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OPINION NO. 72-025 

Syllabus: 

Section 3503.12, Revised Code, respecting the establishment 
of registration places by a Board of Elections, is ambiguous as 
to whether or not such places may be established prior to primary 
elections and, having been consistently construed for many years 
by the Secretary of State to prevent establishment prior to such 
primaries, and such construction not being unreasonable, Boards 
of Elections are prevented from establishing such registration 
places prior to primary elections. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, April 3, 1972 

I have before me your request for my opinion, which reads 
as follows: 

"I have received a request from the Lucas 
County Board of Elections for an interpreta­
tion of Revised Code §3503.12. The Board 
desires to know whether they are authorized to 
establish registration centers other than at 
the Board of Elections prior to the coming 
primary election. 

:since the Board has already received in­
structions from the Secretary of State to the 
effect that they cannot open such agency of­
fices until after the primary, I thought it ad­
visable to request your opinion since this is 
a matter of state-wide application.•· 

Section 3503.12, Revised Code, is as follows: 

"After a general registration the board 
of elections, in order to facilitate new 
registrations and the change of registrations 
by electors already registered, may adopt one 
of the following methods: 

(A) The board ~ay provide and keep open, 
in each year before the close of registration 
preceding a general election, at convenient 
locations in different parts of the county, 
registration places where qualified persons 
may register or transfer their registration. 
Such registration places shall be in charge 
of two or more competent assistant clerks of 
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opposite political parties who shall receive 

for their service not to exceed eighteen dol­

lars per day. The board shall provide a suf-­

ficient number of such registration places to 

enable all eligible voters to register or trans­

fer their·registrations, and they shall be kept 

open at least eight hours of each day, which 

may not include Sunday, as fixe·i and publicly 

announced by the board. Hotices of the loca­

tions of a registration place and the hours 

during which it will be opened shall be posted 

in one or more conspicuous places in the lo­

cality in which the registration place is lo­

cated. 


""(B) The board may arran?;e each year for 

registration in each registration precinct on 

any one day, not including Sunday, during the 

ten days i::imediatE:ly preceding the close of 

registration. Such one day of registration, 

1·1hen so arrc:nged, shall be conducted and gov­

erned by sections 3503.06 to 3503.32, inclu­

sive, of the Revised Code. 


"All registrations shall be carefully 

checked and in case any person is found to 

have registered more than once the additional 

registration forms shall be canceled by the 

board. 


;'The board may publish notices in one 

or more newspapers of general circulation 

advertising th9 places, dates, and times of 

registration.·., 


Prior to 1953, Section 3503.12, supra (then Section 4785.40, Gen­
eral Code), read in pertinent part as follows: 

"After a general registration the board 

of a~y county, in order to facilitate new 

registrations and the change of registrations 

by electors already registered, may adopt one 

of the following methods: 


(A) The board may provide and keep open, 

for a period of not to exceed ten days in each 

year imaediately before the close of registra­

tion preceding a general election, at conven­

ient locations in different parts of the county, 

branch registration offices where qualified per­

sons may register or transfer their registra­

tion. * * * 


~* * u * * u * * *" 
(Emphasis denotes words omitted in 1953 revision.) 

T~e General Assembly clearly intended by the 1953 amendment to 
expand the time during which boards could provide registration 
centers. Accordingly, your question is whether or not this ex­
pansion covers the time before the primary election as well as 
the general election. 

The Secretary of State, as chief election officer (Sections 
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3501.04 and 3501.05, Revised Code), has consistently con­
strued this Section, and has uniformly so advised Boards of Elec­
tio~s, to authorize the establishment of registration centers 
only between the primary election and the general election. 

As to the language of the Section, it goes almost without 
saying that the terms 'general·' and 'primary" elections have 
3p~cific meanings, being defined in Section 3501.01, Revised Code. 

It may be argued persuasively that the reference to ''general" 
elections in the Division that authorizes the use of registration 
places (or centers), implies that such places are not to be 
used prior to primary elections. That argument could be be­
labored (1) in comparing that language with the provisions of Divi­
sion (B), which does not limit the use of precinct registration 
to any particular type of election, but only to the frequency of 
its possible use, (2) in comparison with the language of Section 
3503.11, Revised Code, which distinguishes registration periods 
before primary elections from those prior to general elections, 
and (3) in comparison with the establishment of branch offices, 
which may be used before both types of election. (Opinion No. 
6896, Opinions of the Attorney General for 1956.) Branch offices 
are provided for in Section 3501.10, Revised Code, which is as 
follows: 

The board of elections shall, as an ex­

pense of the board, provide suitable rooms for 

its offices and records and the necessary and 

proper furniture and supplies for such rooms. 

The board may lease such offices and rooms, 

necessary to its operation, for such length of 

time and upon such terms as the board deems 

in the best interests of the public, provided 

that the term of any such lease shall not ex­

ceed fifteen years subject to the right of the 

board of county commissioners by a majority 

vote within sixty days after the board of county 

commissioners has been notified in writing of 

the execution of the lease to void the action 

of the board of elections. Such offices and 

rooms in cities over two hundred thousand pop­

ulation shall be kept open daily during office 

hours, except Sundays and legal holidays. In 

counties containing municipal corporations in 

addition to the county seat, the board may main­

tain temporary branch offices in any or all 

municipal corporations for such time prior to 

the election as the board deems necessary." 


On the other hand, persuasive arguments also lead to the 
opposite conclusion. It may be said that a Board of Elections may 
establish registration centers with reference to a coming general 
election so as to foster the fullest possible participation in the 
choice of candidates. That choice begins w~th filing date, pro­
ceeds through the primary and ends with the general election. In 
that view, the important aid to registration must include the 
pre-primary election period as well as the pre-general election 
period, it being all of one fabric. Further, it may be said that 
statutes authorizing the use of discretion by a public body to 
accomplish a public purpose must not be restrictively construed, 
but must be read to permit such body all reasonable scope to 
accomplish the purpose. 
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If the matter were presented to me in the context of a 
recent enactment or amendment, the larger public policy of en­
couraging the widest possible citizen participation in the 
electoral process would be persuasive of a liberal construction 
of the language of Section 3503.12, supra. Such is not the con­
text, however, in which the question reaches me. The Secretary 
of State is the chief election officer of the State of Ohio, 
elected by the voters of the State and vested by statute with 
broad powers to direct the Boards of Elections and to administer 
and enforce the election laws of the State. An interpretation of 
a statute by such official, uniformly adhered to, must be accorded 
great weight. One of my predecessors has stated in Opinion No. 
3816, Opinions of the Attorney General for 1941, at pages 404-405, as 
follows: 

''* * * It is well settled that admini­

strative practice if lone continued will be 

given great weight at least in the construc­

tion of the law appertaining thereto where 

no clear provisions of the law provide to 

the contrary. While such administrative in­

terpretation is not conclusive, the courts 

have remarked that it should be accorded 

6reat weight and will be reclrnned with most 

seriously. It has sometimes been said that 

such interpretation will not be disregarded 

unless clearly out of line with the terms of 

the law and necessarily must be disregarded 

to protect rights granted by the law.·' 


Where also, that interpretation is reasonable, as respects a 

statute that is ambiguous at best, it would be inappropriate 

for me to question it. Indeed, under the circumstances, I do 

not a~estion it but adhere to it as a reasonable construction 

of Section 3503.12, supra. 


In specific response to your question it is my opinion, 

and you are so advised, that Section 3503.12, Revised Code, 

respectine; the establishment of registration places by a Board 

of Elections, is ambieuous as to whether or not such places may 

be established prior to primary elections and, having been 

consistently construed for many years by the Secretary of State 

to prevent establishment prior to such primaries, and such con­

struction not being unreasonable, Boards of Elections are pre­

vented from establishing such registration places prior to 

primary elections. 





