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OPINION NO. 71-040 

Syllabus: 

The office of councilman or the office of president of council 
of a city, each being elective offices, may not be held by one em­
ployed in the position of Safety Inspector II in the Department of 
Highways, such employee being inhibited by Section 143.4], Revised 
Code, from holding elective office. 
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To: John W. Weaver, Defiance County Pros. Atty., Defiance, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 26, 1971 

I am in receipt of your request for my opinion which may be 
summarized as follows: 

(l) Is the position of Member of City Council 
compatible with that of Safety Inspector II in the 
Department of Highways? 

(2) Is the position of President of City Council 
compatible with that of Safety Inspector II in the 
Department of Highways? 

I assume that the city to which you refer is one organized and 
operating pursuant to generally applicable law contained in Chapters 
731 and 733, Revised Code, and not under charter or under a plan of 
government pursuant to Chapter 705, Revised Code. The two first 
named chapters contain pertinent provisions respecting the offices 
of member and president of city council in Sections 731.02 and 
733.09, Revised code, respectively, as follows: 

Section 73J .02 

"Members of the legislative authority at large shall 
have resided in their respective cities, and members from 
wards shall have resided in their respective wards, for at 
least one year next preceding their election. Each member 
of the legislative authority shall be an elector of the city, 
shall not hold any other public office, except that of notary 
public or member of the state militia, and shall not be in­
terested in any contract with the city, and no such member 
may hold employment with said city. A member who ceases to 
possess any of such qualifications, or removes from his ward, 
if elected from a ward, or from the city, if elected from 
the city at large, shall forthwith forfeit his office." 

Section 733.09 

"The president of the legislative authority of a c;ity 
shall be elected for a term of two years, commencing on the 
first day of January next after his election. He shall be 
an elector of the city, and shall preside at all regular 
and special meetings of such legislative authority, but he 
shall have no vote therein except in case of a tie." 

The foregoing provisions are merely representative of the 
various means by which councilmen are chosen. Thus, my opinion 
must be addressed to the office of elective councilmanic officials, 
regardless of the statutory or charter provision.s applicable. 

The position of .safety Inspector II is established by 
Section 143.09, Revised code, as classification number 7003 in 
pay range 19. It is a part of the civil service of the state as 
declared in Section 143.08, Revised Code, and not being of a class 
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described in Division (A) thereof, the unclassified service, is a 
position under Division (B), the classified service. The applicable 
provisions of that Section are as follows: 

"The civil service of the state and the several 
counties, cities, city health districts, general health 
districts, and city school districts thereof shall be 
divided into the unclassified service and the classi­
fied service • 

... * * * * * * * * 
"(B) The classified service shall comprise all persons 

in the employ of the state and the several counties, cities, 
city health districts, general health districts, and city 
school districts thereof, not specifically included in the 
unclassified service, to be designated as the competitive 
class and the unskilled labor class. 

"* * * * * * * * *" 

While your questions are addressed to "compatibility", which 
usua'lly refers to constitutional or statutory prohibitions respect­
ing the holding of two types of offices or employments (e.g. 
Section 731.02, supra; see, also, Opinion No. 71-017, Opinions of 
the Attorney General for 1971); or common laws inconsistency (see 
Opinion No. 71-025, Opinions of the Attorney General .for 1971 and 
Opinion No. 71-027, Opinions of the Attorney General for 1971), a 
statutory provision respecting the classified service is involved 
here. Section 143.41, Revised Code, forbids such type of employee 
from taking "part in politics". In pertinent part, this is as 
follows: 

"* * * [N]or shall any officer or employee in the 
classified service of the state, the several counties, 
cities, and city school districts thereof, be an officer 
in any political organization or take part in politics 
other than to vote as he pleases and to express freely 
his political opinions." 

This question has been ruled on frequently by my predecessors. 
I have reviewed their Opinions and found them uniform in deciding 
that one who holds an elective office, such as councilman and 
president of council, is "tak[ing] part in politics other than to 
vote as he pleases and to express freely his political opinions". 
A partial list of prior Opinions barring persons in the classified 
service from holding elective office includes such elective 
offices as: a county recorder, Opinion No. 69-115, Opinions of 
the Attorney General for 1969; a member of a village council, 
Opinion No. 66-046, Opinions of the Attorney General for 1966; 
a township trustee, Opinion No. 2879, Opinions of the Attorney 
General for 1962, Opinion No. 3005, Opinions of the Attorney General 
for 1962, Opinion No. 23]0, Opinions of the Attorney General for 
1961, Opinion No. 223, Opinions of the Attorney General for 1959, 
and Opinion No. 1014, Opinions of the Attorney General for J951; 
a member of a local board of education, Opinion No. 3074, Opinions 
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of the Attorney General for 1958 and Opinion No. 4058, Opinions 
of the Attorney General for 1954; and a mayor of a village, Opinion 
No. J285, Opinions of the Attorney General for 1929. It should be 
noted, however, that one of my predecessors has expressed the view 
that one simultaneously holding an elective office and a position 
in the classified service does not automatically forfeit one or 
the other but is subject to removal from the classified position. 
Opinion No. 4058, supra. 

As to the substance of your question, it is almost superfluous 
for me to add any comment to the precedents cited, except to 
express my own conviction that those holdings are correct. 

In specific answer to your question, it is my opinion and you 
are so advised that the office of councilman or the office of 
president of council of a city, each being elective offices, may 
not be held by one employed in the position of Safety Inspector II 
in the Department of Highways, such employee being inhibited by 
Section 143.41, Revised Code, from holding elective office. 




