apply to on-the-scene investigatory questioning where no 
custody is involved. Therefore, a coroner would not be re­
quired to give such warning at informal on-the-scene ques­
tioning. 

In considering other infotmal questioning and the appear­
ance of witnesses at an inquest, it must be recalled that the 
coroner does not have the power to take anyone into custody
and his criminal role is purely investigatory. Consequently,
the coroner would not be required to give Miranda warnings, 
except in questioning a person already under police custody. 
The fact that the witness appears in response to a subpoena 
or a summons does not mean that the interrogation is custodial. 
United States v. Maius, 378 F. 2d 716 (CA6), cert. den. 389 
u.s. 905. ­

Your fourth question is whether a Common Pleas Court can 
question a coroner's verdict pursuant to R.c. 313.19 which 
provides as follows: 

"The cause of death and the manner and mode in 
which the death occurred, as delivered by the coroner 
and incorporated in the coroner's verdict and in the 
death certificate filed with the division of vital 
statistics, shall be the legally accepted manner and 
mode in which such death occurred, and the legally 
accepted cause of death, unless the court of common 
pleas of the county in which the death occurred, after 
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a hearing, directs the coroner to change his decision 
as to such cause and manner and mode of death." 

State Courts of Appeals in Cuyahoga and Hamilton counties 
have held this Section unconstitutional. State ex rel. Dann 
v. Gerber, 79 Ohio App. 1 (Cuyahoga Co. 1946)1 Roark v. Ltfe, 
68 Ohio L. Abs. 180 (App. Hamilton co. 1952), iff 1g. 68 o o 
L. Abs. 177 (1953). The basis for these decis ons was, first, 
that the legislature cannot vest the coroner with power to make 
a judicial determination, binding upon all persons, even those 
who had no right to be represented at the coroner's inquest, and 
second, that the grant of a right to appeal to the court of 
common pleas, without a specified method or procedure, is too 
indefinite to be valid. 

While decisions of courts of appeals are entitled to considera­
tion and respect, they do not bind other courts of appeals, Hogr 
v. Hog'cj, 29 Ohio App. 2d 69, 77 (1972). Furthermore, a statute s 
presume constitutional until it is held unconstitutional by a court. 
2A Sutherland, Statutory Construction, Sec. 56.04 (4th ed. 1973).
Therefore, R.C. 313.17 is still valid in a jurisdiction outside those 
of the two appellate courts which have held it unconstitutional. 

In specific answer to your questions, it is my opinion ar,d 
you are so advised that: 

1. A coroner may proceed with an informal inquiry of 
persons having knowledge of the facts for the purpose of de­
termining the cause of death. 

2. A person may refuse to answer questions during a 
coroner's informal inquiry. A person may refuse to answer 
during a formal inquest under oath on the ground of privilege. 

3. It is not necessary for a coroner to give Miranda 
warnings to a witness unless he has been taken into custody. 

4. The court of common pleas of the county in which death 
occurred can direct the coroner to change his decision pursuant 
to R.C. 313.19, unless the court of appeals for that district 
has held that statute unconstitutional. 




