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OPINION NO. 84-039 


Syllabus: 

Pursuant to R.C. 135.04, any bank mentioned in R.C. 135.03 that has 
an office located within the territorial limits of a township is eligible 
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to become a depository of the township's funds, even though the only 
office within the township is an automatic teller device. 

1

To: Wiifrid G. Dues, Pret-le County Prosecuting Attorney, Eaton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 16, 1984 

I have before me your request for my opinion on whether an automatic teller 
device is a "bank" or "branch bank" for purposes of R.C. Chapter 135, the Uniform 
Depository Act. 

R.C. 135.03 reads in part: 

Any national bank located in this state and any bank as defined 
by section 1101.01 of the Revised Code, subject to inspection by the 
superintendent of banks, is eligible to become a public depository, 
subject to sections 135.01 to 135.21 of the Revised Code. No bank shall 
receive or have on deposit at any one time public moneys, including 
public moneys as defined in section 135.31 of the Revised Code, in an 
aggregate amount in excess of thirty per cent of nonpublic moneys on 
deposit as showri in its latest report to the superintendent of banks or 
comptroller of the currency. 

R.C. 135.04(E) provides that, "[al ny institution mentioned in section 135.03 of the 
Revised Code that has an office located within the territorial limits of a 
subdivision is eligible to become a public depository of the inactive and interim 
deposits of put>lic moneys of such subdivision." Pursuant to R.C. 135.04(F), "[al ny 
institution mentioned in section 135.03 of the Revised Code that has an 0:fice 
located within the territorial limits of a subdivision is eligible to becomr a public 
depository of the active deposits of public moneys of such subdivision." It is my 
understanding that there is a bank which has installed an automatic teller device in 
a township in Preble County, but has no other establishment or place of business in 
the township. You wish to know whether this bank is eligible to become a 
depository of the township's moneys. See R.C. 135.0l(L) (a township is a 
"subdivision" for purposes of R.C. 135.0l-.2lr 

Of those banks mentioned in R.C. 135.03 as eligible to become public 
depositories, I turn first to a consideration of national banks, which are organized 
and otherwise provided for pursuant to 12 U.S.C. §§21-216d. 12 U.S.C. §21 provides 
for the formation of associations "for carrying on the business of banking" under 
that chapter. The Comptroller of the Currency issues to such an association a 
certificate of authority to commence banking upon the association's fulfillment of 
certain requirements. See 12 U.S.C. §§26, 27. An association meeting specified 
requirements is a body corporate and has those powers specified in 12 U.S.C. §24 

An automatic teller device, commonly referred to as a customer-bank 
communication terminal (CBCT) is an electronic bank facility which provides 
for the electronic deposit, withdrawal, and transfer of funds in bank 
customers' accounts. See State of Missouri ex rel. Kostman v. First National 
Bank, 538 F.2d 219 (8th Cir. 1976), State of Illinois ex rel. Lignoul v. 
Continental Illinois National Bank and Trust Co., 536 F .2d 176 (7th Cir. 1976), 
Independent Bankers Association of America v. Smith, 534 F.2d 921 (D.C. Cir. 
1976), and State of Oklahoma ex rel. State Banking Board v. Bank of 
Oklahoma, 409 F. Supp. 71 (N.D. Oklahoma 1975) for further descriptions of 
these machines. See 15 U.S.C. §§1693-1693r (the Electronic Fund Transfer 
Act, part of the Corisumer Credit Protection Act); 12 C.F .R. Pt. 205. 

2 I note that under certain circumstances, such as where there is no 
eligible institution, or not more than one eligible institution, in a subdivision, 
the governing board of the subdivision may designate as a public depository of 
its moneys, one or more institutions of the type mentioned in R.C. 135.03 that 
are conveniently located. R.C. 135.04(E) and (F). 
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and elsewhere within the chapter. Thus, a national bank is an association organized 
and qualified pursuant to 12 U.S.C. SS21-216d to conduct a banking business. An 
automatic teller machine is not such an association, and is not, therefore, a bank 
itself, 

It is now well established, however, that automatic tellers which are installed 
by a national bank off the bank's premises are branches of the bank, Pursuant to 12 
u.s.c. §36(f), the term "branch" includes "any branch bank, branch office, branch 
agency, additional office, or any branch place of business located in any State or 
Territory of the United States or in the District of Columbia at which deposits are 
received, or checks pai<\ or money lent." Various courts have interprete1 this 
language, almost without exception, as including automatic teller devices. ~ 
State of Colorado ex rel. State Banking Board v. First National Bank, 540 F.2d 497 
(10th Cir. 1976); State of Missouri ex rel. Kastman v. First National Bank, 538 F .2d 
219 (8th Cir. 1976); State of lliinois ex rel. Li oul v. Continental Illinois National 
Bank and Trust Co., 536 F .2d 176 7th Cir. 1976 ; Independent Bankers Association 
of America v. Smith, 534 F,2d 921 (D.C, Cir. 1976), But see State of Oklahoma ex 
rel. State Bankm Board v. Bank of Oklahoma, 409 F. Supp.71 (N.D, Oklahoma 1975} 
holding customer-bank communication terminals maintained by national banks 

were not branches; state law, however, Pl'Ohibited branch banking). Thus, if a 
national bank establishes an off-premises CBCT, such device is considered a branch 
of the bank. 

I turn now to banks which are organized and operate under state law. R.C. 
llOl.Ol(B) defines "bank" as: 

any corporation soliciting, rece1vmg, or accepting money or its 
equivalent on deposit as a· business, whether such deposit is made 
subject to check or is evidenced by a certificate of deposit, passbook, 
note, receipt, ledger card, or otherwise, and also includes commercial 
banks, savings banks, trust companies, and special plan banks, but 
does not include any building and loan association, credit union, or 
federal savings and loan association. 

A bank is a corporation organized and qualified pursuant to R.C. Chapters 1101, 1103, 
and 1105. See R.C. 1101.04; R.C. Chapter 1107 (powers of banks). Since an automatic 
teller device is not itself such a corporation, it is not a bank, as defined in R.C. 
1101.0l(B), for purposes of R.C. Chapter 135. 

Although an automatic teller device is not a bank under state law, it does 
appear that an automatic teller which is installed off the bank's premises, see R.C. 
ll01.0l(E)(3), is a branch of such bank. R.C. 1101.0l(E) defines a ''branch'ifas "an 
office or other place at which a bank receives money or its equivalent from the 
public for deposit and conducts a 1eneral banking business, but does not include a 
bank's principal place of business." R.C. llll.03(A) reads in part: 

Only a bank whose prjncipal place of business is in this state may 
establish and maintain one or more f-Jranches in this state. A bank 
shall not establish a branch until it obtains the consent of the 

3 Pursuant to 12 U.S.C. §36(c), a national bank may establish a branch 
"only when, where, and how state law would authorize a state bank to 
establish and operate such a branch." First National Bank v. Dickinson, 396 
U.S. 122, 130 (1969). See First National Bank v. Walker Bank and Trust Co., 
385 U.S. 252 (1966). Indeec, if state law prohibits its own banks from 
branching, then national banks may not branch in that state. See First 
National Bank v. Dickinson; First National Bank v. Walker Bank and Trusf'co. 
Federal law, however, is exclusively determinative as to what constitutes a 
branch of a national bank. First National Bank v. Dickinson. 

4 A bank's "principal place of business," is "the location of the 'principal 
office' or 'main office' of a bank as na1TJed in its articles." R.C. llOl.Ol(T). 
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superintendent of banks, as provided in this chapter, and unless it is 
located within the following geographical areas: 

(5) On or after January l, 1979, a bank may establish a branch, 
the primary purpose of which is to enable by electronic means the 
deposit of funds into or the withdrawal of funds from an account or 
the transfer of funds to or from an account, only in the following 
geographical areas in this state: 

(a) The county in which the bank maintains its principal place 
of business; 

(b) Any county in which the bank maintains a branch that is 
staffed by a full-time loan officer and that offers loans of the same 
type and in the same amounts as loans offered at the bank's principal 
place of business or branches in the county in which the bani< 
maintains its princip111 place of business. 

See R.C. ll25.16(F) (each bank must i;.,ay to the superintendent of banks rine thousand 
aoD.ars for investigation of applications for new branches and shall pay five hundred 
dollars "for investigation of applications for a new customer-bank communications 
terminal branch bank, as provided for in [R.C. llll.03(A)(5)) "). If R.C. llOl.Ol(E) 
were considered alone, it does not appear that an automatic teller would qualify as 
a branch. A branch, as defined in R.C. llOl.Ol(E), is a place for receiving deposits 
and at which a general banking business is conducted. While an automatic teller is 
a place at which a bank receives money fo~ deposit, a bank does not conduct a 
general banking business at such a machine. See, ~. R.C. 1107 .03 (power of a 
bank to transmit money to foreign countries); 1t.c. ---U07 .09 (a bank may provide 
safes, vaults, and safe deposit boxes); R.C. 1107 .12 (a bank may loan money). See 
also State of Oklahoma ex rel. State Bankin Board v. Bank of Oklahoma, 409 F. 
Supp. at 83-84 holding that CBCT's are not branches, stating that CBCT's "are 
capable of performing only a small portic , of the functions generally associated 
with banking, whether at the chartered bir, 1d.ng house or at a branch," and that 
"where branch banking is permitted, such t-1 •:•ches are manned and staffed by 
people as employees and agents of the bank and have the capabiEty of performing 
all functions of the general banking business, to the extent bank management opts 
to conduct business at a branch"). However, when R.C. 1101.0l(E) is considered with 
R.C. llll.03(A)(5) and R.C. ll25.16(F), it is apparent that automatic teller machines 
which are located off a bank's premises are branches of such bank. See State of 
Colorado ex rel. State Banking Board v. First National Bank (while a typical bank 
provides many services other than those provided by a CBCT, a CBCT is still a 
branch bank). A teller machine is a specific type of branch, see R.C. Ull.1)3(A)(5), 
R.C. ll25.16(F), but a branch nonetheless. ­

In specific response to your qw.istion, I conclude that automatic teller devices 
are not "banks," but are ''branches" of both national and state banks. Returning to 
R.C. Chapter 135, however, R.C. 135.04 provides that qualified institutions which 
have an office located within the limits of a subdivision are eligible to become a 

5 But see R.C. l.02(F) ("and" may be read as "or" if the sense requires it). 
It is arguahle that if "and" is not read as "or" in the phrase defining branch as 
a place where "a bank receives money ...for deposit and conducts a general 
banking business," the phrase is redundant since the acceptance of money for 
deposit is part of a bank's general business. See R.C. 1107 .06. Compare R.C. 
UOi.Ol(E) with 12 U.S.C. §36(f) which defines"branch" in the disjunctive. 
"[Tl he offering of any one of the three services mentioned in that definition 
will provide the basis for finding that 'branch' banking is taking place." First 
National Bank v. Dickinson, 396 U.S. at 135. See State of Missouri ex rel. 
Kostman v. First National Bank. ­
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depository of the moneys of the subdivision. Thus, it must be determined ~hether 
an automatic teller device is an office of a bank for purposes of R.C. 135.04. 

Returning to the definitions of "branch," 12 U.S.C. S36(f) defines the branch 
of a national bank as "any branch bank, branch office, branch ~. additional 
~. or any branch place of business located 1iiany State or"Territory of the 
United States or in the District of Columbia at which deposits are received, or 
checks paid, or money lent." (Emphasis added.) R.C. 1101.0l(E) defines the branch 
of a state bank as "an office or other place at which a bank receives money or its 
equivalent from the public for deposit and conducts a general banking business, but 
does not include a bank's principal place of business." (Emphasis added.) Both 
definitions seem to contemplate that a branch may be located at a place other than 
an office, as well as at an office. Resort to the plain meaning of office, ~ R.C. 
1.42, is not determinative. Webster's New World Dictionary 987-988 (2d college ed. 
1978) defines "office" as, "the building, room, or series of rooms in which the affairs 
of a busine:,s, professional person, branch of government, etc. are carried on." Such 
a description of office would not appear to include an automatic teller device. In 
the alternative, however, "office" may have a broader connotation. Black's Law 
Dictionary 976-977 (5th ed. 1979) defines "office" as, "[a] place for the regular 
transaction of business or performance of a particular service," which would appear 
to encompass an automatic teller device. 

In 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-008, I concluded that a branch was an office for 
purposes of R.C. 135.04, and thus a financial institution with only a branch in 
Columbus was eligible to become a depository of active state funds. See R.C. 
135.04(8) ("[a] ny such institution [mentioned in R.C. 135.03] having an office in 
Columbus is eligible to become a public depository of the active deposits of public 
moneys of the state"). This conclusion is in accord with the conclusion reached by 
the court in State ex rel. First National Bank v. Board of Education, 4 Ohio App. 2d 
258, 212 N.E,2d 80 (Lucas County 1965), affid, 8 Ohio St. 2d 3, 220 N.E.2d 671 (1966). 
The matter of automatic teller devices was not specifically considered in State ex 
rel. First National Bank or in Op. No. 83-008. The reasons which led to the 
conclusion m both State ex rel, First National Bank and in Op. No. 83-008 that a 
branch is an office, however, also lead me to believe that an automatic teller 
device is an office. 

From reading the various provisions of R.C. Chapter 135, it is apparent that in 
using the word office, the General Assembly meant to include both the principal 
place of business of a bank and all of its branches. For example, R.C. l35.04(H) 
states: ''The term 'permanent offices' as used in this division means the principal 
office and branches not including intermittent branches." See R.C. llOl.Ol(R) (an 
"intermittent branch" is "a branch at which a bank receives money or its equivalent 
for deposit on not more than three days a week at a given location, is housed in 
either a building or a mobile facility, and has been approved by the superintendent 
[of banks]"). As explained in Op. No. 83-008 at 2-40, "[t] he term 'office' cannot be 
interpreted to exclude branches when the more restrictive term 'permanent offices' 

6 In setting forth your question, you reference R.C. 135.32, which sets 
forth those institutions which are eligible to become public depositories of 
county moneys. It is my understanding, however, that you are concerned with 
the eligibility of institutions to become depositories of township moneys, 
which is covered by R.C. 135.03 and R.C. 135.04, See R.C. 135.01(1), The 
situation you present could never arise in the context of depositories of 
county funds. Pursuant to R.C. 135.33(8) and R.C. 135.35(A)(3), in order to 
become a depository of the active and inactive moneys, respectively, of the 
county, an institution must have an office in the county. Pursuant to R.C. 
llll.03(A)(5), set forth above, a branch, the primary purpose of which is the 
electronic transfer of funds, may only be established in the county where the 
bank maintains its principal place of business or in a county in which the bank 
maintains a branch staffed by a loan officer and which offers loans. Thus, a 
bank, whether a state or national bank, ~ footnote 3, may never have only 
an automatic teller type device located in the county. 
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includes branches which are not intermittent branches." Op. No. 83-008 also noted 
that, "R.C. 135.0l(C), in defining 'capital funds,' provides for the case where an 
institution has offices in more than one county. By definition, a bank cannot have 
more than one principal place of business. Thus, in order for the situation to arise 
whereby an institution would have offices .in more than one county, 'offices' would 
have to include branches," (Footnote omitted.) Id. Op. No. 83-008 concluded that 
in order to read R.C. 135.04 in an internally consistent manner, as well as Jn a 
manner consistent with the other provisions of R.C. Chapter 135, office must be 
read to include branches. 

Once it is concluded, therefore, that an automatic teller device constitutes a 
branch, it necessarily follows that an automatic teller device is an office for 
purposes of R.C. 135.04(E) and (F), Although intermittent branches have been 
distinguished from other types of branches in R.C. 135.04(8) for purposes of 
determining what is a permanent office, there is no language in R,C, Chapter 135 
which distinguishes automatic tellers from other types of branches for determining 
what constitutes an office for purposes of that chapter. Although R.C. llOl.Ol(E) in 
defining branch makes a distinction between an office and other types of places, it 
is apparent that there is no provision in R.C. Chapte1• 135 for a type of branch 
which is not an office. As used in R.C. 135.04, office must be read to include all 
branches. Thus, pursuant to R.C. 135.04, a township may designate a bank 
mentioned in R.C. 135.03 to be a depository of the township's funds even though the 
bank has only an automatic teller device within the territorial limits of the 
township. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that pursuant to R.C. 
135.04, any bank mentioned in R.C. 135.03 that has an office located within the 
territorial limits of a township is eligible to become a depository of the township's 
funds, even though the only office within the township is an automatic teller 
device. 

Sept,·rnher 1984 




