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INHERITANCE TAX LAW-FEES OF PROBATE JUDGES UNDER SEC­
TION 5348-10a G. C. (109 0. L. 531) DETERMINED-DATE FROM 
WHICH FEES MAY BE CHARGED-KIND OF PROCEEDINGS-NEW 
PROCEEDINGS FROM SEPTEMBER 6, 1921. 

1. Probate judges, under section 5348-lOa G. C. (109 0. L. 531) as enacted in 
House Bill 286, are entitled to charge and collect for services performed after 
September 6, 1921, under the inheritance tax law a fee of five dollars in each inherit­
ance tax proceeaiug in which taxes are charged and collected, aud a fee of three 
dollars in each such proceeding in which no tax is found. fV/zethcr or not letters 
of administration have been issued in a given case is entirely immaterial as de­
termining the right of the probate judge to fees, which depends solely upon the 
rendition of ser-vices 1111der the inheritance tax law. · 

2. Probate judges are entitled to the fees specified in said section on all es­
tates inheritance tax proceedings in which are filed after September 6, 1921, whe11 
the new law takes effect. They are not entitled to such fees· in inheritance tax pro­
ceediugs filed before that date. The time when letters of administration have been 
applied for in a given case is entirely immaterial as determining whether the new 
law applies to it or not. 

CoLUMBUS, OHio, August 20, 1921. 

HoN. WALTER S. RuFF, Prosecuting Attorney, Canton, Ohio. 
DEAR SIR :-You request the opinion of this department relative to the 

interpretation of section 5348-lOa of the General Code enacted by House Bill 
286 (109 0. L. 531) passed by the eighty-fourth general assembly. Your ques­
tions are as follows: 

"First. Is it your opinion that the probate judges are entitled to 
at least three dollars on every estate upon which letters of admin­
istration are issued, whether said estate is subject to tax or not? 
In other words, I take it that the law means that on an estate 
which pays tax the probate judge receives five dollars, but is he 
entitled to three dollars on every other estate? 

Second. Is the probate judge entitled to the fee on estates filed 
prior to the taking effect of the law, to-wit, September 6, 1921 ?" 

The answer to your first question may be put as follows: 
The probate judge is entitled to a fee of five dollars in each inheritance 

tax proceeding in his court in which a tax is assessed and collected. 
He is entitled to a fee of three dollars in each inheritance tax proceeding 

in his court in which no tax is found, i. e.; in which an order of exemption 
is entered. 

Strictly speaking, the fact of the issuance of letters of administration 
has nothing to do with the question. That is to say, letters of administra­
tion might be issued in a case in which no inheritance tax proceedings were 
had, though it would at least be the moral duty of the probate court to 
initiate inheritance tax proceedings in all such cases. Yet if the estate is 
so small that the probate judge knows that no tax will be found because of 
the exemptions, and if the parties do not desire an order of exemption in 
order to clear up title, etc., there might be no inheritance tax proceeding, 
f!nd in such case the fee of three dollars would not be earned. 

Your second que;:;tiol1 is to be f1nswered as follows: 
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The date when letters of administration were issued is immaterial in 
connection with the question as to whether the fee is earned or not, for the 
same reason involved in arriving at the conclusion expressed in answer to 
your first question. That is to say, letters of administration may have been 
applied for prior to September 6, but no inheritance tax proceeding may 
be had in the same estate until after September 6. In such case there could 
be no doubt that the fee in the inheritance tax proceeding would be col­
lectible under the new law. 

However, in case the inheritance tax proceeding was filed prior to Sep­
tember 6 a different question is presented. It is the ·opinion of this depart­
ment that in such cases no fees under the new supplementary section are 
collectible by the probate judge. The reasons for that conclusion may be 
expressed as follows: 

The probate judge in such a case might have performed all the services 
incumbent upon him under the law, with the exception of some final formality 
such as the issuance of the certificate to the county auditor. It could not 
have been the intention of the legislature that the entire fee should be 
drawn for the performance of the slight service that was performed after 
the new law went into effect; neither can it have been the intention of the 
general assembly that the fee should be charged and collected for services 
performed before the new law went into effect. Inasmuch as it is imprac­
ticable to draw any line short of the filing of the inheritance tax proceed­
ings, it is concluded that in order to be the predicate of fees under the new 
section the whole proceeding must be had after the section goes into effect. 
This is consistent with the language of the section itself, applied in the light 
of the elementary proposition that all statutes are to be given a wholly 
prospective meaning unless the contrary intention clearly appears. In the 
first place, the section bases the fees upon "services performed * * * 
under the provisions of this chapter". That is to say, the one fee covers 
all services which may be performed in a given procee.ding under the inherit­
ance tax law; it is a lump fee covering all such services. If, then, in de­
ference to the principle above stated we understand the word "hereafter" 
before the word "performed", we get the result that all the service for which 
the fee is to be charged and collected must have been performed after the 
new law went into effect; so that if any part of it was performed before the 
new law went into effect it is not governed by that law. 

Your questions are therefore to be answered as follows: 
(1) Probate judges are entitled to charge and collect for services per­

formed after September 6, 1921·, under the inheritance tax law a fee of five 
dollars in each inheritance tax proceeding in which taxes are charged and 
collected, and a fee of three dollars in each such proceeding in which no tax 
is found. Whether or not letters of administration have been issued in a 
given case is entirely immaterial as determining the right of the probate 
judge to fees, which depends solely upon the rendition of services under the 
inheritance tax law. 

(2) Probate judges are entitled to the fees specified in the supplemental 
section on all estates inheritance tax proceedings in which are filed after 
September 6, 1921, when the new law takes effect. They are not entitled to 
such fees in inheritance tax proceedings filed before that date. The time 
when letters of administration have been applied for in a given ptse is en­
tirely immaterial as determi~ing wh~the• the .new law applies to it or not. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

. .4tto.rney,-Generg!, 


