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1. INDIGENT PATIENT-HOSPITAL CARE-NOT TERMIN­
ATED NOR MAY PATIENT BE CONSIDERED DIS­

CHARGED UNTIL AND UNLESS LEGAL RELATIONSHIP 
THROUGH PATIENT'S BEING CONFINED IN HOSPITAL 
HAS CEASED. 

2. NOT NECESSARY FOR NINETY DAYS TO ELAPSE AFTER 
TERMINATION OF HOSPITAL CARE TO DETERMINE IN­
DIGENCY-RBGISTRAR, INSURANCE-MAY HONOR IN­
TERIM CLAIM FOR REIMBURSEMENT BY HO SPITAL 
PRIOR TO DISCHARGE OF INDIGENT PATIENT OR TER­
MINATION OF HIS CARE-SECTION 4515.03, SUBDIVI­
SIONS (B, D,) RC. 

SYLLABUS: 

1. The care of an indigent patient may not be deemed terminated nor may such 
patient be considered discharged under the provisions of Section 4515.06, Subdivision 
(iB), Revised Code, until and unless the legal relationship arising by reason of the 
patient's being confined in a hos,pital has ceased. 

2. By reason of the change in the definition of an indigent patient under 
SUJbdivision (D) of Section 4515.03, Revised Code, as affected by House Bill No. 
491, 125 Ohio Laws, 679, it is no longer necessary that a period of ninety days elapse 
after the termination of hospital care in order for a determination of indigency to be 
made by the registrar. Accordingly, the registrar may in a proper case, and in the 
exercise of his sound administrative discretion, honor an interim claim for reim­
bursemen~ by a hospital as defined by Section 4515.03, supra, prior to the discharge 
of an indigent patient or the termination of his care. 

Columbus, Ohio, May 27, 1955 

Hon. C. Ervin N ofer, Acting Registrar 
Bureau of Motor Vehicles, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Will you kindly advise if, in your opinion, an indigent 
patient injured in a motor vehicle accident who is in a non­
profit hospital for one year, can be considered 'discharged' in com­
pliance with Revised Code Section 4515.06 (b), if after eleven 
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months he shares in the benefits of the Blue Cross Plan for 30 
days. 

"If this is possible the hospital will be reimbursed at that time 
for care given the patient for eleven months prior to his sharing 
in the Blue Cross benefits. 

"The participating hospital after the annual benefits of the 
B,lu(; Cross terminate, would again carry the patient ( who has 
actually never left the hospital) as an indigent patient for the 
next succeeding eleven months." 

The question propounded in your inquiry requires consideration of 

the provisions for reimrbursement to hospitals as set forth in Section 

4515.03, et seq., Revised Code. These sections, in 1brief, provide for the 

reimbursement to a hospital of the per diem cost, in an amount determined 

by a formula set out in Section 4515.03, Revised Code, of the care of an 

indigent person suffering a motor vehicle injury. 

Section 4515 .06, Revised Code, provides for the form in which a 

claim for reimbursement shall be made by the hospital. Subdivision (B) 

thereof, to which you have referred in your letter, provides that one of the 

items of information to be supplied in connection with such claim shall be 

as follows: 

''The number of clays' care given to such person, with the 
elates of reception into the hospital and discharge or other ter­
mination of care;" 

If, as a condition precedent to reimbursement, it is required that the 

patient shall have been discharged or his care otherwise terminated, I 

cannot see how the receipt of the benefits of the Blue Cross Plan by the 

patient during the period of his care in the hospital could in any way effect 

a "discharge or other termination of care" within the purview of the 

foregoing statute. The termination referred to in said section is neither 

a termination of insurance ·,benefits nor a tennination of potentially reim­

bursable care, by reason of the receipt for a limited period during the year 

of insurance benefits. It is, rather, a termination of the legal relation 

existing between the hospital and patient as would occur upon the patient's 

being discharged as cured, his transfer to another institution, or his death. 

However, in connection with your inquiry, your attention is directed 

to certain pertinent changes which have been made in Section 4515.03, 

Revised Code, Subdivision (D) with respect to the definition of an indigent 
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patient. This change in definition was effected by House Bill No. 491, 

enacted in 125 Ohio Laws, 679, and effective October 29, 1953. 

In order to appreciate the changes wrought by House Bill No. 491, 

it is deemed appropriate to compare the definition of an indigent patient 

as previously obtained and the definition of such patient under the present 

statute. Prior to October 28, 1953, an indigent patient was defined in 

Subdivision (D) of Section 4515.03, as follows: 

" 'Indigent ,patient' means a person who has suffered a motor 
vehicle injury, is received and cared for in a hospital, and is unable 
to pay the per diem cost of such care which remains unpaui at the 
expiration of ninety days after the terinination of such care; it 
excludes an employee suffering from a motor vehicle injury with 
respect to which ·he is entitled to the benefits of the worlm1en's 
compensation law of this or any other state or country. A person 
injured tby the operation of a motor vehicle is considered indigent 
if it appears that, should an action be !brought and judgment se­
cured for the amount thereof against him, or against any other 
person responsible for his care, execution thereon, exclusive of all 
exemption rights conferred upon such person by law, wouid be 
unavailing. Indigency of a patient shall ,be determined as of t:he 
date on which said patient becomes una,ble to pay for the cost of 
the hospital care." (Emphasis added.) 

As presently constituted, said Subdivision reads as follows: 

"A person who has suffered a motor vehicle injury, and is 
received and cared for in a hospital, is an indigent patient for the 
period during which he receives hospital care for which neither he 
nor any one on his account is able to pay the cost; it excludes an 
employee suffering from a motor vehicle injury with respect to 
which he is entitled to the benefits of the workman's compensation 
law of this or any other state or country. A person injured by the 
operation of a motor vehicle is considered indigent if it appears 
that should an action be brought and judgment secured for the 
amount thereof against him, or against any other person respon­
sible for his care, execution thereon, exclusive of all exemption 
rights conferred upon such person by law, would be unavailing. 
Indigency of a patient shall be determined as of the date on which 
said patient becomes unaible to pay or cause to be paid the cost of 
the hospital care." 

Comparison of these two sections leads to the conclusion that prior 

to October 28, 1953, a hospital could not have ·become eligible for the 

reimbursement provided by law until a minimum of ninety days had 

ela,psed after the termination of care of an otherwise eligible patient. 

This is apparent since the definition 1by its own terms would preclude 

a determination of indigency until the expiration of such period. 
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On the other hand, this same subdivision, as amended, has eliminated 

the ninety day provision and merely provides that the patient is an indigent 

one for the period during which he receives hospital care for which neither 

he nor anyone on his account is able to pay the cost. 

It would appear that the removal of this ninety day provision hereto­

fore referred to was a matter of legislative design rather than of legislative 

accident and was accordingly intended to allow a determination of indigency 

to be made at any time during the period of hospital care. I can perceive 

of no other purpose for this particular amendment. 

Insofar as Section 4515.06, Subdivision (B) provides for a statement 

as to the number of days' care given with the date of reception as well as 

discharge or other termination of care, in view of the amendment of sub­

division (D) of Section 4513.03, supra, previously noted, I do not conceive 

that this item is intended to interpolate into the statute a legal requirement 

that care shall have terminated prior to a 1hospital becoming eligible for 

rei,mbursement. If, in fact, the care has terminated, this fact should, of 

course, -be entered on the claim form. If it has not, the numlber of clays 

care given to the date of the claim with the date of reception into the 

hospital should be sufficient. 

It does not necessarily follow, however, from t,he foregoing conclusions 

that the registrar is required to honor each and every claim for reimiburse­

ment made with respect to an allegedly indigent person whose period of 

care in the claiming hospital has not terminated. It may well be that in 

some cases the registrar would not .be in a position to make a factual 

determination sufficient to allow him to pay the claim until after the dis­

charge of the patient. Consequently, the payment or nonpayment of an 

interim claim for reimbursement while the patient is still under the care 

of an eligible institution must, of necessity, •be a matter for the exercise 

of a sound administrative discretion. I merely conclude herein that the 

registrar is not required to await the discharge or other termination of 

care of the patient in order to reim1lmrse an eligible institution if the 

interim claim is otherwise proper. 

Accordingly, and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that: 

1. The care of an indigent patient may not be deemed terminated 

nor may such patient be considered discharged under the provisions of 

Section 4515.06, Subdivision (B), Revised Code, until and unless the 
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legal relationship ansmg by reason of the patient's being confined m a 

hospital has ceased. 

2. By reason of the change m the definition of an indigent patient 

under Subdivision (D) of Section 4515.03, Revised Code, as effected by 

House Bill No. 491, 125 Ohio Laws, 679, it is no longer necessary that a 

period of ninety days elapse after the termination of hosipital care in order 

for a determination of indigency to be made rby the registrar. Accordingly, 

the registrar may in a proper case, and in the exercise o,£ his sound 

administrative discretion, honor an interim claim for reimbursement hy a 

hospital as defined by Section 4515.03, supra, prior to the discharge of 

an indigent patient or the termination of his care. 

Respectful! y, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




