
798 OPINIONS 

1919. 

PAROLE AXD' COXDITIOXAL RELEASE DISCUSSED-RECQ.:\1:\IEXDA­
TIOX OF WARDE:\ AXD CHAPLAIN-PUBLICATIOX. 

SYLLABUS: 

1. The terms "conditional release" and "parole," in so far as the Ohio Board of 
Clemency is concrrned, are synon}'mous. 

2. The provisiolls of Section 92-2, Ge11eral Code, apply equally to Paroles and 
conditional releases. 

3. The Ohio Board of Clemenc}' is 7..-itlzout jurisdiction to grant a co11ditional 
release ztnless and Ulltil the proz·isiolls of Section 2171, General Code, haz•e been com­
plied with. 

4. lf/hen cases arc brought before the Ohio Board of Clemency in their regular 
order and in accordance zc•ith the proz·isions of Section 2171, General Code, and the 
Ohio Board of ClemCilCJ' continues the hearing of such cases to a definite date, it is 
umzeccssary that such prisoners again be recommended b:y the z.·arden and chaplain 
of the Ohio Penitentiary as worthy of consideration for parole and to give notice 
thereof by publication as proz·ided i11 said section. 

5. When cases are brought before the Ohio Board of Clemency in their regular 
order and in accordance with the provisions of Section 2171, General Code, and the 
Ohio Board of Clemency contimtes the hearing of such cases for 011 indefinite period 
it is necessary that such prisoners again be z·ccommended as eligible for parole by the 
warden and chaplain of the Ohio Penitentiary and that notice thereof be gh•en as pro­
vided by Section 2171, GCileral Code. 

CoLt"~!BCS, OHIO, ).larch 30, 1928. 

HoN. JoHN E. HARPER, Director, DepartmeHt of Public Welfare, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-This will acknowledge your letter which reads: 

"Section 2160, G. C., refers to the 'conditional or absolute release' of 
prisoners. Section 2169, G. C., provides that 'The Ohio Board of Administra­
tion (Ohio Board of Clemency) shall establish rules and regulations by which 
a prisoner * * "' may be allowed to go upon parole.' Section 92, G. C., 
states that the Board of Clemency 'shall be vested with and assume and exer­
cise all powers and duties in all matters connected with the release, parole or 
probation of persons confined in or under sentence to the penal institutions of 
Ohio.' 

1. Is there any difference between a 'conditional release' and a 'parole'? 

2. If a difference exists, does a conditional or unconditional release of 
a prisoner of the Ohio Penitentiary require the previous recommendation of 
the warden and chaplain and the advertisement as specified by Section 2171, 
G. C.? 

3. Does the fifteen days elapsing between the granting of a parole and 
its becoming effective as provided by Section 92-2, G. C., apply to conditional 
releases and unconditional releases? 

4. Has the Ohio Board of Clemency the right to grant a conditional 
release to a prisoner if the said prisoner has not been recommended by the 
warden and chaplain and a notice of such recommendation has not been 
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advertised as provided by Section 2171, G. C. L'nder any circumstances dccs 
the Ohio Board of Clemency have the right to release a prisoner if such 
prisoner has not been recommended as provided by Section 2171, G. C.? 

5. \\"hen cases have been brought before the Ohio Board of Clemency 
in the regular order and in accordance with the provisions of Section 2171, 
G. C., and such cases are continued by the board for a definite or indefinite 
period, must such prisoners be again recommended by the warden and 
chaplain? ::\I ust such cases prior to a second hearing he advertised as pro­
vided by Section 2171, G. C.?" 

799 

1. In answer to your first question 1t IS my opinion that, in so far as the Ohio 
Board of Clemency is concerned, the terms "conditional release" and "parole" are 
synonymous. I know of no reported Ohio case in which these terms are defined and 
distinguished. The following language was used in a former opinion of this depart­
ment, which appears. in Vol. I, Annual Report of the Attorney General for 1914, at 
page 157: 

"If the words 'conditional release' used in Section 2160 do not mean 
'parole,' the question you ask would be easily answered in the affirmative. 
But a careful reading of the statutes has convinced me that these words mean 
one and the same thing, and even without such investigation it would be hard 
to imagine a conditional release that would not be ·a parole, or a parole that 
would not be a conditional release. So in the discussion of this question I 
shall consider the two words as synonymous." 

2. The answer to your first question renders it unnecessary to answer your second 
question. 

3. In your third question you refer to Section 92-2, General Code,. which, in so far 
as pertinent, provides: 

"~ o parole granted by the board shall go into effect until the expiration 
of li fteen days from the making thereof and shall be subject to revocation at 
the discretion of the board; this requirement may -he disregarded only on a 
physician's certificate of imminent danger of death or severe illness, or upon 
the order of the governor." 

In view of the answer to your first question it is my opinion that the provisions 
of Section 92-2, supra, apply equally to paroles and conditional releases. 

4. Your fourth question invoh·es consideration of Section 2171, General Code, 
which provides : 

''A prisoner confined in the penitentiary shall not be eligible to parole, and 
an application for parole shall not be considered by the board of managers, 
until such prisoner is recommended as worthy of such consideration by the 
warden and chaplain of the penitentiary. Before consideration by such 
hoard, notice of such recommendation shall be published for three consecuti,·e 
weeks in two newspapers of opposite politics in the county from which such 
prisoner was sentenced. The expense of such publication shall not exceed 
one dollar for each paper." 

This section was construed in Opinion Xo. 1622, dated January 25, 1928, ad­
dressed to you, the syllabus of which reads: 
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"1. The words 'worthy of such consideration' as the same are used in 
Section 2171, General Code, are to be construed in their natural, plain and 
ordinary signification. In other words, no prisoner of the Ohio Penitentiary 
having served within the penitentiary, the minimum term of imprisonment 
fixed by the trial court for the felony of which such prisoner was convicted, 
is eligible to parole until such prisoner is recommended as worthy of such 
consideration by the warden and chaplain of the penitentiary. 

2. The Ohio Board of Clemency is without jurisdiction to consider an 
application for the parole of a prisoner confined in the Ohio Penitentiary 
until such prisoner has ( 1) served within the penitentiary, the minimum 
term of imprisonment fixed by the trial court for the felony of which such 
prisoner was cmwicted, and (2) is recommended as worthy of such con­
sideration by the warden and chaplain of the penitentiary, notice of which 
recommendation shall have been published for three consecutive weeks in 
two newspapers of opposite politics in the county from which such prisoner 
was sentenced. 

3. Section 2171, General Code, is silent with regard to whether the rec­
ommendation of the warden and chaplain that a prisoner is worthy of con­
sideration for parole should be oral or in writing. To promote administrative 
efficiency and to insure accuracy and permanency of records, such recom­
mendations should be made in writing." 

Specifically answering your fourth question, it is my opinion that the Ohio Board 
of Clemency is without authority to grant a conditional release unless and until the 
provisions of Section 2171, General Code, have been complied with. 

5. In considering your fifth question your attention is again directed to Section 
2171, supra. 

vVhile Section 2171, supra, does not expressly state the reasons for requiring the 
recommendations of the warden and chaplain, the purpose of requiring such recom­
mendations and the publication of the notice therein provided for is obvious. 

The recommendations are required because the warden, having control of the 
prisoners, and the chaplain, being in constant contact with those confined ,in the 
penitentiary, arc in a position best able to determine the fitness of any person to be 
paroled. The notice is to advise those in the community in which the crime was 
committed of the fact that the Board is about to consider the prisoner's application 
for parole and to give such persons as may be opposed to such pa~ole or in favor 
thereof, an opportunity to be heard and present such facts bearing on the question 
of the parole as may be desired. That this is the purpose of the notice is manifest 
from the requirement that the notice be published in the county from. which the 
prisouer was smtellced. And it is significant that the Legislature has, with consid­
erable particularity, fixed the period of time for which such notice shall be published 
and prescribed that it be published in two newspapers of opposite politics. 

It is fundamental that when the law requires notice to be given of a hearing 
and the contemplated action of a statutory board, such hearing may be had only on 
the date named and in accordance with the notice. It is true, of course, that such 
board may continue or adjourn the hearing to a date certain and further hear the 
matter on such date. The hearing at an adjourned meeting is upheld upon the theory 
and for the reason that persons properly notified of the date of the original meeting 
have had the opportunity to be there if interested, and at the meeting such persons, 
of course, have notice of the adjournment aud of the date to which such meeti11g is 
adjour11ed. Such a board may also, after a full hearing on the date fixed in the notice 
and the dates to which the hearing was continued. resen·e its decision for such rea-
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sonable time as it deems advisable. But such a board may not. by continuing a matter 
indefinitely, or continuing generally, or continuing ··subject to call," defeat the re­
quirements of the law as to notice. If the hearing could be so continued it is 
readily apparent that the legal requirements as to notice may be defeated and the 
persons interested deprived of an opportunity to be heard. 

For example let us assume that a prisoner had been recommended by the warden 
and chaplain of the penitentiary, as eligible for parole and notice has been given by 
publication as required by law, the hearing being set for a definite date. On the 
date specified the prosecuting attorney and the party injured and other persons 
opposed to the prisoner's release appear at the office of the Board of Clemency, as do 
the prisoner's family and those interested in securing his parole. Upon appearance 
of the parties the board announces that a hearing will not be 'had on the d.ate 
specified and that the case will be continued "subject to call," upon which announce­
ment all those appearing for the hearing leave. \Vould it be seriously contended by 
anyone that several months later, or a week later, or the next day, or even on the 
afternoon of the same day, the Board of Clemency could call up such prisoner's case 
and take action thereon, thus utterly destroying the rights of those interested to be 
heard on the question of such prisoner's parole? 

Moreover, the vice of permitting general or indefinite continuance of any hearing 
without again obtaining the recommendation of the warden and chaplain and giving 
the notice required by Section 2171, supra, is clearly apparent in a case where the 
board would attempt to take action a year or more after the first publication of the 
ngtice. In such a period of time conditions may have changed entirely. The prisoner's 
conduct during such period may have been such that the warden and chaplain would 
under no circumstances recommend his parole at the time the board wanted to act. 
Conditions may have changed in the county from which he was sentenced. New 
facts with reference to the same or other crimes may have been discovered. The 
status of the injured party or of the prisoner's dependents may have changed in such 
a manner as to make most urgent an opportunity for such persons to be heard. Cer­
tainly if the recommendation of the warden and chaplain and notice thereof be neces­
sary in the first instance, and the Legislature has determined that they are, it would 
seem logically to follow that action could not be taken at a later date when an extended 
period of time has elapsed, without again giving the notice prescribed by law. 

lt ought not be doubted by any one that, if the board, on the day specified in the 
notice, utterly rejects the application for parole and decides against the parole, such 
board would not again have jurisdiction until a new recommendation from the warden 
and chaplain is made and notice is published in ·accordance with the statute. If this 
be true, and it is my opinion that it is, then when a case is "continued generally," or 
"subject to call," a new recommendation and new notice are equally necessary. That 
is to say, a "general continuance" or a "continuance subject to call" is tantamount to 
a rejection, just as a motion "to postpone indefinitely" in American legislative prac­
tice, has the effect, when adopted, of pre\·enting further action on the subject during 
the session. 

In view of the foregoing ami answering your fifth question specifically, it is my 
opinion that when cases are brought before the Ohio Board of Clemency in their 
regular order and in accordance with the provisions of Section 2171, General Code, 
and the Ohio Board of Clemency continues the hearing of such cases to a definite 
date it is unnecessary that such prisoners again he recommended by the warden and 
chaplain of the Ohio Penitentiary as worthy of consideration for parole and in such 

· cases it is unnecessary again to advertise. \\'hen cases are brought before the Ohio 
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Board of Clemency in their regular order and in accc.rdance with the pro\'isions of 
Section 2171, General Code, and the Ohio Board of Clemency continues the hearing 
of such cases for an indefinite period, it is my opinion that such prisoners must again 
be recommended as eligible for parole by the warden and chaplain of the Ohio Pen­
itentiary and notice thereof must be gi\'en as pro\'ided by Section 2171, General Code. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

A ttoruey Ge11eral. 

1920. 

REAL ESTATE LICENSE-GRA:NTING OF TWO LICEXSES TO OXE PER­
SO~-::-.IUST PAY TWO FEES. 

SYLLABUS: 

Where a real estate salesman makes application for two salesman's licenses, onct 
to act for one company and one to act for another company, a fee of $2.00 must be paid 
for the issuance of each license. 

CoLUMBUS, 0Hro, i\'larch 30, "1928. 

HoN. CYRUS LoCHER, Director of Commerce, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm :-This will acknowledge your recent communication, as follows: 

"A salesman makes application for two salesman's licenses, one to act for . 
one company and one to act for another company. Both companies recom­
mend him and request that he be licensed for both companies. 

Is the board right when it requires that $2.00 be paid for each license?" 

The answer to your question necessitates an examination of the purpose and end 
sought by the Legislature in requiring licenses from real estate salesmen. The term 
"real estate salesman" is defined. in Section 6373-25 of the General Code, as follows: 

" 'Real estate salesman' means a person, who for a commission, com­
pensation or valuable consideration, is employed by a licensed broker, to 
sell, or offer for sale, or to buy, or to offer to buy, or to lease, or to offer to 
lease, rent, or offer for rent, any real estate, interest therein or impro\'ement 
thereon." 

From this definition it is obvious that a non-technical definition would be that a 
real estate salesman is one who works for a licensed real estate broker in the real 
estate business. The essential feature is that of his employment by a licensed broker. 
The license, accordingly, is for the purpose of permitting the salesman to be so em­
ployed. 

This conclusion is substantiated by other pro\'isions of the license law. For ex­
ample, Section 6373-34 of the Code requires that the license of a real estate salesman 
shall show the name of the real estate broker by whom he is or is to be employed. 
Section 6373-36 of the Code contains the following language: 


