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authorized in the premises. I like11·ise find that this lease and the provi­
sions thereof arc in proper form. 

The lease is accompanied by contract encumbrance record :\To. 20 
which has been executed in proper form and which shows that there are 
unencumbered balances in the appropriation account sufficient in amount 
to pay the monthly rentals under this lease for Februat·y, l\tarch, April, 

:\fay and June, 1938. This is a sufficient compliance with the provisions 
of Section 2288-2, G•:neral Code. This lease is accordingly approved by 
me and the same is herewith returned to yvu. 

Hespectfully, 
II 1-:RBERT S. DL.FFY, 

/I tforney General. 

2439. 

HOARD OF EDUCATT0"\'"-~0 AUTHORlTY TO E~TE.R TXTO 
CO.\'TlU\CT OF GROUP 1.\'SURA.\'CI~ FOR E:\IF'LOYES­
TI~ACIIImS-SCIIOOL BOARD . 

. \TLL·/HUS: 
/1 board of education has 110 aut/writ}' to enter into a contract of 

.IJrOllf' iiiSI/1"(11/CC for its Clllf'fO}'eS. 

Cou:;.rncs, OrHo, :.ray 11, 1938. 

llo:->. E.~. DIETIHCir, Director of Education, Colu111bus, Ohio. 
DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your letter of recent 

date which reads as follows: 

"Several times during the last year we have had inquiries 
concerning the possibility of group insurance plans for various 

groups oi school employes. In discussing these proposals with 
several reliable insurance companies, we find that they do not 
wish to give answers to these inquiries to local teacher groups 
until we have a statement of legal rights of boards of education 
concerning such a program. \\·e should appreciate your reply 

tn the following specific questions: 
I. lias any school board the legal right to enter into a con­

tract oi group insurance for their teachers? 
2. Is it legally possible for any school board to enter into 

an arrangement which involves deductions from the pay check of 

the individual? 
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3. lias a school board the right under the la\1· to pay any 
portion of the cost of a plan oi group insurance of teachers in 
their jurisdiction:" 

It is 11·ell settled in this state that 111 the absence ui any statutory au­
thority a board of education has no ]J<J\\"er to bind its school district by a 
contract. In the case of !ioard of Education vs. l·'ol!?, 72 0. S. 469, the 
court referring to the authority of a hoard of education to enter into a 
contract, said at page 479: 

"It may contract and be contracted ll'ith, but a contract not 
authorized by statute is ultra vires and cannot he enforced al­
though the board is capable of suing and being sued. It has no 
pm1Tr to bind the s~·hool district 11·hich it represents on contracts 
not authorized by lall', and it has been so helcl repeatedly." 

See also Opinions oi the Attorney General for 1932. Vol II, page 
1006. 

In vic\\' of the above, it is necessary to i'md some statute \\'herein a 
board of education is authorized to enter into a contract of gToup insur­
ance for its teachers. Under Section 7896-2, Ceneral Code, a state teach­
ers retirement system is established for the teachers of the public schools 
of this state "for the payment of retirement allo\\'anccs and other benefits 
under the provisions oi this act". Other ben<:lits referred to in the above 
section are allo\\'ances upon superannuation retirement, provided for in 
Section 7896-35, Cem:ral Code; allowances upon disability retirement un­
der Section 7896-38, c;eneral Code; and payments of death benefits to 
beneficiaries elected by contributors to the state teachers retirement iund 
as provided in Section 7896-41 and 7896-42, General Code. 

L'nder Section 7875, General Code, and the following sections,· pro­
vision is made for a school custodians' fund for the purpose of paying 
some benefits to persons ''resularly employed to have charge of the jani­
torial 1\·nrk oi a building or of buildings under the custody and ca1·e oi 
the board of education." 

Ll nclcr Sections 7896-65, et seq., General Code. effective July 14, 
1937, a state public school employes retirement system is established ior 
the employes of the public schools oi this state ll'ho are not members of 
the state teachers retirement system or of any other retirement system es­
tablished under the !all's oi this state "for the payment of retirement al­
lowances and other l>enef1ts under the provisions oi this act." Similar 
hcnelits provided ior teachers of the public schools under the provisions 
oi Section 7896-2, ct seq., arc provided for public school employes who 
arc not members of the slate teachers retirement system. 
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The General Assembly under the provisions of the foregoing sections 

has authorized the boards of education to make certain contributions to 

the respective funds for the purpose of paying the benefits therein enu­

merated to the various employes oi such boards. 1-lm\·ever, a review 
of the foregoing sections reveals no authority vested in a board of edu­
cation to enter into any contracts of group insurance fot· any oi its em­

ployes. 
The only other statute which need he considered ior the purpose of 

this opinion is Section 9426-1, General Code, relating to group li ic insur­
ance, which, in part, reads as follows: 

"Croup life insurance is hereby declared to he that iorm oi 

li fc insurance covering not less than f1ity employees with or 
without medical examination, \\"ritten under a policy issued to 
the employer, the premium on \\"hich is to be paid by the em­

ployer or by the employer and employees jointly, and insurin~~ 

all of his employees, or all oi any class or classes thereoi, deter­

mined by conditions pertaining to the employment, for amounts 
of insurance based upon some plan \\·hich will pt·eclude individual 

selection,. ior the benefit of persons other than the employer; 

provided, however, that \\"hen the premium is to be paid by the 
employer and employe jointly and the benefits oi the policy are 
offered to all eligible employees, not less than seventy-five per 
centum of such employees may be so insured." 

The legislature in paragraph (2) oi the above section declared certain 

iorms of liie insurance to be group liie insurance. However, employes 
oi a school board are not incluclecl in any of the groups outlined in the 
foregoing provision. Although it might be contended that the term "em· 

ployes" used in Section 9426-1, supra, includes employes of a school board, 
yet a review of all provisions relating to group liic insurance reveals no 
authority in a board of education to enter into a contract for such in­

surance. 
Jn view of the above, it is quite evident that the legislature has mack 

no provision \\·hereby a board of education may enter into a contract oi 
group insurance and for that reason the conclusion is inescapable that 

your f1rst question must be answered in the negative. 
I laving reached this conclusion, it is not necessary to consider there· 

maining questions since such questions are predicated on an affirmative 

answer to your ftrst question. 
Respectiully, 

1 r ERBERT s. Dt· """· 
"·11/urnq• (,"cncral. 


