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The term “services” as used in R.C. 9.48 does 

not include “construction” or “construction 

services.” 2019 Att’y Gen. No. 2019-028 fol-

lowed.  However, the term “services” may 

cover the installation, maintenance, repair, 

and the like of items acquired under R.C. 

9.48 provided such services to not constitute 

nor cross into construction or construction 

services.  Whether any particular service ac-

quired under R.C. 9.48, including any repair, 

maintenance, replacement, installation, or up-

grade constitutes “construction” or “construc-

tion services” is a question of fact beyond the 

opinion-rendering function of the Attorney 

General.  
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OPINION NO. 2024-003 

 

The Honorable Melissa A. Schiffel 

Delaware County Prosecuting Attorney 

145 North Union Street, P.O. Box 8006 

Delaware, Ohio 43015 

 

 

Dear Prosecutor Schiffel: 

 

You have requested an opinion regarding the term 

“services” as it appears in R.C.  9.48.  Your two ques-

tions ask:  

 

1. Ohio Revised Code 9.48 provides that a po-

litical subdivision may purchase equipment, 

materials, supplies, or services from joint 

purchasing programs. With respect to build-

ing maintenance and upgrades, doesn’t this 

also include the labor to install, repair, re-

place, or upgrade the equipment, materials 

or supplies purchased from a joint purchas-

ing program under R.C. 9.48?  

 

2. May a political subdivision use joint pur-

chasing programs so long as any labor asso-

ciated with the items purchased is not con-

struction services for new construction?  
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For the reasons that follow, I find that the term “ser-

vices” as it appears in R.C. 9.48 does not include “con-

struction or “construction services,” but the term “ser-

vices” may cover the installation, maintenance, repair, 

and the like of items acquired under R.C. 9.48 provided 

such services to not constitute nor cross into construc-

tion or construction services.   

 

I 

 

R.C. 9.48 provides authorization for a political 

subdivision to participate in certain joint pur-

chasing agreements.  The statute, in its en-

tirety, reads as follows: 

 

(A)  As used in this section, “political 

subdivision” has the same meaning 

as in section 2744.01 of the Revised 

Code and includes a county hospital 

as defined in section 339.01 of the 

Revised Code. 

 

(B) A political subdivision may do any 

of the following: 

 

(1) Permit one or more other politi-

cal subdivisions to participate in 

contracts into which it has entered 

for the acquisition of equipment, 

materials, supplies, or services, and 

may charge such participating po-

litical subdivisions a reasonable fee  
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to cover any additional costs in-

curred as a result of their participa-

tion; 

 

(2) Participate in a joint purchasing 

program operated by or through a 

national or state association of po-

litical subdivisions in which the 

purchasing political subdivision is 

eligible for membership. 

 

(3) Participate in contract offerings 

from the federal government that 

are available to a political subdivi-

sion including, but not limited to, 

contract offerings from the general 

services administration. 

 

(C) Acquisition by a political subdivi-

sion of equipment, material, supplies, or 

services, through participation in a con-

tract of another political subdivision or 

participation in an association program 

under division (B)(1) or (2) of this sec-

tion, is exempt from any competitive se-

lection requirements otherwise re-

quired by law, if the contract in which it 

is participating was awarded pursuant 

to a publicly solicited request for a pro-

posal or a competitive selection proce-

dure of another political subdivision 

within this state or in another state.  

Acquisition by a political subdivision of 

equipment, materials, supplies, or 
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services pursuant to division (B)(3) of 

this section is exempt from any compet-

itive selection requirements otherwise 

required by law. No political subdivi-

sion shall acquire equipment, materi-

als, supplies, or services by participat-

ing in a contract under this section if it 

has received bids for such acquisition, 

unless its participation enables it to 

make the acquisition upon the same 

terms, conditions, and specifications at 

a lower price.  

 

(D) A political subdivision that is eligi-

ble to participate in a joint purchasing 

program operated by or through a na-

tional or state association of political 

subdivisions in which the purchasing 

political subdivision is eligible for mem-

bership may purchase supplies or ser-

vices from another party, including an-

other political subdivision, instead of 

through participation in contracts au-

thorized by division (B)(2) of this section 

if the political subdivision can purchase 

those supplies or services from the 

other party upon equivalent terms, con-

ditions, and specifications but at a 

lower price than it can through those 

contracts. Purchases that a political 

subdivision makes under this division 

are exempt from any competitive selec-

tion procedures otherwise required by 

law. A political subdivision that makes 
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any purchase under this division shall 

maintain sufficient information regard-

ing the purchase to verify that it satis-

fied the conditions for making a pur-

chase under this division. Nothing in 

this division restricts any action taken 

by a political subdivision as authorized 

by division (B)(1) of this section. 

 

(E) The authorization granted to a mu-

nicipal corporation under this section 

shall be in addition to, and not in dero-

gation of, the powers and authority 

granted by state law, the Ohio Consti-

tution, and the provisions of a munici-

pal charter, ordinance, or resolution. 

(Emphasis supplied.) 

 

In 2019 Op. Att’y Gen. No. 2019-028, I concluded that 

R.C. 9.48 could not be used to acquire “construction” or 

“construction services” because “[n]either ‘construc-

tion’ nor ‘construction services’ appears in the list of 

items that may be the subject of a joint purchasing pro-

gram under R.C. 9.48.”  2019 Op. Att’y Gen. No. 2019-

028, Slip Op. at 3; 2-196.  The 2019 opinion reasoned 

that the absence of the terms, “construction” or “con-

struction services,” from R.C. 9.48 was an intended 

choice by the General Assembly.  Because both terms 

were present in many other sections of the Revised 

Code, the necessary conclusion was that the General 

Assembly did not intend to authorize the acquisition of 

construction or construction services in R.C. 9.48.  Id., 

Slip Op. at 4; 2-196 to 2-197; see also 2003 Op. Att’y 

Gen. No. 2003-018, at 2-141, citing Metropolitan 
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Securities Co. v. Warren State Bank, 117 Ohio St. 69, 

76, 158 N.E. 81 (1927) (“[h]aving used certain language 

in the one instance and wholly different language in 

the other, it will rather be presumed that different re-

sults were intended”); see also 2022 Op. Att’y Gen. No. 

2022-004, Slip Op. at 7; 2-22; (“different language con-

notes different meaning”).  

 

R.C. 9.48 has not been amended since 2008.  Thus, 

there has been no change to the law to alter the 2019 

opinion’s conclusion that “construction” and “construc-

tion services” are excluded from acquisition through 

joint purchasing programs authorized in R.C. 9.48.  

Without a statutory change or a development in the 

case law, I find no justification for a conclusion differ-

ent than the one reached in 2019 Op. Att’y Gen. No. 

2019-028. 

 

II 

 

The word “services” in R.C. 9.48 is statutorily unde-

fined, and I found no caselaw interpreting its meaning 

in the context of R.C. 9.48.  When a word does not have 

a specific definition within the Revised Code chapter or 

sections where it appears, the undefined term is given 

its common and ordinary meaning within the context 

in which it is used.  R.C. 1.42. (Absent technical or a 

statutory definition, “words and phrases shall be read 

in context and construed according to the rules of 

grammar and common usage”); Heidtman v. City of 

Shaker Hts., 163 Ohio St. 109, 126 N.E.2d 138 (1955) 

(syllabus, paragraph one)(“Where a statute is silent as 

to the meaning of a word contained therein and that 

word has both a wide and a restricted meaning, courts 
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in interpreting such a statute must give such word a 

meaning consistent with other provisions of the statute 

and the objective to be achieved thereby”).  The word 

“service” has various definitions that depend on the 

context in which it is used.  

 

Focusing on the context in which “services” appears in 

R.C. 9.48, I find that definitions of “service” consist-

ently reference installation, maintenance, and repair.  

See Webster’s New International Dictionary 2288 (2d 

Ed.1948) (“1. To perform services of maintenance, sup-

ply, repair, installation, distribution…”); Webster’s 

Third New International Dictionary 2075 (1993) (“to 

perform services for: meet the needs of: SERVE: as a. 

to repair or provide maintenance for.”); American Her-

itage Dictionary 1602 (5th Ed.2011) (Service means 

“1a. Work that is done for others as an occupation or 

business… c. An act or a variety of work done for oth-

ers; especially for pay… 6a.  The installation, mainte-

nance, or repairs provided or guaranteed by a dealer or 

manufacturer”).  These definitions of “service” plainly 

include installation, maintenance, and repair, as well 

as similar types of activities.  As such, installation, 

maintenance, repairs, and the like reflect the common 

usage of the word “services.”  Accordingly, these uses 

are permissible under R.C. 9.48.  

 

 

 

 

By contrast, in this context the word “construction” is 

commonly defined as “a. ‘the process or art of construct-

ing; act of building; erection; act of devising and form-

ing; fabrication composition; also, a thing constructed; 
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a structure.”  Webster’s New International Dictionary 

572 (2d Ed.1948); accord American Heritage Diction-

ary 394 (5th Ed.2011) (Construction: “1a. The act or 

process of constructing; b. the art, trade, or work of 

building… 2a. A structure, such as a building, frame-

work, or model…c. An artistic composition using vari-

ous materials; an assemblage or a collage. 3. The way 

in which something is built or put together: a shelter of 

simple construction.”); Black’s Law Dictionary 391 

(11th Ed.2019). (“The act of building by combining or 

arranging parts or elements; the thing so built”).  And 

“construct” means: “That which is built, formed, or con-

structed.” Webster’s New International Dictionary 572 

(2d Ed.1948); accord American Heritage Dictionary 

394 (5th Ed.2011) (construct “1. To form by assembling 

or combining parts; build”).  The definitions of “con-

struction” do not reference installation, maintenance, 

and repair— all of which are found within the defini-

tions of “service.”  

 

Nothing in R.C. 9.48 indicates that “services” is re-

stricted to “construction.” As a result, the conclusion 

reached in 2019 Op. Att’y Gen. No. 2019-028 does not 

prevent “services,” as the term appears in R.C. 9.48, 

from encompassing the installation, maintenance, re-

pair, and the like of items acquired under R.C. 9.48.  

Instead, the 2019 opinion further supports the view 

that there is a distinction between the term “services” 

and “construction.”  But an alternate reading that ex-

pands “services” to include “construction,” would un-

justifiably expand the meaning of the term “services” 

as it appears in R.C. 9.48.  See State ex rel. Foster v 

Evatt, 144 Ohio St. 65, 56 N.E.2d 265 (1944) (syllabus, 

paragraph 8), cert denied, 324 U.S. 878 (1945) (“[t]here 
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is no authority under any rule of statutory construction 

to add to, enlarge, supply, expand, extend or improve 

the provisions of the statue to meet a situation not pro-

vided for”); see also R.C. 1.47 (C) (“[a] just and reason-

able result is intended”). 

 

For the reasons stated, I find that the term “services” 

as it appears in R.C. 9.48 may include the installation, 

maintenance, repair, and  like items purchased under 

R.C. 9.48.  But, as concluded in 2019 Op. Att’y Gen. No. 

2019-028, the term “services” does not cover “construc-

tion” or “construction services.”   

 

II 

 

My answer to your first question necessarily also an-

swers your second question.  Specifically, as long as the 

services acquired under R.C. 9.48 falls within the com-

mon, ordinary meaning of “service” and does not entail 

“construction,” then it is likely permitted.  The point at 

which a “service” crosses into “construction” will ordi-

narily be a factual question involving the extent and 

type of labor involved and to what it is applied. 

 

Whether a particular project is a permitted “service” or 

an unpermitted “construction service,” or whether 

every installation, repair or upgrade is a “service” and 

not a “construction service” is a question of fact that 

must be made on a case-by-case basis.  Such determi-

nations are beyond my opinion rendering function.  

E.g., 2014 Op. Att’y Gen. No. 2014-007, Slip Op. at 15; 

2-66; see also, 1993 Op. Att’y Gen. No. 93-034, at 2-172, 

citing State v. Huffman, 20 Ohio App.2d 263, 269-270, 

253 N.E.2d 812, 817 (Hancock County 1969) 
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(evaluating “total situation as a matter of degree” is re-

quired to determine how to categorize the nature of 

something).   

 

It is important to note that although R.C. 9.48 applies 

to matters of competitive selection, it does not affect 

other statutory requirements, such as the applicability 

of prevailing wage when required under R.C. 4115.02.   

 

 

 

 

 

Conclusion 

 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby ad-

vised that:  

 

The term “services” as used in R.C. 9.48 does 

not include “construction” or “construction 

services.” 2019 Att’y Gen. No. 2019-028, fol-

lowed.  However, the term “services” may 

cover the installation, maintenance, repair, 

and the like of items acquired under R.C. 

9.48 provided such services to not constitute 

nor cross into construction or construction 

services.  Whether any particular service to be 

acquired under R.C. 9.48, including any repair, 

maintenance, replacement, installation, or up-

grade constitutes “construction” or “construc-

tion services” is a question of fact beyond the 

opinion-rendering function of the Attorney 

General.  
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   Respectfully,                                    

 
                                      DAVE YOST  

                                      Ohio Attorney General 




