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OPINION NO. 65-180 

Syllabus: 

An employee becomes entitled to the increased vacation 
benefits granted under Section 121.161, Revised Code, as 
enacted by Amended House Bill No. 937 of the 106th General 
Assembly, upon the anniversary date of his employment not­
withstanding the fact that such date may have occurred prior 
to the effective date of such Act, 

To: Wayne Ward, Department of Personnel, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, October 1, 1965 

I have before me your request for my opinion which reads 
as follows: 

"Your opin:1.on is hereby requested 
on the interpretation of section 121.-
161 of the Revised Code as enacted by 
amended H.B. 937 of the 106 General 
Assembly. 

"This bill provides liberalized 
vacation benefits for full time state 
employees, in that an employee with 
10 or more years of service is en­
titled to 120 hours of vacation leave, 
and an employee with 25 or more years
of service is entitled to 160 hours 
of vacation leave. The law further 
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provides, 'that such vacation leave 
shall accrue to the employee upon each 
successive annual recurrence of the 
anniversary date of his employment'. 

"I have therefore notified appoint­
ing authorities in the state service that 
an employee will become eligible for 
the more liberal vacation benefits of 
his first anniversary following the 
effective date of this legislation.
This statement has been challenged, 
on the grounds that an employee who 
has more than the specified years of 
service on the effective date of this 
law should be entitled to the increased 
benefits immediately, without waiting
until the next anniversary date of his 
employment. 

"Your opinion is requested as to 
which of these interpretations is 
correct. 11 

Section 121,161, Revised code, concerning which you make 
request, provides in part that: 

"Each full-time state employee,
including full-time hourly-rate em­
ployees, after service of one year
with the state, is entitled, during
each year thereafter, to eighty hours 
of vacation leave with full pay. A 
full-time employee with ten or more 
years of .service with the state is 
entitled to one hundred twenty hours 
of vacation leave with full pay. A 
full-time employee with twenty-five 
or more years of service with the 
state is entitled to one hundred sixty
tiours of vacation leave with full pay.
Such vacation leave shall accrue to 
the employee upon such successive an­
nual recurrence of the anniversary
date of his employment; provided, the 
anniversary date may be deferred be­
cause of periods of time during which 
the employee is not in active pay sta-
tus.***" · 

In Informal Opinion No. 261, Opinions of the Attorney
General for 1947, the then Attorney General was asked to 
construe Section 2394-4a, General Code, which became 
effective September 8, 1947. That section reads in part: 

~Each employee in the several 
offices and departments of the county
service shall be entitled during each 
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calendar year beginning January first, 
to two calendar weeks, excluding legal
holidays, vacation leave with full pay. 
* * *" 

In the body of said opinion the Attorney General stated 
at page 656: 

"The two weeks vacation granted
by the act to each employee of the 
several offices and departments of 
the county service during 1each cal­
endar year beginning January first 1 

is evidently intended to confer a 
definite right upon county employees
which they did not possess prior to 
the enactment of this law. To hold 
that the words 'January first• mean 
January 1, 1947, would be, in my
opinion, to give the act a retroac­
tive effect and to grant a right 
predicated on past services. 

"The Constitution, Article II, 
Section 28, forbids the legislature
from passing a retroactive law. 
The courts in construing this con­
stitutional provision have held that 
a law is retroactive within the pro­
hibition of the constitution which 
grants a new right or takes away an 
existing right. Hamilton County v. 
Rosche, 50 o.s. 103. The right of 
the General Assembly to pass laws 
granting new remedies for existing
rights is recognized. However, the 
principle is well established that 
in the construction of an act every 
presumption exists as to its having 
a prospective and not a retrospec­
tive or retroactive effect and if 
in any case it is to have a retro­
active effect, the intention of the 
legislature in that respect must 
appear in express and unequivocal 
terms. 50 Am. Jur. 494; 37 O. Jur. 
819; and cites cases. 

"It is therefore my opinion 
that the act in question must be 
given a prospective construction 
and that the only calendar years
beginning January 1 to which it 
may apply are those years which 
will begin with that date after 
the passage of' the act,***" 

While I am of' opinion that the result reached in Opinion 
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No. 261, supra, is proper under the fact situation which 
prompted tnerequest for that Opinion, I am not in agreement
with the propositions of law upon which such conclusion is 
based. 

In Informal Opinion No. 541, Opinions of the Attorney
General for 1956, my predecessor in office stated at page 
1917: 

"As to your question relative to 
giving •retroactive• effect to Section 
121.161, Revised Code, it should be 
borne in mind that we are here con­
cerned with a privilege bestowed by 
statute and not with a vested right,
for there can be no vested right in 
a statute which precludes its amend­
ment or repeal. State ex rel. Bouse 
v. Cickelli, 165 Ohio St., 191." 

Your attention is invited to Opinion No. 867, Opinions 
the Attorney General for 1964, page 2-74; in that opinion I 
cited with approval the case Barbieri v. Morris, 315 s.w., 2
711. The Barbieri case, supra, provides an excellent discus­
sion of retroactive or retrospective laws; the Court said at 
page 714: 

"'Retroactive• or •retrospective•
laws are generally defined, from a le­
gal viewpoint, as those which take away 
or impair vested rights acquired under 
existing laws, or create a new obliga­
tion, impose a new duty, or attach a new 
disability in respect to transactions or 
considerations already past. Lucas v. 
Murphy, 348 Mo. 1078, 156 S.W. 2d, 686, 
690. But it has been held specifically
that 1a statute is not retro3pective
because it merely relates to prior facts 
or transactions but does not change
their legal effect, or because some of 
the requisites for its actions are drawn 
from a time antecedent to its passage, 
or because it fixed the status of a 
person for the purpose of its opera,t!on. 
State ex rel. Sweezer v. Green, 360 Mo. 
1249, 232 S.W. 2d, 897, 900, 24 A.L.R, 
2d, 340. It is said to be retroactive 
•only when it is applied to rights ac­
quired prior to its enactment.• 82 c. 
J.S. Statutes, Section 412. See also 
State ex rel. Ross to Use of Drainage
Dist. No. 8 of Pemiscot County v. Gen­
eral American Life Ins. Co., 336 Mo. 
829, 85 s.w. 2d, 68; 74; Dye v. School 
District No. 32 of Pulaski Count
n,. 1, 355 

231, 195 s.w. 2d, 874, 879; 6 A 
C.J.S. Constitutional Law Section 414. 
* * *" 

of 
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It is my opinion that the above quoted portion of 
Opinion No. 541, supra, correctly states the law with respect 
to the categorization of vacations granted to state employees
by statute, and that a vacation is not a "right," as that term 
is used-with reference to the rules governing the passage of 
retroactive or retrospective legislation. Therefore, I con­
clude that Section 28, Article II of the Constitution of the 
State of Ohio does not preclude the General Assembly from 
passing an Act which grants an employee a vacation upon the 
happening of an event which has already occured. 

If the construction of Section 121.161, supra, suggested
in your request is followed, it will produce an inequitable
result in many instances. For example, an employee whose 
anniversary date falls on a day which is subsequent to the 
effective date of amended House Bill No. 937 of the lo6th 
General Assembly may become entitled to a longer vacation 
period than one who has been employed by the State for a 
longer period, but whose anniversary date is prior to the 
effective date of such Act. 

It is an established rule of statutory construction 
that where one construction of a statute would produce
equitable results and another inequitable results, the former 
will be adopted if the language of the statute does not pre­
clude such an interpretation. Ohio Mutual Insurance co. v. 
Marietta woolen Factory, l O. Dec. Rep 57'7. Since the language
contained in Section 121.161, supra, does not preclude a con­
struction contrary to that suggested in your request, I am of 
opinion that such Section should be construed so as to apply 
to those who reached their respective anniversary dates prior 
to the effective date of Amended House Bill No. 937 of the 
106th General Assembly. 

I might also point out that there is no danger that em­
ployees will claim that they are entitled to the increased 
benefits for years prior to the year of enactment, 

must 1
since it 

is further provided in Section 121.161, s prah that an employee 
take his vacation leave in the year n w ich it accrues. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that an employee becomes entitled to the increased vacation 
benefits granted under Section 121.161, supra, as enacted by
Amended House Bill No. 937 of the 106th General Assembly, 
upon the anniversary date of his employment notwithstanding
the fact that such date may have occurred prior to the effec­
tive date of such Act. 




