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to pass upon questions involving the authority to pay, from public funds, premiums 
for burglary insurance for the protection of public funds in the hands of certain 
public officials. See Opinions of the Attorney General for 1927 at pages 874 and 2100; 
Opinions of the Attorney General for 1928 at page 331; Opinions of the Attorney 
General for 1929 at pages 413 and 1395. 

The consistent holding of this office, as shown by the aforesaid opinions, has been 
that where by law or ordinance public officials or employes are required to give bond 
which fully protects the public against losses occasioned by theft, robbery or burglary, 
the paying, from public funds, of premiums for burgary or robbery insurance to cover 
such losses is wholly unauthorized, in the absence of specific statutory authority 
therefor. 

I am therefore of the opinion in specific answer to your questions: 
First, where by ordinance a city treasurer is required to give a bond for the 

faithful performance of duty and obligating himself to pay over all moneys received 
in his official capacity according to law, the payment, from public funas, of the pre­
mium on robbery or burglary insurance to cover losses which may be sustained by 
said city treasurer on account of robbery and burglary, is wholly unauthorized. 

Second, where the public is secured by means of a bond of either the director of 
public service or his clerk from any losses of public funds in the hands of StiCh 
clerk that may be sustained by reason of robbery or burglary, there is no authority 
to effectuate burglary or robbery insurance for the protection of such funds and pay 
for the same from the public treasury. 

2067. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

CONTRACT-FOR CONSTRUCTION OF ADDITION TO MUNICIPAL HOS­
PITAL-A WARD TO MEMBER OF PLANNING COMMISSION IL­
LEGAL. 

SYLLABUS: 
A member of a city planning co111mission is a municipal officer, and unde1' the pro­

visions of Section 3808, General Code, ancf the decision of the Suprnne Court in the 
case of Wright vs. Clark, 119 0. S., 462, such member may not legally enter into a; 
contract for the co11struction of an addition to a ·multicipal hospital. 

CoLUMBus, OHIO, July 8, 1930. 

Bureau of Inspection a1td Supervisioll of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent communication requesting 

an opinion on the following question: 

"May a member of the planning commission accept a contract from th~ 
city; when bids have been received, and.said commissioner holds the low bid 
for the construction of an addition to the municipal hospital ?" 

In connection with your communication, you submit a letter from the Mayor of 
the city of L., which explains that the member of the planning commission under 
consideration, was appointed on said commission because he was an outstanding leader 
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in the community and it was regarded for the best interests of the city to make such 
appointment. 

Section 3~, General Code, reads : 

"No member of the council, board, officer or commissioner of the corpo­
ration, shall have any interest in the expenditure of money on the part of the 
corporation other than his fixed compensation. A violation of any provision of 
this or the preceding two sections shall disqualify the party violating it from 
holding any office of trust or profit in the corporation, and shalt render him 
liable to the corporation for all sum~ of money or other thing he may receive 
contrary to the provisions of such sections, and if in office he shall be dis­
missed therefrom." 

In the case of Wright vs. Clark, 119 0. S., 462, it is conclusively held that a con­
tract entered into in violation of this section is void. In that case, a village engineer 
had furnished materials to the village, and there was no contention whatever that any 
fraud of any character had been practiced. On the other hand, it appeared that the 
village had received the benefits of the materials purchased and the transaction was 
beneficial" to the municipality. However, as above indicated, it was held that the 
contract was void. 

Therefore, the sole question remaining to be determined in connection with your 
inquiry is whether or not a member of the planning commission is a municipal officer, 
within the meaning of Section 3808, supra. 

Sections 4366-1 et seq. of the General Code, provide for the establishing of a city 
planning commission in cities having a board of park commissioners which shall con­
sist of seven members, namely, the mayor, service director, president of the board of 
park commissioners and four citizens of the municipality, who shall serve without com­
pensation and who shall be appointed for terms of six years each. 

Each city without a board of park commissioners may establish a city planning 
commission consisting of five members, namely, the mayor, service director and three 
citizens of the municipality, who shall serve without compensation and who shall be 
appointed for terms of six years each. 

There are other provisions in the case of a city planning commission for a com­
mission plan of government, also another ·provision relative to such commission in 
cities having a city manager form of government and provision for the creation of a 
planning commission in villages. However, it is believed unnecessary to go into further 
detail with reference to the creation of said commission. 

Section 4366-2, General Code, provides in part: ' 

"The powers and duties of the commission shall be to make plans and 
maps of the whole or any portion of such municipality, and of any land outside 
of the municipality, which in the opinion of the commission bears relation to 
the planning of the municipality, and to make changes in such plans or maps 
when it deems same advisable. * * * " 

The section further provides what the maps or plans shall show with reference to 
the commission's recommendation for new streets, alleys, bridges, etc. The section 
also authorizes the commission to make recommendations to the mayor, council and 
department heads concerning the location of streets, with a view to the systematic 
planning of the municipality. There are many other specific powers that are granted 
to the planning commission which it is believed unnecessary to discuss for the pur-
poses of this opinion. · 

While it is true that a member of such commission receives no compensation, in 
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view of the duties and powers which are cast upon such an officer, it must be concluded 
tl1at such a member is a municipal officer. 

I realize that in view of the facts stated by the mayor it would seem to be a harsh 
rule, and regret that the decisions compel me to the conclusion that a contract such as 
is under consideration is in violation of the provisions of Section 3808, General Code. 
Nevertheless, the legislative policy of this state is clearly established to the effect that 
a municipal officer may not enter into contracts with the municipality not only by 
reason of the provisions of Section 3808, supra, but also by the penal provisions of 
Sections 12910 and 12912, of the General Code. 

In specific answer to your inquiry, Y0\1 are advised that a member of a city 
planning commission is a municipal officer, and under the provisions of Section 
3808, General Code, and the decision of the Supreme Court in the case of Wright vs. 
Clark, supra, such member may not legally enter into a contract for the construction 
of an addition to a municipal hospital. 

2068. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY RECORDER-FEE FOR MAKING MARGINAL REFERENCE TO 
AN ASSIGNMENT ON ORIGINAL RECORD OF LEASE UNAU­
THORIZED. 

SYLLABUS: 
A county recorder has no authority to make a charge for making a margma,_l 

reference to an assignment on the original record of a lease. 

CoLUMBUS, Omo, July 8, 1930. 

HoN. LEE D. ANDREWS, Prosecuting Attorney, Ironton, Ohio, . 
·DEAR SIR:-Your recent communication reads: 

. . 
-"1 wish to submit to you two questions involving th_e work of the coun_l;y·_ :, 

recorder. . . · · . · · · . .. .- · ... 
1. ·The law does not require a marginairef~rence qf il!J assignment__ of Jl 

lease to be made. However, this· marginal reference is very important and 
s!wulq. jJe ~ad~. · · Ca.n. t!Ji.~ refer~~!;~. -be maqe withqu~- the. ;t~thority ~of the 
P.e.r.sal). ~;:t~ing the assignn,Jent and be char.gc::d t9 that, P.~r~<;>n} . :·_:: :: .. : ·: . 
. -- . 2. It has been custom in. this county to -charge a fee of- Z5c- for entering 
tbi~-~~rginal.refer~nc~ ~fassiin~ent ~fa lease on the ociginat:~eeord p(saJd 
lease. Upon examining the law with reference to ~his matter; I find 'ti1at the 
law does not describe any certain amount to be paid .for this- ser~ice. t have 
.learned that other. counties make a similar <;harge of 25c .and. some charge ·a 
-ies~.' ailu:iunt. for:.thiS.~~ervice.· !5. itJegaito ~harge ·a lee -o£.25~ for makio.g . _ . 

. -- :. ~~ese_~ margina1 referenc_es ?'" . . . . ... . . . . .. -... . . . . 

.. As suggest!!d in ~our communic~t!on the law does not. require a ~argrnal tef~f­
efic¢ ·of ail assignment of a lease. There are provisions of the statutes which require 
the assignment and release of mortgages to be copied upon the margin of the record 
and expressly provide that for such service a fee of twenty-five cents (25c) shalt' be 
·cha'rged by .the recorder: There·is no similar provision· with refer~nce.·to marginal 


