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r. TOWNSHIP TRUSTEES-NO AUTHORITY TO LET CON­
TRACT FOR !QONSTRUCTION OF FIRE HOUSE UNLESS 
CERTIFICATE CAN BE SUPPLIED'--PRESENT AVAIL­

ABILITY OF FUNDS- SECTIONS 3298-54, 5625-33 GC. 

2. COST OF CONSTRUCTING FIRE HOUSE-WHERE IN EX­
CESS OF $1,<XX).00-TRUSTEES MAY NOT SPLIT PRO­
JECT INTO NUMBER OF SMALLER CONTRACTS TO 
A VOID REQUIREMENTS OF COMPETITIVE BIDDING­

SECTIONS 3298-54, 3298-59, 4221 GC. 

SYLLABUS: 

I. A board of township trustees is without authority to let a contract for the 
construction of a fire house as provided in Section 3298-54, General ·Code, unless a 
certificate as to the present availability of funds therefor can be supplied in conformity 
with the requirements of Section 5625-33, General Code. 

2. Where it is anticipated that the cost of constructing a township fire house 
under authority of .Section 3298-54, General Code, will be many times in excess of 
$1.000.00, the trustees may not split such .project into a number of smaller contracts 
so as to avoid the necessity of complying with the statutory requirements of competi­
tiYe bidding, as set out in Sections 3298-59 and 4221, General Code. 

Columbus, Ohio, July 1 7, 1953 

Hon. James K. Leedy, Prosecuting Attorney 

\Vayne County, \Vooster, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

HAt tihe general election in 1952, the voters of Chippewa 
Township, Wayne County, Ohio, voted a levy for the purchase 
of fire equipment and the construction of a new fire house. The 
Board of Township Trustees of said township have received the 
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sum of $6,000.00 from said levy, and iby the end of August, 1953, 
they will have recei'Ved the sum of $12,000.00. It is anticipated 
that the entire cost of the new fire house and eqruipment will 
amount to $48,000.00. The Board of Township Trustees of said 
township have a:sked me whether they can commence the con­
struction of said fire house before they have realized the entire 
$48,000.00. They plan to construct said building as the money 
comes in, thereby dispensing with any indebtedness on their 
part. 

"vVould you please give me your informal opinion concern­
mg the following questions: 

"Can the Board of Township Trustees of Chippewa 
Township, Wayne County, Ohio, commence construction of a fire 
house which will cost approximately $30,000.00 when only 
$12,000.00 of the $30,000.00 is actually on hand in the general 
fund? 

"Can said Board of Township Trustees let contracts for 
said construction without advertizing for -bids if each contract is 
less than $1,000.00? 2 ( Said Board is of the opinion that they can 
contract for the construction of this building by letting individual 
contracts not to exceed $1,000.00. The purchase of said building 
and equipment is forthcoming pursuant to Section 3298-54 of the 
General Code of Ohio.)" 

It would appear that your first inquiry may be disposed of by refer­

ence to Section 5625-33, General Code, whioh provides in part: 

"No -subdivision or taxing unit shall: * * * 

"Make any contract or give any order involving the ex­
penditure of money unless there is attached thereto a certificate 
of the fiscal officer of the subdivision that the amount required 
to meet the same (or in tlhe case of a continuing contract to be 
performed in whole, or in part, in an ensuing fiscal year, the 
amount required to meet the same in the fiscal year in which tihe 
contract is made), has ·been lawfully appropriated for such pur­
pose and is in the treasury or in process of collection to the 
credit of an appropriate fund free from any previous encum­
brances. Every such contract made without such a certificate 
shall be void and no warrant shall be issued in payment of any 
amount due thereon." * * * 

In the situation you have described above, it would appear that the 

subdivision concerned has only $6ooo.oo of the amount required "in the 

treasury," and a like amount "in process of collection." As to the 

amounts ,vhich are expected to he collected in the future, under authority 
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of the favorable vote of the electors in the 1952 election, it will be ob­

served that such amounts will actually be levied by resolution of the 

taxing authority of t!he township in each succeeding year as provided in 

Section 5625-25, General Code, and suoh amounts could not, therefore, 

be deemed presently to be "in process of collection." Accordingly, I con­

clude that your first question must be answered in the negative. 

In reaching this conclusion I have proceeded on the assumption that 

the board is proposing to accomplish a piecemeal construction of a single 

integrated structure. I may point out, however, that if the proposed 

structure is so planned that it can 'be divided into units each of which is 

sufficiently complete in itself to be used and useful "for the care and 

maintenance" of fire apparatus, and if one of such units can he con­

structed within the limits of funds presently in the treasury or in pro­

cess of collection, there would appear to be no legal objections to such 

procedure. \Vhether such a division into several self-sufficient units is 

practicable in the instant case is, of course, a question of fact to be de­

cided by the trustees. 

In consideration of your second question, we may first note the pro­

visions in Section 3298-59, General Code: 

"The proceeds of such bonds, other than any premium and 
accrued interest which shall be credited to the sinking fund, shall 
,be placed in the township treasury to the credit of a fund to be 
known as 'the fire equipment fund.' Such fund shall be paid out 
upon the order of the township trustees. The township trustees 
shall have power to enter into contracts for the purpose set 
forth in this act, but shall be subject to the provisions Qf law in 
reference to competitive bidding as to village councils in regard 
to the purchase of fire apparatus and appliances in so far as they 
are applicable." 

The ,vords "this act" in t.ihe language a:bove have reference to House 

Bill No. 332, Eighty-third General Assembly, w8 Ohio Laws, Part II, 

n52, enacted in 1920. Sections I and 2 of this act, afterward codified 

as Sections 3298-54 and 3298-55, General Code, read as follows: 

"Section I. Township trustees may establish all necessary 
regulations to guard against the occurrence of fires, protect the 
property and lives of the citizens against damages and accidents 
resulting therefrom, and, when a volunteer fire company has 
;been organized for service in the township, of such character as 
to give assurance of permanency and efficiency, may purchase 
and provide, for the use of such company, such fire apparatus 
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and appliances as may seem to the trustees advisa:ble, in which 
event they shall provide for the care and maintenance thereof, 
and, for such purpose may purchase, lease or construct and 
maintain necessary buildings; and they may establish and main­
tain lines of fire alam1 telegraph within the limits of the town­
ship." 

"Section 2. The trustees of a township are authorized to 
levy in any year or years a sufficient tax u,pon all the taxable 
property in the township to provide protection against fire and to 
provide and ,maintain fire apparatus and appliances and buildings 
and sites therefor for t'he use of volunteer fire companies." 

These sections have since been amended so as to eliminate that pro­

vision which makes the authority of the trustees dependent upon the 

organization of a volunteer fire company, and authority is now given 

either to employ a force of tawnship firemen or to utilize the services 

of a volunteer fire company, Thus, Section 3298-55, General Code, now 

reads: 

"The trustees of a township are authorized to levy in any 
year or years a suffi,cient tax upon all taxable property in the 
township or in a fire district, or districts, to provide protection 
against fire and to provide and maintain fire apparatus and ap­
pliances and buildings and sites therefor and sources of water 
supply and materials therefor, and the establishment and main­
tenance of lines of foe alarm telegraph and the payment of per­
manent, part-time or volunteer fire fighting companies to operate 
san1e.'' 

Our preliminary question remains, 111 view of the purpose of the 

original act and in view of the subsequent amendments, ,.,,hether the 

competitive bidding provision in Section 3298-59, supra, is applica:ble to 

contracts for t'he construction of a fire house under authority of Section 

3298-54, General Code. Although the precise language involved is far 

from a model of clarity, I am unable to concede that it was the legisla­

tive intent, at the time of the original enactment, to make the competitive 

bidding provision applicable only to purchases made with the proceeds of 

a bond issue, or only to the purchase of "fire apparatus and applicances." 

At most, it is necessary to conclude that this language is ambiguous, and 

that the authority of the trustees to contract for the construction of a fire 

house without competitive bidding is subject to serious doubt. In this situa­

tion the doubt must be resolved in favor of the public and against the grant 

of power. State ex rel. Bentley Co. v. Pierce, 92 Ohio St., 44. I conclude, 

therefore, that the limitations on the contracting powers of village councils, 
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as set out in .Section 4221, General Code, are applicable in the case at hand. 

Coming now to the second specific question you present, I may say 

that I am unable to conceive how it would be possible, as a practicable mat­

ter, in the erection of an integrated structure at an expected cost of 

$30,000.00, so as to divide the project that thirty or more separate con­

tracts would he awarded for the whole. But even if such a division were 

practicable, such a course of procedure would, in my opinion, represent 

such an apparent circumvention of the requirements of the statute as to be 

clearly invalid. See 33 Ohio Jurisprudence, 637, Section 13, and Soeder 

v. Cleveland, 16 O.C.C. (N.S.) 200. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

1 . A board of township trustees is without authority to let a con­

tract for the construction of a fire house as provided in Section 3298-54, 

General Code, unless a certificate as to the present availability of funds 

therefor can be -supplied in conformity with the requirements of Section 

5625-33, General Code. 

2. \Vhere it is anticipated that the cost of constructing a township fire 

house under authority of Section 325)8-54, General Code, will be many times 

in excess of $1,000.00, the trustees may not split such project into a number 

of smaller contracts so as to avoid the necessity of complying with the 

statutory requirements of competitive bidding as set out in Sections 325)8-59 

and 4221, General Code. 

Respectfully, 

C WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 
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