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BOARD OF EDUCATIO.\'-WHEX IT SHALL BE CONSIDERED TO HAVE 
SUSPENDED RULES OF PARLIA~IENTARY PROCEDURE-CON­
DUCT OF ITS PROCEEDINGS. 

SYLLABUS: 
1. W he1~ a board of educatio11, by acquiescence of a majority of the board, con­

dtlcts its proceedings i11 a manner other thm1 in strict accord with Parliamentary Law, 
it w£11 be considered as having tacitly suspended such rules and its actio11 will be cou­
strued as being regular aud proper. 

2. A board of education may law/11lly adopt a motion to rescind its former action 
without the inler1!ention of a motio11 to reconsider, if done without objection and by a 
majority vote of the board, regardless of what the general rules of ordC"r adopted by 
the board or its sta11ding rules may pr01/ide with respect thereto. 

CoLu:.rBt:S, OHIO, August 28, 1930. 

HoN. W. S. PAXSON, Prosewtiug Attomey, 11/ashington C. H., Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your letter for my opinion which 

reads as follows: 

"I am enclosing herewith a copy of the minutes of a meeting of one of 
our township boards of education which gives rise to a question upon which I 
would appreciate receiving a ruling from you. This occurred at a regular 
meeting of the board. You will note that after a motion was made to hire 
three transportation men for a period of three years, which motion was carried 
by a vote of three to two, a motion was made to rescind said motion, and upon 
the motion to rescind three voted 'yes' and two voted 'no'. Immediately there­
after a motion was made and seconded to hire the same men for a period of 
one year. This motion was carried by a vote of three to two. The board of 
education has adopted Robert's Rules of Order for their guidance in con­
ducting the board meetings. The motion to hire for three years having been 
regularly adopted, and no motion to reconsider having been made and adopted 
before voting on the motion to rescind, the question is are the transportation 
men hired for three years or one year?'' 

Accompanying your letter is a copy of the minutes of the board of education in 
question which shows that at a certain meeting of the board a motion was made to 
employ certain school bus drivers to transport the children of the schools of the dis­
trict for a term of three years. This motion was carried by a vote of three to two. 
Later on, apparently at the same meeting, a motion was made to rescind the former 
motion to employ the transportation men, which motion to rescind was carried by 
a vote of three to two. A motion was then made to employ these same men for one 
year at the same salary and upon the same terms as had been fixed in the former 
motion. This latter motion was carried by a vote of three to two. 

These proceedings of the board are questioned by you for the reason that a 
motion to rescind was made although a motion to reconsider had not been made and 
the time had not elapsed for reconsideration. In Robert's Rules of Order, which had 
been adopted by the board, it is provided with reference to a motion to rescind : 

"When an assembly wishes to annul some action it has previously taken 
and it is too late to reconsider the vote, the proper course to pursue is to 
rescind the objectionable resolution, order, or other proceeding. (Sec. 25)." 
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From the foregoing it would appear that the intention of the author is to provide 
that the making of a motion to rescind before it is too late to reconsider is irregular. 
This conclusion, however, may be somewhat questionable inasmuch as in the next 
section (Section 26) it is provided: 

"When any principal question or amendment has been once acted upon 
by the assembly, it cannot be taken up again at the same session except by a 
motion to reconsider, and when the motion to reconsider has been once acted 
upon, it, the motion to reconsider, cannot be repeated on the same question 
unless the question was amended when previously considered. A correction 
of the minutes, however, can be made without a motion to reconsider, at the 
same or any subsequent session, and so can a motion to rescind." 

Regardless of whether or not the strict rule as laid down in Robert's Rules of 
Order requires that a motion to reconsider must intervene before a motion to rescind 
is allowed, the rule, as any rule, may be suspended by general consent of the assembly 
and where such a motion is made and acted upon favorably by a majority of the 
assembly without objection it amounts, in my opinion, to a tacit suspension of the rule. 

Thus in Robert's Rules of Order, Section 61 at p. 188, it is said: 

"By 'general consent,' that is, if no one objects, the rules relating to the 
transaction of business can at any time be ignored without the formality of a 
motion." 

It has been held that the rule providing that a motion to reconsider be made by 
one who voted with the majority on the motion proposed to be reconsidered may be 
dispensed with by a majority vote of the assembly and when the majority treats the 
motion as regularly made, even if made by someone other than one who voted with 
the majority on the main question, it wiJI be considered as a tacit suspension of the 
rule. Poe vs. Rochester 5 Lans. (N.Y.) p. 11. Quoting with reference to this matter 
from Corpus Juris Vol. 46, p. 1383, it is said : 

"Parliamentary law requires that the motion to reconsider be made by one 
who voted with the majority on the motion proposed to be reconsidered. 
A majority, however, can dispense with the rule requiring a reconsideration to 
be moved by one who voted with the majority, and if the majority treats the 
motion as regularly made it is to be considered as a tacit suspension of the 
rule." 

Anyway, the proceedings of boards of education should not be scrutinized too 
closely where they clearly show the intentions of the board acquiesced in by a ma­
jority of the board. It is said by the Supreme Court of Ohio in the case of State ex 
rrl Ach, et aJ. vs. Evans, et al. 90 0. S. 243 at p. 251 : 

"Obviously, the proceedings of boards of education, of county commis­
sioners, township trustees and the like, must not be judged by the same ex­
actness and precision as would be the journal of a court." 

It is apparent from your communication that the majority of the board 
desired finally to employ the school bus drivers for a period of one year instead of 
three years and even though it should be determined that their proceeding in so doing 
did not precisely conform with the rules of Parliamentary Law, it is my opinion that 
in acting as they did they tacitly suspended the rules and finally adopted the motion 
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employing these school bus drivers for a period of one year by a majority vote of the 
board. 

2266. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MUNICIPALITY-MAY NOT AUTHORIZE NOT,ES IN ANTICIPATION 
OF THE LEVY OF SPECIAL ASSESSMENTS UNTIL RESOLUTION 
OR ORDINANCE DETERMINING TO PROCEED WITH THE Ii\1-
PROVEMENT HAS BEEN PAS SED. 

SYLLABUS: 
A municipality may not authori:::e notes in anticipation of the levy of special assess­

ments for a1~ improvement 1mtil the resolution determining to proceed with such im­
provement has been passed as provided in Section 3824, General Code. Section 5625-35, 
Gi!neral Code, does not, therefore, dispense with the requirement contained in Section 
5625-33, General Code, as to the fiscal officer's certificate unJil the resolution determin­
ing to proceed has been passed as required by Section 3824, General Code, and em 
ordinance authorizi11g 110tes has been adopted in accordance with Section 2293-24, 
Gmeral Code. 

CoLUMBUS, OHIO, August 29, 1930. 

Bureme of Inspection and Supervisio1~ of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"Section 5625-35 of the General Code reads: 
'In the case of an improvement, the cost of which is to be paid in whole 

or part by special assessments, a contract may be executed without an appro­
priation or certificate for that portion of the cost derived from special 
assessment; provided, a resolution or ordinance authorizing such assessment 
and the bonds or notes to be issued in anticipation thereof has been duly 
passed in the manner provided by law.' 

When a municipal corporation decides to improve a street and levy 
special assessments for a part of the cost thereof, and such municipality has 
funds available with which to pay the city's portion, may a contract be let 
for such improvement immediately following the passage of the resolution 
of necessity, under the provisions of Sections 3814 and 3815 of the General 
Code, which determine the general nature of the improvement, the method 
of the assessment, and whether or not bonds shall be issued in anticipation 
of the collection of assessments?" 

Section 5625-35, which you quote, contains an exception to the proviSions of 
Section 5625-33, General Code, which provides in so far as pertinent as follows: 

"No subdivision or taxing unit shall: 

* * * * * * * * * * * * 
(d) Make any contract or give any order involving the expenditure of 

money unless there is attached thereto a certificate of the fiscal officer of the 
subdivision that the amount required to meet the same (or in the case of a 
continuing contract to be performed in whole, or in part, in an ensuing fiscal 


