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OPINION NO. 95-031 

Syllabus: 

1. 	 The tenn "common schools" has been used in Ohio law for many years 
and is ordinarily understood to mean "public schools," or schools that are 
administered by public agencies and maintained from public funds. 
Precisely which schools are included as common schools under a 
particular statute depends on the intent of the legislature in enacting that 
statute. 

2. 	 R.C. 2105.07 does not indicate which entities should be included as 
common schools for purposes of distributing escheated funds. Therefore, 
any reasonable definition of "common schools" may be adopted. 

3. 	 In the absence of statutory direction, the county may distribute funds 
under R.C. 2105.07 to the support of the common schools of the county 
in any manner that it detennines to be fair and equitable. 

4. 	 The provisions ofR.C. 3315.32, repealed by 1985-1986 Ohio Laws, Part 
I, 1760,2640 (Sub. H.B. 201, eff. July 1, 1985, with repeal eff. Aug. 1, 
1985), might provide some guidance as to an interpretation of R.C. 
2105.07 that could be considered reasonable. 

To: Robert L. Herron, Columbiana County Prosecuting Attorney, Lisbon, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, October 3, 1995 

You have described a situation in which money escheated to the state pursuant to R. C. 
2105.06 and the county auditor needs guidance as to how the money should be distributed. R.C. 
2105.07 says that the money "shall be applied exclusively to the support of the common schools 
of the county in which collected. " 

In detennining to whom to distribute funds, we must first answer the question: what does 
"common schools" mean,. as that term is used in R.C. 2105.0n There is no relevant statutory 
definition, but the tenn "common schools" has been used in Ohio law for many years and is 
ordinarily understood to mean "public schools," or schools that are administered by public 
agencies and maintained from public funds. See Ohio Const. art. VI, §§2, 3; 1933 Op. Att'y 
Gen. No. 1409, vol. II, p. 1290. Precisely which schools are included as common schools 
under a particular statute depends on the intent of the legislature in enacting that statute. See 
1933 Op. No. 1409. 

In conjunction with this first question, you have also asked whether a variety of publicly­
funded entities -- namely, city school districts, exempted village school districts, local school 
districts, a joint vocational school, a mentally retarded/developmentally disabled (MRI DD) 
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school, and a county board of education (changed by recent legislation to an educational service 
centerl ) -- are considered "common schools" for purposes of RC. 2105.07. Under the general 
definition of "common schools" discussed above, it would appear to be possible to classify 
educational facilities and operations of any of these entities as "common schools," since each 
of the entities is a public agency and receives public funds. See, e.g., R.C. 3311.01; R.C. 
3317.01, .022-.024, .11, .16; R.C. 5126.05; R.C. 5705.01(C). 

In addition, you have asked about school districts that are located primarily outside the 
county but include one school or a portion of land within the county. Any public schools that 
serve residents of the county could be included as "common schools of the county" under the 
general definition discussed above. See, e.g., R.C. 3311.02, .05; Cline v. Martin, 94 Ohio St. 
420, 115 N.E. 37 (1916). 

R.C. 2105.07 does not indicate which entities should be included as common schools for 
purposes of distributing escheated funds. Therefore, any reasonable definition of "common 
schools" may be adopted. See generally, e.g., State ex rei. Hunt v. Hildebrant, 93 Ohio St. I, 
112 N.E. 138 (1915). 

Once the "common schools" question is decided, it is necessary to determine how to 
allocate the money among the various common schools. No statute addresses this issue. In the 
absence of statutory direction, the county may distribute funds under R.C. 2105.07 to the 
support of the common schools of the county in any manner that it determines to be fair and 
equitable. See generally, e.g., State ex rei. Hunt v. Hildebrant. 

In adopting an appropriate definition of "common schools" and determining how to 
distribute money pursuant to RC. 2105.07, it might be useful to consider the provisions of RC. 
3315.32, which was repealed in 1985. See 1985-1986 Ohio Laws, Part I, 1760, 2640 (Sub. 
H.B. 201, eff. July 1, 1985, with repeal eff. Aug. I, 1985). That statute stated that money in 
the county treasury for the support of common schools that was not otherwise appropriated 
should "be apportioned annually to the school districts and parts of districts in the county in 
proportion to their respective numbers of pupils in average daily membership used as a basis for 
the distribution of state funds" under RC. 3317.022-.024. 1975-1976 Ohio Laws, Part 1,475, 
486 (Am. Sub. S.B. 170, eff. Aug. 29, 1975). Although these provisions no longer exist in 
statutory form, they might provide some guidance as to an interpretation of RC. 2105.07 that 
could be considered reasonable. 

Ifused as a guideline for distributing money under R C. 2105.07, the provisions of R C. 
3315.32 (repealed) indicate that escheated money should be distributed to city, local, and 
exempted village school districts and parts of districts in the county in proportion to their 
respective numbers of pupils in average daily membership used as a basis for the distribution 
of state funds under R. C. 3317.022-.024. Under this guideline, joint vocational school districts, 
MRiDD boards and their facilities, and educational service centers would be excluded from the 
distribution because they do not receive state funds on the basis of their average daily 
membership pursuant to RC. 3317.022-.024. See R.C. 3317.01, .022-.024, .11, .16. 

See Am. Sub. H.B. 117, 12lst Gen. A. (1995) (eff. June 30, 1995, with relevant 
provisions eff. Sept. 29, 1995). 
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R.C. 2105.07 does not require that escheated money be provided directly to each public 
educational program within a county or that the money be paid to all schools on an equal basis. 
Instead, it requires that the money "be applied exclusively to the support of the common schools 
of the county." RC. 2105.07. This result is reached if the money is distributed in any 
reasonable manner to public schools that serve residents of the county. 

For the reasons discussed above, it is my opinion that: 

1. 	 The term "common schools" has been used in Ohio law for many years 
and is ordinarily understood to mean "public schools," or schools that are 
administered by public agencies and maintained from public funds. 
Precisely which schools are included as common schools under a 
particular statute depends on the intent of the legislature in enacting that 
statute. 

2. 	 RC. 2105.07 does not indicate which entities should be included as 
common schools for purposes of distributing escheated funds. Therefore, 
any reasonable definition of "common schools" may be adopted. 

3. 	 In the absence of statutory direction, the county may distribute funds 
under R.C. 2105.07 to the support of the common schools of the county 
in any manner that it determines to be fair and equitable. 

4. 	 The provisions of RC. 3315.32, repealed by 1985-1986 Ohio Laws, Part 
I, 1760,2640 (Sub. H.B. 201, eff. July 1, 1985, with repeal eff. Aug. 1, 
1985), might provide some guidance as to an interpretation of RC. 
2105.07 that could be considered reasonable. 
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