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ATTORNEY GENERAL 

TOWNSHIP TRUSTEE-CONTRACTS, INTEREST IN-LEASE 

OF FARM TO GRAVEL COMPANY FROM WHOM TOWNSHIP 

PURCHASES GRAVEL-ROYALTY PROVISIONS IN LEASE; 

§2919.08-BIDDING DOES NOT CURE THE INVALIDITY. 

SYLLABUS: 

A to\\'ns:1ip trustee who has leased his farm land to a gravel company on 
a royalty basis, whereby he receives a certain sum for each ton of gravel sold, would 
have an interest

l. 

 in a contract by the board of township trustees of which he is a 
member in the purchase of gravel by the township from such gravel company, within 
the purview of Section 2919.08, Revised Code, and such contract of purchase would 
be illegal. 

2. Township trustees purchasing gravel for road repair are not required by 
law to advertise for bids. 

3. When, a township trustee has an interest in a contract by a township other 
than the one of which he is a trustee, in violation of Section 2919.09, Revised Code, 
such contract is illegal and void, notwithstanding such contract is made pursuant to 
competitive bids, where there is no provision in the law for such competitive bidding. 

Columbus, Ohio, January 27, 1959 

Hon. James W. Freeman, Prosecuting Attorney 

Coshocton County, Coshocton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication addressed to my predecessor, 

requesting an opinion on the questions presented therein, your letter read­

mg as follows : 

"This office respectfully requests your formal op1111011 on the 
following questions which arise out of this factual situation: 

"SITUATION: 
A, a land owner and a trustee in C Township, has leased 

his farm land to B, a gravel company, on a royalty basis at 
eight (8) cents per ton for all gravel removed from A's farm. 
A has no interest in the B gravel company, other than under 
the lease agreement. 

"Question No. 1 : 
Can C township trustees purchase gravel from B gravel 

company, where the purchase is made without advertisement and 



30 OPINIONS 

without competitive bidding, assuming of course, that B gravel 
company will sell the gravel to C township for the lowest price 
obtainable? 

"Question No. 2: 
If your answer to question No. 1 is 'no', would your answer 

be the same if the purchase was made from B gravel company 
under advertisement and competitive bidding? 

"Question No. 3: 
vVould A be 'interested in a contract for the purchase of 

property ... for the use of the ... township ... with which he is 
connected' under the provisions of Section 2919.08 of the Revised 
Code? 

"Question No. 4: 
Can townships, other than C township, purchase gravel from 

B gravel company for the lowest price obtainable, where the 
purchase is made without advertisement and competitive bidding? 
The primary question involved is the matter of interest as that 
word is used in Sections 2919.08 and 2919.09 of the R. C. 
I thought perhaps this situation that I have described might be 
analogous to and permissible under the authority of Opinion 
J\' o. 1682 of the 1952 Attorney General's Opinions." 

Your first question is as to the legal propriety of the purchase by the 

township trustees of gravel from a company which is the lessee of a member 

of the board, and the question is whether, under the circumstances stated, 

such member has such an interest in the contract as would render it illegal. 

Your second question is as to the procedure required by law of township 

trustees in the purchase of gravel. 

1. Section 511.13, Revised Code, reads in part: 

"No member of the board of township trustees or any officer 
or employee thereof shall be interested in any contract entered into 
by such board." 

Section 305.27, Revised Code, has a similar provision as to county 

commissioners, in these words: 

"No county commissioner shall be concerned, directly or 
indirectly, in any contract for work to be done or material to be 
furnished for the county. For a violation of this section, a com­
missioner shall forfeit not less than two hundred nor more than 
two thousand dollars, to be recovered by a civil action, in the name 
of the state, for use of the county." 
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Like provisions are found in the statutes as to members of municipal 

councils and boards of education. 

Section 2919.08, Revised Code, reads as follows: 

"No person, holding an office of trust or profit by election 
or appointment, or as agent, servant, or employee of such officer 
or of a board of such officers, shall he interested in a contract for 
the purchase of property, supplies, or fire insurance for the use of 
the county, township, municipal corporation, board of education, 
or a public institution with which he is connected. 

"vVhoever violates this section shall be imprisoned not less 
than one nor more than ten years." 
This section was Section 12910, General Code. 

The question for our determination, therefore, is whether the member 

of the board of trustees in question is "interested in the contract" made by 

his board for the purchase of the gravel in question. Since he is to profit 

to the extent of eight cents per ton for all gravel removed from his farm, 

it is hard to believe that he would not have an interest in seeing to it, so 

far as possible, that purchases of gravel made by the township should be 

made from his lessee. It is true that he is not a part of the gravel company, 

and he is not himself selling the gravel directly to the township, but I can­

not resist the conviction that he has very direct interest in the contract of 

purchase. It is conceivable that such purchases of gravel by the township 

might be trivial and occasional. On the contrary, they might amount to a 

very large sum and result in a substantial enrichment of the trustee in 

question. 

In the case of Stone v. Osborn, 24 Ohio Appeals, 251, it was held 

that the sale of a municipal light plant and grant of franchise to a member 

of the municipal board, who continued as a member until two days before 

he bid for and became the purchaser of the property, was not unlawful. 

But it is to be observed that he had entirely terminated his position as a 

member of the public body before he made the purchase. 

In the early case of In re Leach, 19 Ohio Opinions, 263, a common 

pleas court held : 

"5. A member of a board of education has a pecuniary inter­
est in a contract for the sale of coal to a person for delivery to 
the board, where the coal is furnished from mines in which he 
owns an interest as a partner. 

"6. Any pecuniary interest moving directly or indirectly to 
the officers is sufficient under Section 4757, General Code; it is 
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not even necessary for the contract to he profitable to the officer 
under Sections 12910 and 12911 General Code. 

"7. The pecuniary interest of a member of a board of educa­
tion in a contract for the purchase of coal and in the employment 
of his minor son as janitor by such board, constitutes a ground 
for removal from office under Section 10-1, General Code." 

Section 4757, General Code, referred to in that case, was a part of the 

school law, and, in pertinent part, providec\ as follows: 

"No member of the board shall have, directly, or indirectly, 
any pecuniary interest in any contract of the board." 

The fact that in these statutes relating to the various political sub­
divisions the legislature has in some cases added the words "directly or 
indirectly", does not appear to me to detract in any degree from the force 

of the language in the statutes in which these words are not employed. The 
plain purpose of all of these statutes is to keep the administration of these 

public agencies free from corruption, and from becoming the means for 
self enrichment by officers who have been elected to these positions of trust. 

2. This brings me to a discussion of your second question, namely, 
would the answer be the same if the purchase of the gravel was made 

pursuant to advertisement and competitive bidding. 

Section 2919.09, Revised Code, (12911, General Code) has some bear­
ing on this proposition. Said Section 2919.09 reads as follows: 

"No person, holding an office of trust or profit, by election or 
appointment, or as agent, servant, or employee of such officer or of 
a board of such officers, shall be interested in a contract for the 
purchase of property, supplies, or fire insurance for the use of the 
county, township, municipal corporation, hoard of education, or a 
public institution with which he is not connected, if the amount of 
such contract exceeds the sum of fifty dollars, unless such contract 
is let on bids advertised as provided by law. 

"Whoever violates this section shall be imprisoned not less 
than one nor more than ten years." (Emphasis added) 

The obvious effect of that section is to relieve such officer of his legal 

liability and the contract from invalidity, in case the contract is let on bids 

as provided by law. 

It is significant that there is no such exemption provided in Section 

2919.08, supra. 
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Furthermore, I am not able to find any statute which would require 
the township trustees to advertise for bids for the purchase of gravel or 

other supplies. Section 5575.01, Revised Code, which is a part of the 
chapter relating to maintenance and repair of township roads, contains this 

provision: 

"In the maintenance and repair of the roads the board of 
township trustees may proceed either by contract or force account. 
When it proceeds by contract the contract shall, if the amount 
involved exceeds one thousand dollars, be let by the board to the 
lowest responsible bidder after advertise,ment for bids once, not 
later than two weeks prior to the date fixed for the letting of such 
contract, in a newspaper published in the county and of general 
circulation within the township, but if there is no such paper pub­
lished in the county, then in one having general circulation in the 
township. If the amount involved is one thousand dollars or less 
the contract may be let without competitive bidding. Such con­
tract shall be performed under the supervision of a member of 
the board or the township road superintendent." (Emphasis 
added) 

This section was in effect in substantially the same words as a part of 

Section 3373, General Code, in 1946, when Informal Opinion No. 45, 

Informal Opinions of the Attorney General for 1946, page 103, herein­

after set out, was rendered. The only change in the statute since that time 

was in the amount required to call for advertising. That opinion reads 

as follows: 

"Referring to your letter relating to the authority of township 
trustees to purchase gravel for the repair of roads, and the pro­
cedure to be followed in that regard under Section 3373, General 
Code, you are advised that if the trustees contemplate making a 
single purchase of gravel for either one or more roads and the 
amount involved in the purchase is $500.00 or less the competitive 
system need not be followed in making the purchase ; but if the 
amount involved in a purchase for either one or more roads 
exceeds $500.00 the competitive system should be adopted by 
advertising for bids. 

"In this connection attention is also called to the further pro­
vision of Section 3373 that the trustees in the maintenance and 
repair of roads may proceed either by contract or force account." 

I cannot agree with the conclusion reached in that opinion for the 

reason that the obligation to advertise for bids was limited to a procedure 

by contract, as against the alternative procedure of doing the work by 
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force account in which case there appears to be no requirement whatever 

for advertisement or receipt of bids. 

In the case you present, no advertisement for bids would be required, 

since the requirement of competitive bidding found in Section 5575.01, 

supra, relates to construction contracts rather than the purchase of supplies. 

It appears to be well settled that where a contract made by a public 

officer or board is tainted by violation of the statutes to which reference has 

been made, particularly those imposing criminal liability, it will have the 

effect of invalidating a contract so made. In 33 Ohio Jurisprudence, page 

747, under the heading of "Public Works" we find the following: 

"The statutes contain numerous provisions prohibiting par­
ticular public officers from being interested in contracts of the 
public bodies they respectively represent. Some of these statutes 
provide for forfeitures for violations of their provisions. Criminal 
punishment is generally provided. 

"The effect of a statute making it a crime for an officer to be 
personally interested in a contract entered into by the authority 
he represents is to render any contract as to which such interest 
is present, void, or at least voidable,-particularly, if the action 
of the officer was essential to the making of the contract. The fact 
that the public would suffer no financial loss from performance is 
not material to the question of validity." 

Citing, inter alia, Bellaire Goblet Co. v. Findlay, 5 C.C., 418; Dalzell 

Co. v. Findlay, 5 C.C., 435 (Affirmed 27 Bull. 128); Findlay v. Parker, 

17 C. C., 294 ( Affirmed 63 Ohio St. 565). 

In Opinion No. 947, Opinions of the Attorney General for 1929, page 

1460, it appears that a contract was made by a board of county commission­

ers for the purchase of coal from a company of which the clerk of the board 

was a stockholder. It was held that this contract was invalid, and numer­

ous citations of authority were made in support of that holding. In the 

case of Bellaire Goblet Co. v. Findla'y, supra, where it appeared that a 

purchase had been made by the trustees of the Gas Works of the City of 

Findlay from a company in which a member of the board had an interest, 

it was held :" 

"Contracts entered into between a Board of Gas Trustees of 
a municipality and an incorporated company, when a member of 
the Board of Gas Trustees is at the same time an officer and per­
sonally interested in the incorporated company, are against public 
policy, and void." 
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In the case of The Dalzell Co. v. Findlay, supra, it was held: 

"If one or more of the Gas Trustees of a city owning and 
operating a natural gas plant, are beneficially interested in a con­
tract to supply natural gas for fuel to a manufactory at a nominal 
consideration, such contract will not be enforced in equity." 

This case, as I have already noted, was affirmed by the Supreme Court. 

3. Your third question appears to be covered by the fore-going dis­

cussion relative to questions Nos. 1 and 2. 

4. Your fourth question is whether another township than the one 

of which he is a trustee, could lawfully purchase gravel from B's lessee, if 

the purchase was made on competitive bids. 

A very similar situation was presented as the basis for Opinion No. 

366, Opinions of the Attorney General for 1949, page 101, the syllabus of 

which reads as follows: 

"A county commissioner would be subject to prosecution 
under provisions of Section 12911, General Code, if interested in 
a contract for the sale of supplies to a local board of education 
when the amount exceeds $50.00 and let on competitive bids after 
advertisement, when the advertising for bids is not required by 
law." 

The question arose under Section 12911, General Code, (2919.09, 

Revised Code, supra) In the course of this opinion it was said: 

"The fact that requests for bids had been advertised, there 
being no provision in the law for this procedure, does not affect 
the question, for on the facts stated by you, Section 12911, supra, 
prohibits an officer from having an interest in such contracts. 
Under the saving clause of Section 12911, General Code, if pro­
vision be made for advertisement by law, the officer may be inter­
ested, legally, in such contracts, but if advertisement is not pro­
vided for or required by law, the officer is prohibited from having 
any interest in such contracts." 

A like holding is found in Opinion No. 2341, Opinions of the Attorney 

General for 1934, page 263, where it was stated: 

"* * * if there is no provision in the law requiring advertise­
ment and competitive bidding for the particular 'supplies,' then it 
would be illegal for a senator or representative to be interested in 
a contract for the purchase of supplies' over $50.00 for the use of 
the county from which he was elected, even if advertisement and 
competitive bidding was had before the contract was let." 
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I agree with the opinions last cited and accordingly conclude that 

where the contract, though made with a township other than the one with 

which the offending trustee is connected, and though made pursuant to 

competitive bidding for which the law does not provide, is tainted by the 

same illegality and is void. 

In specific answer to the questions submitted, it is my opinion and you 

arc advised : 

1. A township trustee who has leased his farm land to a gravel 

company on a royalty basis, whereby he receives a certain sum for each 

ton of gravel sold, would have an interest in a contract by the board of 

township trustees of which he is a member, in the purchase of gravel by 

the township from such gravel company, within the purview of Section 

2919.08, Revised Code, and such contract of purchase would be illegal. 

2. Township trustees purchasing gravel for road repair are not re­

<]Uired by law to advertise for bids. 

3. \Vhen a township trustee has an interest in a contract by a town­

ship other than the one of which he is a trustee, in violation of Section 

2919.09, Revised Code, such contract is illegal and void, notwithstanding 

such contract is made pursuant to competitive bids, where there is no 

provision in the law for such competitive bidding. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


