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COMMERCIAL CAR-HIGHWAY USE PERMIT-NO VALID­

ITY FOR ANY PERIOD OF TIME OR SUBSEQUENT TO THE 

USE PERMIT YEAR-ESTABLISHED BY LEGISLATURE­

SECTION 5728.02 RC. 

SYLLABUS: 

A highway use permit may have no validity for any period of time prior or 
subsequent to the use permit year as established by the legislature pursuant to the 
provisions of Section 5728.02, Revised Code. 

Columbus, Ohio, January 5, 1954 

Hon. R. E. Foley, Registrar of the Bureau of Motor Vehicles 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your request for my opinion, which reads as follows: 

"Section 5728.02, of the Revised Code, states: 

'Every person who is the owner of a commercial car 
with three or more axles or a commercial car which is to be 
operated as part of a commercial tandem or a commercial 
tractor which is operated or driven upon a public highway 
shall, on or before the first day of October, 1953, and on or 
.before the first day of April in each year thereafter, cause 
to be filed with the registrar of motor vehicles or a deputy 
registrar of motor vehicles, a written application for a high­
way use permit on ,blank forms to be furnished by the regis­
trar for that purpose. * * * 

'The application shall be accompanied by a fee of two 
dollars. 

'Upon receipt of such application and fee the registrar 
shall issue, to the person making the application a highway 
use permit together with an identification plate. * * * Such 
identification plate shall be displayed on the commercial car 
or commercial tractor for which it was issued at all times in 
such manner as the registrar shall prescribe and shall not ,be 
transferable. * * *' 
"It will be noted that the second permit must be applied for 

on or before the first day of April. 
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"Your opinion is requested whether or not the 1954 highway 
use permit can be legally issued on and after March 1st for use 
before April rst to those applicants who did not obtain a 1953 
highway use permit. 

"There are five different highway use permit classifications, 
namely 3, 3C, 4C, 5C and T, each one denoting a definite type of 
commercial car, commercial tractor trailer combination or com­
mercial tandem. The highway use tax for these classifications 
ranges from one-half cent per mile to two and one-half cents per 
mile respectively. The tax is collected by and paid to the tax 
comm1ss1oner. 

''\Ne have an administrative problem in attempting to deter­
mine the number of each of the different types of permits to supply 
the various deputy registrars who will issue use permits. It would 
be desirable for us to withdraw the 1953 permits after March 1st 
and issue only 1954 permits. This would coincide with our license 
plate registration law which permits the issuance of license plates 
on March 1st. 

"Because there would be a printing of additional forms 
involved if it is required to issue 1953 permits during the month 
of March, your early opinion would be appreciated." 

It would appear from that portion of Section 5728.02, Revised Code, 

quoted in your letter, that the legislature intended a use permit year 

extending initially from October 1, 1953 to March 31, 1954, and there­

after from April l to March 3r. 

It will be noted that the language employed by Section 5728.02 

supra, permits application before the first of April of any use permit 

year, and further provides for the issuance of the permit "upon receipt 

of such application and fee * * *." An apparent contradiction is then 

raised when comparison is made with the further language employed in 

that same section, to the effect that "Such highway use permit will be 

valid until the first day of April following the date of issue." (Emphasis 

supplied.) A literal reading of this last provision would lead to the con­

clusion that a current permit-holder who applies for his subsequent year's 

permit any time before the first of April, does so at his peril, since the 

permit issued on application, would expire even prior to the time it was 

supposed to become effective. To state a concrete example, a current 

permit-holder applies for, and is issued, a permit on March 31, 1954, which· 

purports to be valid for the 1954 use permit year, and until April 1, 1955. 

If the last quoted provision be given a literal effect, the permit would 
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expire on April r, 1954, or one day after its issue. Clearly, such a result 

was not intended by the legislature. The statute makes it mandatory 

that he apply "on or before" the first of April, for the su1bsequent year's 

permit. That mandate would be rendered completely nugatory if the 

quoted portion pertaining to the period of validity were literally adhered 

to. Thus, the portion of the section relating to application and issuance, 

and the portion thereof relating to the effective period of the permit are 

mutually repugnant. In such case, in order to effectuate the obvious 

legislative intent, the latter portion of the section should be so interpolated 

as to read that a permit shall lbe valid until the first of April following its 

effective date. See Jenks v. Langdon, 21 Ohio St., 362. 

Consequently, the effective date and the date of issue are only co­

incident when application and issuance for a given permit year occur 

on or after the first of April of that year. 

In conjunction with the esta:blishment of a permit year, the legislature 

has not provided an overlap period during which a permit for either a 

current or subsequent permit year is valid, as it has in ,the case of the 

licensing of motor vehicles. Section 4503.10, Revised Code, provides in 

part as follows : 

"* * * From the first day of March to the first day of April of 
any given year, the owner of a motor vehicle may use license 
placards of either the current registration year or the next suc­
ceeding registration year." 

Examination of those sections relative to the axle tax fails to disclose 

any similar or analogous provision. Nor does it appear that any authority 

is granted to establish such an overlap period iby administrative ruling. 

In the absence of such statutory authority, the creation of an overlap 

period would amount to an unlawful extension of ,the permit year as to 

those owners not in possession of a permit for the then current permit 

year. 

Accordingly, and in specific answer to your question it is my opinion 

that a highway use permit may have no validity for any period of time 

prior or subsequent to the use permit year as established by the legislature 

pursuant to the provisions of Section 5728.02, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


