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which were collected by such court. However, inasmuch as the act requires the 
fines for violation of state l~w to be paid to the proper county or other .political 
subdivision there would seem to be no definite provision that could be said to be 
inconsistent with Section 3056, General Code. In any event, in view of the fact 
that House Bill No. 89 did not become operative until the November election in 
l931, and in view of former opinions to the effect that it was the intention of 
the Legislature in the amendment of Section 3056, General Code, by the 88th 
General Assembly, to include all municipal and police courts, it is not believed 

·logical to argue that the fines collected by such municipal court are not subject 
to the provisions of Section 3056. However, in analyzing this section, in view of 
the fact that parts of three counties comprise the jurisdiction of the municipal 
court in Fostoria, your question becomes difficult. Said section speaks of "county" 
in the singular, and in so far as that act in itself is concerned, it would not seem 
to have contemplated a situation such as you describe. It is clear that certain de­
ductions are to be made equal to the compensation allowed by the county com­
missioners to the judge of the municipal court, clerk and prosecuting attorney 
before any distribution is to be made to the library association. House Bili No. 89, 
provides for the payment of certain compensation of the municipal judge by each 
of the three counties involved in your question. Therefore, taking the two acts 
together, :t is not difficult to reach the conclu3ion that in the distribution of the 
fines after the deduction of the allowances made by the county commissioners 
from the three counties involved, said fines are to be distributed to the law library 
associat:ons of the three counties. In what manner the distribution should be 
made is, as a matter of law, unanswerabie. The implication is clear that the three 
counties are to participate for the reason that a deduction shall be made of the 
allowance paid by each of the three counties toward the budget salary. There is 
no guide in the statute as to how such moneys shall be divided among the library 
associations of the respective counties. It is suggested, however, from a practical 
~tandpoint that, inasmuch as deductions are made with reference to the amount 
that is paid by each county, an equitable distribution of said fine may be made in 
proportion to the amount which each county contributes to the stt)lport of the 
court. As heretofore indicated, this suggestion is not a requirement of the law 
but is a practical method which it is believed may be employed to arrive at a 
distribution of the fines referred to in your communication. If this method is 
followed, it is believed the Bureau of Inspection and Supervision of Public Of­
fices will raise no questions with reference to such a distribution, and in view of 
the equitable result, it is probable that the courts wculd not disturb such action. 

4313. 

Respectfully, 

GiLBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

ARCHITECT-LICENSE BY EXEMPTION FROM EXAMINATION-CHIEF 
OCCUPATION l\WST HAVE BEEN THAT OF ARCHITECT-PRAC­
TICE OF ARCHITECTURE DEFINED. 

SYLLABUS: 
l. Til here a person who is employed as a draftsman by a firm of architects and 

is known to the profession and to the public only Qjs a draftsman, has rendered some 
, ·architectural sen,ices outsidr of his regular employment as such draftsman, such 

pr.rsoa ltas 110t been engaged in the practice of architecture so as to entitle him tu 
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exemption from examination provided for in section 1334-7 C. of the General Code. 
2. Where a person whose chief occupation is noi that of an architect and wha 

has not been held out to the public t~s au architect, has performed some architectural 
services only as incidental to his chief occupation, such person can not be deemed 
to have engaged in the practice of architecture so as to entitle him to the exemption 
from examination provided for in said section 1334-7 C. 

3. Where a person has been employed as an arclntect b.v a corporation or po­
lttical subdivision for at least one year immediately previous to the date of ap­
pro·val of the law relating to the registration of architects, and his entire time has 
been devoted to architectural services, Sitch person has been engaged in the practice 
of architecture under his Ml•n name, and therefore comes within the provisions 
of said section, provided he presents to the state board of examiners of architects 
j.roof of his competency and qualifications as provided therein. 

CoLUMBus, OHIO, May 12, 1932. 

State Board of Examiners of Architects, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-I acknowledge receipt of your communication which reads in 
part as follows: 

"The State Board of Examiners of Architects hereby requests a 
ruling on the following points in connection with the interpretation and 
application of H. B. 282, as passed by the Eighty-Ninth General Assembly 
and designated as Section 1334 to 1334-21, inclusive, of the General Code 
of Ohio: 

( 1) Under the provisions of certain sections (hereinafter enumer­
ated) of the Architects Registration Law, this Board is required, with 
some discretionary power as to ability, to register any person on the basis 
of (Section 5) 'having been engaged in the practice of architecture 
under the title "arclutert" for at least one year' and (Section 7, Subdi­
vision 'C') 'who has been engaged in the practice of architecture in this 
state for at least one year immediately previous to the date of approval of 
this act, as a member of a reputable firm of architects or under his or 
her own name.' 

*** *** *** 
(3) A. Under the requirements of the term 'at least one year' as 

above outlined, would any employment for less tlian full time (considered 
40 to 44 hours per week for the building trades with which the practice 
of the architect must be carried on in almost a concurrent manner) be 
considered adequate to meet the real intent and purpose of Section 
1334-7-C of the law? 

B. The following is a typical case: A draftsman has been employed 
continuously full time by a firm of architects, and at the same time pre­
pares, with or without the consent or knowledge of his employer, plans 
and specifications at his home, and possibly renders some supervision. 
Under the most favorable circumstances, the services rendered cou'd only 
be of a very limited nature. He is known to the profession and most 
of his friends only as a draftsman. To the public he is an employee of 
John Doe, architect. To a very few clients (contractors mostly) he has 
called himself an architect. He certainly was not known as a 'practicing 
architect' and seldom if ever was listed as an architect in any published 
professional lists or rosters. 
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C. Stating the question as given under Paragraph A. in another way: 
Does this service (consisting mostly of drafting) on the side consti­

tute the recognized practice of the profession of architecture necessary 
to qualify for registration under the provisions of Subdivision 'C' of Sec­
tion 1334-7 of this law? 

( 4) Other typical cases are as follows: 
A. Could a public official, specifically a county surveyor, presumably 

employed and paid for his services (not necessarily architectural) an a 
full time basis by a political subdivision, be considered as having prac­
ticed architecture during the same period of said employment sufficiently 
to qualify for registration by exemption under Subdivision· 'C' ( disre­
garding for the moment any question as to his ability) as 'having been 
engaged in the practice of architecture in this state for at least one year' 
as required by the law? He certainly was not known as a practicing 
architect by the general public, nor was he ever listed as an architect 
in any published professional lists or rosters. 

B. Could a carpenter, realtor, builder, plumber, contractor, merchant, 
engineer or broker be considered as having practiced ·architecture suffi­
ciently to qualify for registration by exemption under 'C' when what 
little work of an architectural nature, which he claims to have performed, 
was only incidental to his chief occupation, which was and still is his 
chief means of livelihood? 

(5) In view of the form, manner and order of conducting the prac­
tice of architecture as deduced from Webster's definition of the practice 
of law, can a person claim and be granted exemption under Subdivision 'C' 
if the practice offered is that of an employee such as hereinafter out­
lined? 

A. The General Corporation employs John Doe in the capacity of 
architect on a fixed salary to devote his full time in the developing of, 
the supervising the construction of, and the maintaining of the buildings 
owned by said corporation. The relations between John Doe and the 
General Corporation are not the same as the relations that should exist 
between a professional practitioner and his client. 

* * * * * * * * * 
F. Can the services rendered by a person employed by a political sub­

division as an architect on a full time fixed salary basis be construed as 
the practice required for exemption under Subdivision 'C'? This person 
is in about the same situation as John Doe except that he can not be 
the owner, and being a _public official his activities and duties adhere more 
closely to the standards which arc recognized as good architectural prac­
tice. 

* * * * ~ * * * *" 
Section 1334-5, General Code, reads in part as follows: 

"Any properly qualified person who shall have been engaged in the 
practice of architecture under the title of 'architect' for at least one year 
immediately previous to the date of the approval of this act and who 
desires to continue in such practice shall secure such certificate and be 
registered in the manner hereinafter provided by this act." 

Section 1334-7, General Code, reads in part as follows: 

"The board of examiners may, in lieu of all. examinations, accept 
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satisfactory evidence of any one of the qualifications set forth under the 
following subdivisions of this section: 

*** *** *** 
C. The board of examiners shall grant a certificate of qualification 

to practice and shall register without examination any one who has been 
engaged in the practice of architecture in this state for at least one year 
immediately previous to the date of approval of this act as a member of 
a reputable firm of architects or under his or her own name; provided, 
that applicants under this subdivision shall present proof of competency 
and qualifications to the board; and provided further, that the applica­
tion for such certificate and registration shall be made within one year 
after the date of approvaf of this act." 

Your inquiries call for a determination of what is meant by the phrase "en­
gaged in the practice of architecture" as it is used in these statutes. 

In the case of People vs. LaBarre, 193 Cal. 388, the court construed a statute 
which provided that any person who shall have practiced chiropractic for two 
years after graduation from a chiropractic school or college would be entitled to 
take an examination for a license to practice. As to the meaning of the word 
"practice", the court said : 

"It is the opposite of casual or occasional or clandestine practice 
and carries with it the thought of active, open and notorious engagement 
in a business, vocation, or profession." 

In the case of 1 ackson vs. H ottgh, 38 Vv. Va. 236, the statute under considera­
tion required a license to practice the business of stock or other brokers. The 
.-ourt said: 

"But here the word 'practice' is used, meaning to exerc1se or follow 
a profession or calling as one's usual business to gain a livelihood." 

In the case of Sanborn vs. Weir, et al., 95 Vt. 1, the statute provided for the 
licensing, without examination, of persons who had practiced veterinary medicine, 
surgery and dentistry in that state for two years prior to November, 1912. The 
court said : 

"In contemplation of the word 'practice' of veterinary medicine, 
surgery and dentistry docs not mean a few isolated acts, but implies an 
occupation that is continuing; and a practitioner of veterinary science is 
one who habitually holds himself out to the public as such." 

I do not believe that the extent of a person's practice of architecture is de­
terminative, nor do I believe that the fact that a person may not have worked at 
the profession every day in the week would prevent him from being considered 
as engaged in the practice of architecture within the meaning of these statutes. 
However, I am of the view that architecture must have been the chief occupation 
of a person and that it is necessary that he has held himself out to the public as 
an architect to come within the provisions of section 1334-7, paragraph C. 

Therefore, referring to your inquiry designated as 3A, the mere fact that a 
person may not have devoted full time to his profession would not, of itself, pre-
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vent such person from being considered to be engaged m the practice of archi­
tecture. 

Referring to your inquiry designated as 3C, a typical case being outlined in 
p;,ragraph 3B of your letter, the person referred to can not be considered as hav­
ing been engaged in the practice of architecture within the meaning of these statu­
tory provisions, although he may have performed some architectural services out­
side his employment as a draftsman. 

It is also clear that, under the definitions of the word 'practice', given above, 
!he persons described in paragraphs 4A and B, were not engaged in the practice 
of architecture so as to bring them within the exemption provided for in section 
1334-7, paragraph C. 

The inquiries contained in paragraphs SA and F of your letter relate to a 
person who is employed as an architect by a private corporation or political sub­
division on a salary basis and who devotes his full time to architectural work. 
This, I believe, constitutes the practice of architecture,. but the statute also re­
quires that such practice must be "as a member of a reputable firm of architects 
or under his or her name." If an architect is. employed by another architect or 
hy a firm of an;:hitects, such practice would not come within the provisions of 
this statute for he is not practicing either as a member of a firm or under his 
own name, his work being done under the name of the firm or architect by whom 
he is employed. In other words, the architectural work which he does is not done 
under his name as the architect. On the other hand, where an architect is em­
ployed to do architectural work for a corporation or a political subdivision, such 
corporation or subdivision is really his client, and his work is not clone under 
the name of any other architect, but really is clone under his own name. It should 
not make any difference whether an architect is employed by one client or several 
cliP.nts; neither should the fact that he is being paid a salary and is not working 
on the usual fee basis make any difference. 

I am therefore of the opinion that: 
1. Where a person who is employed as a draftsman by a firm of architects 

and is known to the profession and to the public only as a draftsman, has ren­
dered some architectural services outside of his regular employment as such 
draftsman, such person has not been engaged in the practice of architecture so 
as to entitle him to exemption from examination provided for in section 1334-7 C. 
of the General Code. 

2. Where a person whose chief occupation is not that of an architect and 
who has not been held out to the public as an architect, has performed some 
architectural services only as incidental to his chief occupation, such person can 
not be deemed to have engaged in the practice of architecture so as to entitle him 
to the exemption from examination provided for in said section 1334-7 C. 

3. Where a person has been employed as an architect by a corporation or 
political subdivision for at least one year immediately previous to the date of 
approval of the law relating to the registration of architects, and his entire time 
has been devoted to architectural services, such person has been engaged in the 
practice of architecture under his own name, and therefore comes within the pro­
visions of said section, provided he presents to the state board of examiners of 
a1-chitects proof of his competency and qualifications as provided therein. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


