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BASIS FOR PER CAPITA SALARY OF JUDGE OF A COUNTY 

COURT ON AND AFTER APRIL 1, 1%0. 

SYLLABUS: 
The per capita salary of a judge of a county court under Section 1907.081, Revised 

Code, should on and after April 1, 1960, be based on the population of the county as 
shown by the federal census taken as of that date. 

Columbus, Ohio, November 15, 1960 

Hon. Ralph A. Hill, Prosecuting Attorney 

Clermont County, Batavia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Under date of August 18, 1960 in Opinion No. 1644, Sylla­
bus paragraph 2, you rendered an opinion concerning the per­
capita salary of a probate or common pleas judge and the effect 
thereon of the recent federal census. 
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"Section 1907.081, as effective January 1, 1958, establishing 
the salary for the county court judges, contains the same language 
referred to in your discussion, 'last Federal Decennial Census' as 
the basis of your conclusion in that Opinion. 

"Your opinion is respectfully requested if the basis for your 
opinion in Syllabus paragraph 2 and the conclusion reached 
therein is extended to and applicable to the determination of the 
salary of the county court judges on and after April 1, 1960 in 
the interpretation of Section 1907.081 R.C." 

Section 1907.081, Revised Code, relating to the compensation of 

judges of county courts, provides: 

"Judges of the county court shall receive as compensation 
one thousand five hundred dollars per annum plus an additional 
amount equal to three cents per capita of the population of the 
county court district as determined by the last federal decennial 
census. Such additional amount shall not exceed the sum of two 
thousand five hundred dollars per annum. 

"* * *" 

Under Section 20 of Article II, Ohio Constitution, the salary of a 

county court judge may not be diminished or increased during his term 

of office. This constitutional restriction does not, however, apply to an 

increase in compensation during an existing term provided such increase 

results from the operation of a standard or basis of compensation whereby 

compensation may vary in amount during term provided such standard or 

basis of computation is established by a law enacted prior to the beginning 

of such term ; and the basing of compensation on a per capita amount 

according to the population of a given area as determined by a federal 

census, constitutes such a standard or basis. (The State, ex rel. Mack, 

Judge v. Guckenberger, Auditor, 139 Ohio St., 273.) With this rule as 

the determining factor I issued my Opinion No. 1644 on August 18, 1960, 

the second paragraph of the syllabus reading: 

"The per capita salary of a probate or common pleas judge 
under Section 141.05, Revised Code, should on and after April 1, 
1960, be based on the population of the county as shown by the 
federal census taken as of that date." 

As you note in your request, the language of Section 1907.081, supra, 

as to the "last federal decennial census" is similar to that of Section 141.05, 

Revised Code, considered in Opinion No. 1644, supra, and reading: 
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"In addition to the salary allowed by Section 141.04 of the 
Revised Code, each judge of the court of common pleas and each 
judge of the probate court shall receive an annual compensation 
equal to twelve cents per capita for the first thirty-five thousand 
of the population of the county in which he resided when elected or 

appointed, ascertained by the latest federal census of the United 
States, and six cents per capita for the population of such county 
in excess of thirty-five thousand. * * *" (Emphasis added) 

Referring to said language, I stated in said Opinion No. 1644: 

"It will be noted that Section 141.05, supra, bases the per 
capita salary of judges on the "latest federal census of the United 
States" and not on the federal census next preceding election as 
is the case with the county officials discussed above. Since the 
latest federal census is the 1960 federal census, taken on April 1, 
1960, the per capita salaries of probate and common pleas judges 
now serving should be based on the population of their respective 
counties as shown by the federal census of April 1, 1960." 

The law here in question, Section 1907.081, supra, became effective 

on January 1, 1958 (127 Ohio Laws, 978). The present terms of county 

court judges commenced in 1959, the regular election having been held 

in November, 1958, in accordance with Section 1907.051, Revised Code. 

Thus, the standard or basis of computation ( the per capita amount based 

on the population of the district as shown by the last federal decennial 

census) was established by a law enacted prior to the beginning of such 

terms and a change in salary based on such standard or basis of computa­

tion is not barred by Section 20 of Article II, Ohio Constitution. This 

would apply to the salaries of judges elected in 1958 as well as to the 

salaries of those judges appointee! to fill vacancies in existing terms. 

In Opinion No. 1644, supra, I discussed the question of the effective 

date of the federal census and stated : 

"In view of the above it appears that the population of any 
given area is determined as of April 1, 1960, regardless of when 
the actual announcement of such population is made ( Also see 
The State, ex rel. Mack, Judge v. Guckenberger, Auditor, 139 
Ohio St., 273), * * *." 

Applying this reasoning to the question at hand, it appears that the con­

clusion reached in Opinion No. 1644, supra, as to the per capita salaries 

of probate and common pleas judges may be extended to cover the salaries 

of judges of county courts. 
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Accordingly, it is my opinion and you are advised that the per capita 
salary of a judge of a county court under Section 1907.081, Revised Code, 

should on and after April 1, 1960, be based on the population of the county 

as shown by the federal census taken as of that date. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




