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CIVIL SERVICE-EMPLOYEES OF LOCAL INSTITUTIONAL 

COMMISSARIES-NOT STATE EMPLOYEES IN THE CLASSI­

FIED SERVICE-§5119.131 R.C. 

SYLLABUS: 

Employees of local institutional commissaries who are paid from the "com­
missary fund" established as provided in Section 5119.131, Revised Code, are not in 
the classified service of the state. 

'Columbus, Ohio, June 30, 1958 

Hon. Leland S. Dougan, Chairman 

Civil Service Commission of Ohio, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"R.C. 5119.13.1 was enacted by the last Legislature and 
became effective September 4, 1957 entitled 'Industrial and enter­
tainment fund ; commissary fund.' 

"An employee from an institution operating under the above 
mentioned section of the law has never been entered in the office 
of the State Civil Service Commission of Ohio, as an employee 
of the State of Ohio. 

"The question : Is this employee in the unclassified or classi­
fied service?" 

Section 5119.131, Revised Code, as enacted effective September 4, 

1957, reads as follows: 

"Each managing officer of an institution under the jurisdic­
tion of the department of mental hygiene and correction as de­
scribed in section 5119.05 of the Revised Code and with the 
approval of the director of the department of mental hygiene and 
correction, may establish local institution funds designated as 
follows: 

" (A) Industrial and Entertainment Fund created and main­
tained for the entertainment and welfare of the patients, pupils, 
and inmates of the institutions under the jurisdiction of the de­
partment of mental hygiene and correction. The director shall 
establish rules and regulations for the operation of the Industrial 
and Entertainment Fund. 
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" ( B) Commissary Fund created and maintained for the 
benefit of patients, pupils, and inmates in the institutions under 
the jurisdiction of the department of mental hygiene and correc­
tion. Commissary revenue over and above operating costs and 
reserve shall be considered profits. All profits from the Com­
missary Fund operations shall be paid into the Industrial and 
Entertainment Fund and used only for the entertainment and 
welfare of patients, pupils, and inmates. The director shall estab­
lish rules and regulations for the operation of the Commissary 
Fund." 

It appears that this fund is an express statutory recognition of the 

authority of the several state benevolent and correctional institutions to 

maintain those local rotary funds the authority for which previously was 

found by implication in various statutory enactments, such implication 

having been recognized in numerous viewings of this office. See for ex­

ample, Opinion No. 3651, Opinions of the Attorney General for 1941, 

p. 234; Opinion No. 4753, Opinions of the Attorney General for 1955, 

p. 41; and Informal Opinion No. 23, Informal Opinions of the Attorney 

General for 1957, p. 108. 

In Opinion No. 3651, supra, the syllabus reads in part: 

"* * * 2. Monies in the Commissary Fund of the Ohio 
state reformatory may be used to pay the compensation of the 
person in charge of and operating the commissary. 

"4. The person in charge of and operating the commissary 
at the Ohio state reformatory, who is paid out of the Commissary 
Fund, is not a state employee. * * *" 

Because personal service is an absolute necessity in the operation of a 

commissary, and since Section 5119.131, supra, contemplates the realization 

of profits "over and above operating costs," and because operating costs 

would clearly include the expense of personal service, I am impelled to 

concur fully in the view that the compensation of commissary employees 

should be paid from the "local institution fund" which has thus been given 

express statutory recognition. 

On the question of whether such employees are "state employees," 

the writer of Opinion No. 3651, supra, said: 

"* * * While, as we have pointed out, the operation of the 
commissary is a lawful undertaking and one in whteh the public 
has a real interest, it does not follow that the person in charge 
of and operating a commissary is a state employee. It might be 
said that he is a quasi-public employee. There is no statute 



396 OPINIONS 

creating his position, nor is he paid from funds appropriated from 
the state treasury. He is not in the classified civil service as he 
would be required to be, unless, of course, he were employed 
under a lawful exemption. * * *" 

I might be inclined to entertain some doubt as to the accuracy of this 

conclusion were it not for certain subsequent enactments which indicate 

a legislative view in harmony with the conclusion thus reached in the 

Opinion No. 3651, supra. 

In Substitute Senate Bill No. 96, 99th General Assembly, 124 Ohio 

Laws, 617, extensive amendments were made to the statutes relating to 

the public employees retirement system. In that enactment the term "pub­

lic employee" was defined in Section 486-32, General Code, as follows: 

"* * * 'Public employe' shall mean any person holding an 
office, not elective, under the state of Ohio, any county, munici­
pality, park district, conservancy district, sanitary district, health 
district, township, metropolitan housing authority, state retire­
ment board or public library, or employed and paid in whole or 
in part by the state of Ohio or any of the above named authorities 
in any capacity whatsoever.***" (Emphasis added) 

This section was amended by the enactment of Amended Substitute 

House Bill No. 551, 100th General Assembly, 125 Ohio Laws, 651. As 

so amended, the definition in question was changed in Section I45.01, 

Revised Code, t~ read as follows: 

"* * * 'Public employee' means any person holding an office, 
not elective, under the state or any county, municipal corporation, 
park district, conservancy district, sanitary district, health district, 
township, metropolitan housing authority, state retirement board,
* * * public library, union cemetery, joint hospital, institittional 
commissary, state university rotary fund, or employed and paid 
in whole or in part by the state or any of the authorities named 
in this division in any capacity. * * *" (Emphasis added) 

This legislative use of the language "employed * * * by the state or 

any of the authorities named in this division" and the addition to the 

definition of "institutional commissary" as one of such "authorities," 

clearly indicated a legislative understanding that employees of state insti­

tutional commissaries were not therefore regarded as being "employed 

* * * by the state." 

This latter enactment became effective on October 26, 1953 and there 

was in effect on that date, in Section 143.08, Revised Code, a statutory 

definition of the classified service of the state, reading in part as follows: 
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"* * * (B) The classified service shall comprise all persons 
in the employ of the state and the several counties, cities, and city 
school districts thereof, not specifically included in the unclassified 
service, to be designated as the competitive class and the unskilled 
labor class. * * *" (Emphasis added) 

This definition has not since been substantially changed, and we may 

conclude from the amendment, above noted in the public employees retire­

ment system law, that it was the legislative purpose, while recognizing 

commissary employees as being in a category distinct from state employees, 

to admit them nevertheless to membership in the public employees retire­

ment system, but without including them in the classified service of the 

state. I conclude, therefore, that these employees of local institutional 

commissaries who are paid from the "commissary fund" established as 

provided in Section 5119.131, Revised Code, are not in the classified 

service of the state. 

Respectfully, 

WILLIAM SAX:BE 

Attorney General 




