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"The trustees of a church organization, religious or charitable society 
or association, or such organization, religious or charitable society or associa­
tion itself, if incorporated, and all persons holding title to property in trust 
therefor, may upon a two-thirds vote of the members of the organization 
connected therewith present and voting at a meeting duly called and held 
for that purpose, lease, transfer, convey or incumber it to other trustees of the 
same denomination or to the trustees of such organization, society or associa­
tion itself of the same denomination if incorporated under the law of this 
state. But the lease, transfer, conveyance or incumbrance shall be made only 
when the property so transferred, leased or incumbered, or the proceeds 
thereof, or the revenue arising from the use thereof, is still to be used for the 
religious, missionary or church purposes of said denominations, or, if a chari­
table organization, for the specified charitable purpose." 

This section authorizes the encumbrance of the property of an incorporated 
church by a two-thirds vote of the members, without court order, where the encum­
brance is made to an organized society or association of the same denomination and 
the proceeds of the encumbrance arc to be used for the same character or purpose. 

Specifically answering your inquiry I am of the opinion that a church or religious 
society or association incorporated under the provisions of Sections 8623-98 et seq., 
General Code (the new general corporation act) is required to obtain court authority 
in order to mortgage its property in the manner provided by Section 10051, General 
Code. 

2157. 

Respectfully, 
EDwARD C. TURNER, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-WITHOUT AUTHORITY TO EXPEND 
PUBLIC MONEY TO DREDGE A RIVER IN AID OF NAVIGATION. 

SYLLABUS: 
A board of county commissioners is without authority to expend public moneys to 

dred(pe a river in aid of navigation. 

CoLUMBus, OHIO, May 24, 1928. 

HoN. D. A. BAIRD, Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio 

DEAR Sm:-This will acknowledge your letter dated May 18, 1928, which reads: 

"Black River is a navigable stream flowing through the City of Lorain 
and emptying into Lake Erie. Boats on the Great Lakes navigate this stream 
for a distance of about four or five miles, within the limits of the city. Each 
year si:t deposits form in the channel of the river, making it impossible for 
the boats to navigate the stream unless it is dredged or cleaned out, and the 
City of Lorain has been doing this in the past and it is more or less expensive. 

The City of Lorain has asked the County Commissioners to contribute 
to the expense of dredging the river. The Commissioners are willing to co­
operate with the city and pay part of the expense, if it can be legally done 
and we would like to inquire whether or not they hav~ any authority to appro­
priate money for this purpose." 
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Section 3812, General Code, in so far as pertinent, provides: 

"Each municipal corporation shall have special power to levy and collect 
special assessments, to be exercised in the manner provided by law. The council 
of any municipal corporation may assess upon the abutting, adjacent and 
contiguous or other specially benefited lots or lands in the corporation * ·• * 
any part of the cost and expense connected with or made for * * * nar­
rowing, widening, dredging, deepening or improving any stream or water­
course * "' * or making any other improvement of any river front or lake 
front (whether such river front or lake front be privately or publicly owned), 
which the council may declare conducive to the public health, convenience or 
welfare, by any of the following methods. * '" *" 

With reference to the above section, in the case of Kasch vs. City of Akron, 100 
0. S. 229, Judge Donahue speaking for the Court said as follows (page 235): 

"Section 3812, General Code, as amended 107 Ohio Laws, 629, vests in 
mu'nicipal corporations power to levy and collect special assessments for any 
part of the cost and expense connected with or made for changing the channel 
of, or -narrowing, widening, dredging, deepening or improving any stream 
or watercourse, which the council may declare to be conducive to the public 
health, convelllience or welfare. 

A like condition to the exercise of this power is found in Section 6443, 
General Code, authorizing the board of comity commissioners to locate, 
construct, straighten, widen, alter, deepen, box, or tile, a ditch, drain, or 
watercourse, and the subject is deemed of such importance that it is further 
provided in Section 6469, General Code, that an appeal may be taken from 
the final order or judgment of the county commissioners finding that such 
improvement will be conducive to the public health, convenience, or welfare." 

Section 6443, General Code, referred to in the quotation above was part of an act 
passed April 3, 1923 (110 v. 161), entitled: 

"An Act-To codify the drainage laws of Ohio * 

and reads as follows: 

* *" ' 

(. 

"The board of county commissioners, at a regular or called session, upon 
the filing of a petition as provided in this chapter (G. C. Sections 6442 to 
6508) by any owner of any land, when the commissioners find that the granting 
of the petition and the construction of the improvement is necessary to drain 
any land, or to prevent the overflow of any land in the county, and further 
find that the construction of the improvement will be conducive to the public 
welfare, and further find that the cost of the proposed improvement will be 
less than the benefits conferred by the construction of the proposed improve­
ment, may cause to be located, constructed, reconstructed, straightened, 
deepened, widened, boxed, tiled, filled, walled, or arched, any ditch, drain, or 
watercourse, or construct any levee, or straighten, deepen or widen any 
river, creek or run, or vacate any ditch, by proceedings as provided in chapters 
1 and 2 of title III of the General Code of Ohio." 

You· will note that the authority granted by the terms of Section 6443, supra, 
extends to those improvements only wherein the board of county commissioners find 
that the granting of the petition and the construction of the improvement is necessary 
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to drain any lan-l or to pr~vent the ove;flow of any land in the co1mty and further find 
that the comtruction of the improvement will be conducive to the public welfare and 
that the cost of the proposed improvement will be L:l3s than the benefits conferred by 
the comtruction of the proposed improvement. 

Your attention is further directed to Section 6729, General Code, which originally 
was part of an act passed :\larch 21, 1874 (71 v. 36) entitled: 

"An Act-To authorize commissioners, for the protection of bridges 
and highways, to remove timber and drift from rivers and watercourses." 

and which reads: 

"the board of county commissioners may cause to be removed, from a 
river, watercourse or creek, within the county, drift, timber, piling or other 
obstruction placed or allowed to remain therein by a person, company or 
corporation, which obstructs to any extent, the free flow of the water, or 
endangers a county or township road, or free turnpike, after giving thirty 
days' notice to such person, company or corporation, or an agent thereof, to 
remove the obstruction within said time." 

Your attention is further directed to Section 2428, General Code, which 
originally was part of an act passed March 20, 1875 (72 v. 64), entitled: 

"An Act-To authorize Commissioners, for Protec-tion of Highways, to 
straighten and clean out Creeks and Watercourses." 

and which reads as follows: 

"The commissioners may caUEe a river, creek or watercourse to be 
straightened or cleaned out for the protection of any bridge or road within 
their control." 

• Obviously neither of these sections is applicable to the question which you present. 

As stated in the ca~e of Elder vs. Smith, 103 0. S. 369, at page 370, 

"It has long been settled in this state that the board of county com­
missioners has such powers and jurisdiction, and only such, as are conferred 
by statute." 

The rule that statutory boards, being creatures of statute, can exercise only such 
powers as are expressly granted by statute and such as are necessarily implied to 
carry the powers expressly granted into effect, is especially applicable with reference 
to the county's financial affairs. Such boards represent the county in respect to its 
financial affairs only so far as authority is given to them by statute. Public moneys, 
whether in the custody of public officers or otherwise, constitute a pub1ic trust fund, 
which can only be disbursed by clear authority of law. To this effect see State, •x rel. 
Smith vs. Maharry, 97 0. S. 272. As stated in the third paragraph of the syllabus in 
the case of Stall' ex rel. vs. Pierce, 96 0. S.-44: 

"In case of doubt as to the right of any administrative board to expend 
public moneys under a le6islative grant, such doubt must be resolved in 
favor of the public and against the grant of power." 
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A board of county commissioners is without authority to appropriate public 
funds in order to contribute to the expense of dredging a river as an aid to navigation 
in such river. Your question must, therefore, be answered in the negative. 

2158. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney Gmeral. 

CUSTODIANS PENSION FUND-DUTY OF BOARD OF EDUCA.TION TO 
APPROPRIATE THEREFOR. 

SYLLABUS: 

Where a board of education has established a Custodians' Pension Fund, it is re­
quired to appropriate for the uses of such fund a sum equal to not less than one-tenth, nor 
more than one-fifth of one per cent of the amount levied and collected by said board for all 
purposes. This does not include levies made under authority of a vote of the people, but 
does include levies for interest and retirement charges of funds issued by such board with­
out a vote of the people. ' 

CoLUMBUS, OHIO, May 24, 1928. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLE~IEN:-This is to acknowledge your recent communication which reads 
as follows: 

"You are respectfully requested to render this department your written 
opinion upon the following, certain additional questions having arisen, grow­
ing out of the opinion rendered by you to this department under date of 
March 9, 1928, and being Opinion No. 1829, relative to the assessment of 
custodians' pension funds. The additional questions appear to be as follows·: 

Question 1: When a board of education has issued bonds ·without a 
vote of the people are the funds levied for the payment of the interest and 
the retirement of such bonds, subject to the assessment for custodians' pen-· 
sion funds, as provided in Section 7882 of the General Code? 

Question 2: When an additional levy of three mills has been voted 
by the people of the district, are the proceeds of such levy subject to an 
assessment for the custodians' pension funds? 

Question 3: When an additional levy is made for recreational pur­
poses by vote of the people, are the proceeds of such levy subject to assess­
ment for the custodians' pension fund? 

We are enclosing herewith a copy of a letter, addressed to the'Director 
of Law, by the clerk of the Board of Education of the Lakewood City School 
District, in connection with the questions submitted." 

The letter which you enclosed contains the following: 

"On page 8 of the opinion appears the following:. 

'It seems to me that the language, levied arid collected by said School 
Board for all purposes, refers only to the levies authorized by law to be made 


