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OPINION NO. 70-072 

Syllabus: 

"County service" as intended in Section 325.19, Revised 
Code, does not include time spent as an elected city official, 
a school teacher, or an employee of a health district, but does 
include time spent as an employee of the county commissioners. 

To: Robert D. Webb, Ashtabula County Pros. Atty., Jefferson, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 19, 1970 

Your request for my opinion asks the following questions: 

"First, under Section 325.19 of the Revised 
Code, pertaining to vacation pay, can an employee 
who has worked eight years for the Probate Juve­
nile Staff tack on their previous time at which 
the same employee was an elected official of the 
City of Geneva, as well as a school teacher, prior 
to employment by the Juvenile Department, thereby 
increasing his base service from eight years to 
twelve years of service, and resulting in three 
weeks vacaticn rather than two weeks? 

"The second question, there are several 

Deputy ClGrks who had prior se.l'.'vice with the 

County Commissioners and Health Department of 

Ashtabula County before joining the Juvenile 

Staff. Would this time in these Departments be 

counted as base service in determining vacation 

leave?" 


Section 325.19, Revised Code, pertains to vacation leave 

and holiday pay, and reads in part as follows: 


"Each full-time employee in the several of­
fices and departments of the county service, in­
cluding full-time hourly-rate employees, after 
service of one-year, is entitled during each year 
thereafter, to two calendar weeks, excluding legal 
holid~ys, of vacation leave with full pay. Employ­
ees having ten or more years of county service are 
entitled, during each year thereafter, to three 
calendar weeks of vacation leave with full pay. 
* * *" 

It can readily be seen, then, from a reading of this stat ­
utory section, that the benefits bestowed by Section 325.19, Re­
vised Code, are to apply only to those employees in the county 
service for employment in the county service. The answers to 
your questions, therefore, depend entirely upon whether the prior 
employment in each instance in 0uestion was such as to be con­
sidered in the county service. 

Your first question is concerned with a county employee whose 
prior employment was as an elected city official and as a school 
teacher. It is obvious that the time spent as an elected city 
official cannot be construed as being in the county service and, 
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thus, the time spent in that position cannot be added to the county 
service years now accumulated. 

Similarly, for several reasons, employment as a school teacher 
is not such as can be considered in the county service. The basic 
regulations and requirements pertaining to our public school system 
and employment therein are established on a state-wide basis in 
various chap-ters and sections of Title 33, Revised Code. Teachers 
in our public school system contribute to their own state-wide 
retirement system and tenure is based on the time spent as a pub­
lic school teacher. Thus, although the employing agent of a 
teacher in our public school system is the appropriate school board 
or othe~ agency within the state by which the teacher is employed 
and paid, the time spent as a public school teacher is counted in 
that "system" and cannot be considered as county service. 

Recognition of these separate employment "systems" is noted 
in Section 143.29, Revised Code, the "sick leave" statute, which 
begins: 

"Each employee, whose salary or wage is paid 

in whole or in part by the state, and each employee 

in the various offices of the county service and 

municipal service, and each employee of any board 

of education * * *." (Emphasis added.) 


Your second auestion pertains to the computation of county 
service time when the prior employment of the county employees 
involved was with either "the County Commissioners and the Health 
Department of Ashtabula County." 

In Opinion No. 3425, Opinions of the Attorney General for 
1962, althouqh the exact question involved was the meaning of the 
word "separation" in Section 325.19, Revised Code, a predecessor 
of mine did hold that the clerk of the board of county commission­
ers is a county employee as contemplated by Section 325.19, supra. 
I concur with that result. Any time spent, therefore, as an em­
ployee of the county commissioners may be counted in determining 
vacation leave under Section 325.19, supra. 

Information received subsequent to y:::mr request discloses 
that "the Health Department of Ashtabula County" to which you re­
ferred, actually is a health district as provided for in Chapter 
3709, Revised Code, and is not a county health department which 
may be established only by charter provision pursuant to the terms 
of Section 301.24, Revised Code. As is contemplated in Section 
3709.07, Revised Code, this health district is a union of the city 
health district of the City of Geneva and the general health dis­
trict of the townships and villages of Ashtabula County and is 
known as the Ashtabula County General Health District. 

In Opinion No. 121, Opinions of the Attorney General for 1965, 
my iwmediate predecessor held that a health district as provided 
for in Chapter 3709, Revised Code, is not a part of municipal or 
county government and that employees of a general health district 
are not eligible for vacation benefits under Section 325.19, supra, 
because a general health district is not a part of county service. 
I agree completely with that holding. 

It is therefore my opinion and you are advised that "county 
service" as intended in Section 325.19, Revised Code, does not in­
clude time spent as an elected city official, a school teacher, or 
an employee of a health district, but does include time spent as 
an employee of the county commissioners. 




