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"Where different provisions of an act are in irreconcilable conflict, 
that provision which is most in harmony with the fundamental purpose of 
the statute must prevail." 
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In specific answer to your inquiry, you are advised that under the provisions 
of Section 5541-8, General Code, as amended by the 89th General Assembly, in 
House Bill No. 7, the funds distributed thereunder, to townships, may be used 
for the purpose of maintaining, as well as constructing, widening and reconstruct­
ing the public roads and highways within such township, irrespective of whether 
said work is done by force account or by contract. 

3300. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-UNAUTHORIZED TO CONTRACT WITH 
TEACHERS FOR DEFINITE SALARIES WITH PROVISION FOR RE­
DUCTION ON HAPPENING OF CONTINGENCY-AUTHORIZED TO 
PAY SALARIES DUE IN PREVIOUS YEARS FROM CURRENT 
FUNDS. 

SYLLABUS: 
1. A board of education is not authorized to employ teachers for the schools 

of its district and fix a definite salary for those teachers, with the proviso that those 
salaries will be reduced if the income from taxation is insufficient to meet the 
obligation. 

2. A board of education may lawfully employ it!uchers for the ensuing school 
year on a monthly basis without specifying the number of months the schools of 
the district. will be in session during the school year. 

3. A board of education may lawfully pay from current revenues, any bal­
ances due for salaries to teachers in its schools whether such amounts were earned 
during the current fiscal year or during previous years. 

CoLUMBUS, OHio, June.S, 1931. 

HoN. J, L. CLIFTON, Director of Education, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 
which reads as follows: 

"Many complications have arisen relative to school finance since 
the passage of the Constitutional Amendment of 1929. Future revenues 
for the maintenance of the schools are uncertain at this time. 

It has been the common practice of boards of education to employ 
teachers during the months of May and June, for the year beginning 
sometime between July 1st and September 1st. 

The ·Director of Education asks to be advised on the following 
questions: 

1. Is it legal for a board of education to make contracts with teachers 
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for definite salaries, with the proviso that the amounts may be reduced 
if the income from taxation is insufficient to meet the obligation? 

2. Is it legal for a board of education to make contracts on a 
monthly basis without specifying the number of months in the school year? 

3. Is it legal for a board of education to pay any reductions made 
from the salaries in one year, from income derived in another calendar 
year?" 

Section 7690-1, General Code, reads in part, as follows: 

"Each board of education shall fix the salaries of all teachers which 
may be increased but not diminished during the term for which the ap­
pointment is made. * *" 

The word "fix" is defined by Webster's Dictionary to mean: 

"To make firm, stable or fast; to secure from displacement; to fasten; 
hence to make steadfast or constant; to secure from wandering or vacil­
lation; to give a permanent form to; to make definite and settled." 

The word imports stability, permanence, constancy, definiteness. 
The Supreme Court, in the case of State ex rei. Clark v. Cook, Auditor, 103 

0. S. 465, held that "the express power to fix a salary does not grant by implica­
tion the power to unfix such salary." The statute quoted above authorizes a board 
·of education to fix the salary of teachers and to unfix that salary to the extent 
that it may be increased but not diminished during the term. This power does 
not, in my opinion, authorize the board to make the salary of a teacher so 
indefinite as to be dependent, with respect to the amount of salary, upon con­
tingencies that may or may not happen. To do so would not be the fixing of a 
definite amount or even the fixing of a rule by which a definite salary might be 
determined. -a, 

While you do not submit the definite terms of a contract which the board of 
education in question proposes to enter into with its teachers, I am of the opinion 
that no contract for the employment of a teacher would be legal which fixed a 
definite salary to be paid with the proviso that it be reduced if the income from 
taxation is insufficient to meet the obligation. A contract could lawfully be made 
with the teachers fixing for them a definite compensation, with the understanding 
that if the income from taxation warranted it, the salary would be increased and 
that increase might accordingly be made; however, it is questionable whether or 
not the teacher could enforce the promise on the part of the board to increase the 
:salary in the event that the income from taxation warranted such an increase. I 
am of the opinion that all the board would be obligated to pay even in that case, 
would be the amount which had previously been fixed as a definite and certain 
<tmount which would be paid. 

The direction to a board of education to employ teachers and fix their 
salaries does not require that the salary be fixed on a yearly basis or that at the 
time of fixing the salary the entire amount that will be paid during a school year 
must be stated. These salaries may no doubt be fixed on a monthly basis or even 
a weekly basis if the board so determines, and it is not necessary, in my opinion, 
that the board determine at the beginning of a school year the number of months 
<>f school that the school shall continue during the year. Section 7691, General 
Code, provides that no person shall be appointed as a teacher for a term longer 
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than four years nor for less than one year, except to fill an unexpired term. The 
statutes do not, however, require the conducting of schools for any definite num­
ber of months or weeks during the year for which the teacher is employed, other 
than the provision of Section 7644, General Code, with reference to elementary 
schools. It is there provided that every elementary day school shall continue not 
less than thirty-two nor more than forty weeks in each school year. Any school 
other than an elementary day school may be conducted for as long a time during 
a school year as the board may determine, and this determination need not be 
made in my opinion before the beginning of the school year or before the sessions 
of school start; neither does the law require that a board of education determine 
before the beginning of a school year whether its elementary schools shall continue 
for thirty-two weeks or forty weeks or any period of time between thirty-two and 
forty weeks. That determination may be made at any time during the school year. 

With reference to your third question, your attention is directed to Opinion 
2993 rendered under date of February 25, 1931, and addressed to the Prosecuting 
Attorney of Scioto County. The syllabus of this opinion reads as follows: 

"A school board may borrow money in anticipation of taxes, by 
authority of Section 2293-4, General Code, and use the money to pay any 
valid and subsisting obligations of the board, whether those obligations 
are incurred within the fiscal year in which the money is borrowed or 
during previous fiscal years." 

In the course of the opinion it is said: 

"Valid obligations of a school district may be incurred without the 
certificate of the fiscal. officer, as required by Section 5625-33, General 
Code. For instance, obligations for teachers' salaries and for foreign 
tuition are often incurred although there are no present moneys available 
for their payment. A judgment might be had in some cases against a 
school district after the end of the fiscal year in which the obligations 
for which the judgment is rendered had been incurred, and clearly 
such claims may be paid from reven.ues derived from tax settlements 
had in the fiscal year in which such judgments are, or might be rendered." 

Although there is no specific authority for a board of education to pay from 
current revenues obligations which had been incurred in a previous calendar year, 
clearly, if those obligations are such that a judgment might be rendered against 
the board for the amount of the obligation and payment enf~rced, implied au-. 
thority would exist for the board to pay a claim without waiting for a judgment 
to be rendered against it thereby avoiding additional costs attendant upon the 
securing of the judgment. 

A contract with a teacher is a valid and subsisting obligation of the board of 
education which makes the contract, and if the services are rendered the board. is 
obligated to pay the teacher in accordance with his contract. Such a contract does 
not require the certificate of the fiscal officer of the school district as provided by 
Section 5625-33, General Code, and it frequently happens that contracts are made 
with teachers although there is no money in the treasury of the district to meet 
the contract, and sufficient moneys do not come in during the fiscal year in which 
the services are rendered to pay the teacher. If the services are rendered, how­
ever, in accordance with the contract, the teacher has a right of action against 
the board for the amount of his salary as provided for by the contract and would 
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be entitled to a judgment therefor. Such an action may be brought in a fiscal 
year following the one in which the services are rendered. To meet this judgment, 
if one were rendered, the board would be required to use any available moneys in 
its treasury, and clearly the obligation may be paid without its being reduced to 
a judgment. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions : 
First, A board of education is not authorized to employ teachers for the 

schools of its district and fix a definite salary for those teachers, with the proviso 
that those salaries will be reduced if the income from taxation is insufficient to 
meet the obligation. 

Second, a board of education may lawfully employ teachers for the ensuing 
school year on a monthly basis without specifying the number of months the 
schools of the district will be in session during the school year. 

Third, a board of education may lawfully pay from current revenues, any 
balances due for salaries to teachers in its schools whether such amounts were 
earned during the current fiscal year or during previous years. 

3301. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 
Attorney General. 

SCHOOL LIBRARY-BOARD OF TRUSTEES .NOT AUTHORIZED ·TO 
ADOPT REGULATIONS GIVING LEAVES OF ABSENCE WITH PAY 
TO EMPLOYES FOR PURPOSE OF STUDY. 

SYLLABUS: 

1. The board of trustees of a school district library is without authority to 
_grant a leave of absence with pay, to the librarian or his assistants, for the purpose 
of study in a library school or college, or for any other purpose, during which 
time he renders no service whatever, even though such leave of absence is gra11ted 
in the guise of compensation for services rendered. 

2. In the employment of a librarian and assistants, by a school district library 
board, the law requires that their compensation be fixed prior to the entering upon 
such employment. 

CoLUMBus, OHIO, June 5, 1931. 

Bttreau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion. 
which reads as follows: 

"The board of trustees of a certain city school district public library 
has adopted the following regulations with reference to leaves of absence 
for study upon the part of its employes: 

'After five full years of satisfactory service the Library may grant 
to members of the staff a leave of absence up to nine months, plus four 
weeks of vacation, all on half pay, for such further study, usually in 
library school, as in the judgment of the librarian will make the member 
of the staff of greater value to the institution. 


