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ELECTIOX-COUNTY COXTROLLIXG C0:\1:\IITTEE-VACAXCY-XA::\IE 
WRITTE~ IN OX BALLOT AT PRDIARY COUXTED-NON-APPLICA­
BILITY OF SECTION 4984-1, DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
l. W hm there are 110 ca11didates for the positio11 of member of a county con­

trolling comu1ittee of any political party and the electors of the precinct or district 
for which such committeeman is to be selected write in the names of qualified persons 
upon the ballot and vote for such persons for such office, such qualified elector receivi.ng 
the highest uumber of votes shall be declared to be elected to such position. 

2. Section 4984-1, General Code, has 110 application to the election of members of 
the party controlling committee and is ouly applicable to nominatious made at the pri­
mary election. 

CoLUMBUS, OHio, September 5, 1928. 

RoN. CLARENCE J. BROWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-Permit me to acknowledge receipt of your request for my opinion, 
as follows: 

"I have an inquiry from the Board of Deputy State Supervisors of Elec­
tions of Preble County, and will ask you to favor me with your opinion relative 
to same. 

Referring to Section 4957, Ohio General Gode, if there are no nominations 
made for precinct committeeman, thus no name printed upon the ballot, and 
names are written on the ballot for the office of committeeman, is the person 
receiving the largest number of votes elected or does Section 4984-1, Ohio 
General Code, which provides that 'the name of a candidate must appear upon 
at least eight per cent of all ballots containing such vacancy,' relate to the 
election of precinct committeeman as well as to nomination for other offices, 
thus requiring said committeeman to receive at least eight per cent of the 
votes cast to be elected." 

Your question relates to the election of central committeemen who constitute the 
controlling committees of the political parties. You refer in your communication to 
Section 4957. There is no such section in existence at this time since the section 
formerly bearing this number was repealed in 103 Ohio Laws, 476. 

Provision is made for the election of members of such committees in Section 4960 
of the General Code, which reads as follows: 

"The controlling committees of each voluntary political party or organi­
zation shall be a state central committee, consisting of two members, one of 
whom shall be a man and one of whom shall be a woman, from each con­
gressional district in the state; a district committee for each district in the 
state, including congressional districts, which shall consist of the chairman 
of the county central committees of the several counties composing such 
district; a county central committee consisting of one member from each 
precinct in the county, or cf one member from each ward and township in 
the county as the outgoing committee may determine, and the members of the 
central committee chosen from a city shall constitute a city committee. All of 
the members of such committee shall be chosen by direct vote at the primary 
held in the even numbered years. Candidates for election as state central com-
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mitteemen may be nominated in the same manner as is herein provided for 
the nomination at primaries of candidates for district offices and candidates 
for election as members of the county central committee may be nominated in 
the manner provided in Section 4969 of the General Code. Existing state, 
district, county and city cc,mmittees shall continue to act and be recognized 
as such, until their successors are chosen as herein provided. \Vhere a 
judicial subdivision or district or congressional district is included within a 
county, the members of the county central committee who are residents of 
such district shall also act as the judicial or congressional committee." 

It will be noted that this section provides that the members of the controlling 
committees of each voluntary political party or organization for counties, or what 
are more commonly known as county central committees, shall be chosen by direct 
vote at the primary election held in even numbered years and that the nomination 
for said position shall be in the manner provided in Section 4969 of the General Code, 
which reads: 

"All nominations for offices or places on the primary ballot other than 
those heretofore proyided for shall be made by the payment of the proper 
fees and by the filing of declarations of candidacy and certificates, which shall 
be filed with the board of deputy state supervisors at least sixty days before 
the day for holding the primary election. 

S'uch declarations of candidacy shall be signed and acknowledged by the 
person desiring to become a candidate and shall be accompanied by the cer­
tificate of five electors of the county, municipality, precinct, ward or other 
political subdivision for which such nomination is to be made and shalt be 
in the form hereinafter provided. vVhere the term 'nomination paper' or 
'nominating petition' is used in this chapter it shall be held to include 
'declaration of candidacy' and any other paper required by law to be filed by a 
person seeking to become a candidate at a primary election." 

Section 4959 of the General Code provides as follows: 

"All members of controlling committees of political parties shall be 
elected, by direct vote, except as otherwise provided herein. Their names 
shall be placed upon the official ballot as hereinafter provided. The person 
receiving the highest number of votes for committeeman shall be the member 
of such controlling committee." 

You will note that it is expressly provided by this section that the "person re­
ceiving the highest number of votes for committeeman shalt be the member of such 
controlling committee." 

You inquire as to the effect of Section 4984-1, General Code, upon the election of 
a central committeeman. Said section provides: 

''That 111 the event of any office for which nominations are sought to be 
made at any primary election, and for which no nominating petitions or 
declarations of candidacy have been filed within the time prescribed by law 
by or in behalf of any candidate of a political party, so that in so far as 
such office is concerned, there is a vacancy on the primary ballot to be nomi­
nated, no valid nomination shall be made for such. office unless the name of 
the person attempted to be nominated and receiving the highest number of 
votes for said office, shall haw been written on at least eight per cent of all 
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the ballots containing such \'acancy, which have heen ,·oted at such primary 
election."· 

From the language of this section I am of the opm10n that the section is ap­
plicable only to nominations which are to be made at a primary election. The first 
part of the section specifically refers to any offices "for which nominations are sought 
to be made at any primary election." The position of central committeeman is not a 
public office (Board of Education vs. Henry, 24 Ohio App. 481, Ohio Law Bulletin 
and Reporter, Xovember 14, 1927), and at the primary, persons are elected to this 
position and not nominated therefor. 

If no petition has been filed nominating a candidate for central committeeman, 
no nomination has been made for the position. The electors in casting their \'Otes do 
not vote for the nomination of a central committeeman but vote for the election to 
said position. lt therefore must follow that Section 4984-1, General Code, has no 
application to the election of a central committeeman. This is further emphasized 
in the latter provisions of the section, "that no valid uomiuations shall be made for 
such office unless the name of the person attempted to be nominated * * * shall 
have been written on at least eight per cent of the ballots," etc. It is quite apparent 
that in no event is a nomination made for a central committeeman at the primary 
election, and any one whose name is being written in is not attempting to be nominated. 
The electors in writing in the name do not do so for the purpose of nominating him 
to the position, but for the purpose of electing him. 

Section 4959. supra, specifically provides as hereinbefore pointed out, that such 
person receiving the highest number of votes "shall be the memher of such controlling 
committee." 

For these reasons, it is my opinion that: 

1. vVhen there are no candidates for the position of member of the county con­
trolling committee of any political party and the electors of the precinct or district 
for which such committeeman is to be selected write in the names of qualified persons 
upon the ballot and vote for such persons for such office, such qualified elector receiving 
the highest number of votes shall be declared to be elected to such position. 

2. Section 4984-1, General Code, has no application to the election of members 
of the party controlling committee and is only applicable to nominations made at 
the primary election. 

2543. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney General. 

PENSIOX-FR0:\1 ":\lUNICIPAL POLICE RELIEF FUND-:t\0 BAR TO 
PART TIME EMPLOYMENT AS TRAFFIC OFFICER-WIDOW OF 
PENSIO::--lER AS POLICE ~IATROX-COXTJ"\'UANCE OF PENSION 
DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. An ex-policeman who is recaumg a Pension from a municipal Police relief 

fund may be employed as a part time traffic officer in the Police department and be 
paid compensation for such services. 


