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EDUCATION-TRANSFER OF TERRITORY PROPOSED BY 
STATE BOARD-§§3311.37, 3311.38 R.C.-COSTS OF ELECTION, 

§3501.17 R.C. 

SYLLABUS: 

Where a proposal for change of territory of school districts is presented by the 
state board of education pursuant to the provisions of Section 3311.37 or 3311.38, 
Revised Code, the cost and expense of submission of such proposal to the electors is, 
under the provisions of Section 3501.17, Revised Code, to be paid by the subdivisions 
voting at such election, and apportioned as therein provided for general and primary 
elections. 

Columbus, Ohio, January 7, 1959 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"Recently the Ohio State Board of Education authorized the 
transfer of certain school districts in Noble County. The election 
to transfer resulted in a defeat of the transfer. 

"Of the seven districts involved, five requested the State 
Board of Education to place this issue on the ballot and two, 

namely the Fulda and the Caldwell Exempted Districts, made 
no such request. Subsequently, the State Board eliminated the 
Fulda District so that at the election only the Caldwell Exempted 
Village School District protested the placing of the issue on 
the ballot. The State Board no doubt acted under the provisions 
of Section 3311.38 of the Revised Code. The County Board of 
Elections of Noble County has incurred certain expenses by rea­
son of such special election and must apportion such expenses, 
pursuant to the provisions of Revised Code Section 3501.17 to 
'the various subdivisions as provided in this section'. 

"The Caldwell Exempted Village School District, which ve­
hemently resisted the transfer, is equally vigorous in its protest 
to pay the apportioned share which the Noble County Board of 
Elections has allocated to it as a result of the election on the 
ground that it did not request the election and for the further rea­
son that its opposition to the transfer proposed by the State Board 
of Education was voiced before the State Board took such action 
ordering the transfer. 
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"The Noble County Board of Elections has asked the Sec­
retary of State to issue a directive on this matter so that it can 
proceed according to such a directive. The Secretary of State has 
referred this matter to the State Auditor since he, as Chief In­
spector of the Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices, will have to report on this matter when an examination 
and report is made of the Noble County Board of Elections. 

"A formal opinion is, therefore, respectfully requested as to: 

(a) Whether or not the Board of Elections of a county may, 
pursuant to the provisions of Section 3501.17, appor­
tion a part of the expense involved in an election in the 
matter of the transfer of school districts where the re­
ceiving school district protests such transfer and is on 
record before the State Board of Education protesting 
such an election. 

( b) Whether or not the cost of such elections is chargeable 
to the State Board of Education." 

Section 3311.38, Revised Code, to which you refer, authorizes the 
State Board of Education to conduct a study of the "need for transfer of 
local, exempted village, or city school districts, or parts of any such dis­
tricts," to contiguous districts. 

The State Board is authorized to make recommendations for transfer 
which may consist of "part or all of the territory of a local, exempted vil­

lage, or city school district to a contiguous local, exempted village or city 
school district." 

This language would appear to limit the scope of the plant contem­

plated by this section to a transfer of a single district or part thereof to 
another district. 

The section then provides for filing a copy of such proposed plan with 

"the board of education of each school district whose boundaries would be 
altered by such proposals, and with the board of education of each county 

in which such school district is located." 

The districts "whose territory would be altered," evidently comprise 

only the district from which the transfer is proposed, and the district to 
which the transfer is to be made. After opportunity for approval or dis­

approval of the proposed plan by the boards of the districts affected, the 
state board is required to certify the proposal to the board of elections, 

and "the electors qualified to vote upon an original or modified proposal 
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are the electors residing in the * * * district, a portion of whose territory 

is proposed to be transferred." If approved by a majority of those voting, 

the state board, "subject to the approval of the board of education of 

the district to which the territory would be transferred, shall make such 

transfer." 

It thus becomes evident that you have been misinformed as to the 

nature of, or the authority for, the proceedings, because your letter refers 

to an action of the state board of education involving the transfer of parts 

or all of seven districts. You state that of these seven districts, five re­

quested the State Board to place this issue on the ballot and two, namely, 

Fulda and Caldwell exempted districts, made no such request. 

I find nothing in the statute whereby the proceeding under the section 

referred to could be initiated by request of any school district. The initi­

ative appears to rest exclusively in the state board of education. For the 

same reason, a protest by a district would have no effect. Your letter 

states that the Fulda district was dropped from the proposal, and that the 

proposal was defeated at the election, which would indicate that the vote 

was taken in six of the seven districts, and the majority of the entire elec­

torate in this combined area voted adversely to the proposal. 

There is nothing in Section 3311.38, supra, whereby the adverse vote 

of one district could defeat the proposal. 

All in all, your statement of facts suggests that the proceedings may 

have been had under Sectioin 3311.37, Revised Code, which authorizes 

the state board of education to create a new district out of several contig­

uous districts or parts of the same, and in the election which follows the 

formal proceedings, an adverse vote by any one of the districts would de­

feat the entire proceeding. However, we may disregard the evident con­

fusion, since your real question is directed to the matter of the payment 

of the costs of holding the election in question, and if that cost is to be 

charged against the local districts, then as to the proper basis of allocation. 

This brings us to consideration of Section 3501.17, Revised Code, 

which provides that the expense of the board of elections is to be borne 

initially by the county. This section further provides: 

"Such expenses shall be apportioned among the county and 
the various subdivisions as provided in this section, and the 
amount chargeable to each subdivision shall be withheld by the 
auditor from the moneys payable thereto at the time of the next 
tax settlement." 
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Dealing specifically with the apportionment of such expense, the same 

section provides : 

"The charge for each primary or general election in odd­
numbered years for each subdivision shall be determined in the 
following manner: first, the total cost of all chargeable items used 
in conducting such elections shall be ascertained; second, the total 
charge shall be divided by the number of precincts participating 
in such election, in order to fix the cost per precinct; third, the 
cost per precinct shall be prorated by the board of elections to the 
subdivisions conducting elections for the nomination or election of 
officers in such precinct; fourth, the total cost for each subdivision 
shall be determined by adding the charges prorated to it in each 
precinct within the subdivision." 

As to the cost of special elections, said section further provides : 

"The entire cost of special elections held on a day other than the 
day of a primary or general election, both in odd-numbered or in 
even-numbered years, shall be charged to the subdivision. vVhere 
a special election is held on the same clay as a primary or general 
election in any even-numbered year, the subdivision subniitting 
the special election shall be charged only for the cost of ballots 
and advertising. \i\There a special election is held on the same day 
as a primary or general election in an odd-numbered year, the 
snbdivision submitting the special election shall be charged for the 
cost of ballots and advertising for such special election, in addition 
to the charges prorated to such subdivision for the election or 
nomination of candidates in each precinct within the subdivision, 
as set forth in the preceding paragraph." (Emphasis added) 

Note that in the first sentence of the last quotation, the entire cost of 

special elections held on a day other than the day of a primary or general 

election, is to be "charged to the subdivisions;" and in my opinion, such 

cost should be apportioned as is provided for general elections. 

The general question of apportionment of the expenses of elections, 

was discussed in my Informal Opinion No. 112, Informal Opinions of the 

Attorney General for 1958, dated October 21, 1958. After quoting the 

relevant portions of Section 3501.17, supra, it was said: 

"Here is a somewhat definite plan of division but it is not 
wholly so. To prorate means to divide proportionally. Propor­
tionally to what? Here the statute is silent, and in the absence of 
any definite basis for prorata division we can only infer the legis­
lative intent that there should be an equal division of the expense 
of operating the precinct polling place among the several sub­
divisions conducting elections therein for the nomination or elec­
tion of their officers. 
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"As to the cost of printing ballots, whether township, school 
or municipal, it will be seen that this cost is not paid by any one 
subdivision but is ( 1) included in the aggregate cost of the elec­
tion, (2) apportioned (equally, we must assume) among the pre­
cincts in which the ballots are used, and ( 3) apportioned, as to 
each precinct, along with any other expense chargeable to such 
precinct, equally among the subdivisions which have utilized its 
facilities for the nomination or election of officers." 

Accordingly, it is my opinion and you are advised, that where a pro­

posal for change of territory of school districts is presented by the state 

board of education pursuant to the provisions of Section 3311.37 or 3311.38, 

Revised Code, the cost and expense of submission of such proposal to the 

electors is, under the provision of Section 3501.17, Revised Code, to be 

paid by the subdivisions voting at such election, and apportioned as therein 

provided for general and primary elections. 

Respectfully, 

\VILLIAM SAXBE 

Attorney General 


