
  

 

 

 
 

 

 

 
 

         

 

 
 

 

 

 
 

  
 
 
 

 
 

 
 
 

December 23, 2020 

The Honorable Cecilia M. Cooper
Ashtabula Prosecuting Attorney
Ashtabula County Courthouse
25 West Jefferson Street 
Jefferson, Ohio 44047-1092 

SYLLABUS: 2020-006 

1. A board of county commissioners may
authorize the payment of delinquent taxes and 
assessments, in a sum not to exceed five 
percent of the delinquent amount, to a county 
land reutilization corporation for vacant-land 
sales and tax foreclosures.  R.C. 5721.19(D)(2). 
However, vacant-land sales and tax 
foreclosures for which a payment is authorized 
in this way must be conducted pursuant to
R.C. 5721.18 and 5721.19. 

2. A board of county commissioners cannot, 
pursuant to R.C. 5723.18, authorize the 
collection and distribution of any amount of
delinquent taxes and assessments to a county
land reutilization corporation for forfeited-land
sales. 

3. The phrase “collections of delinquent real 
property, personal property, and manufactured 
and mobile home taxes and assessments,” as 
used in R.C. 321.261(B), includes collections 
made pursuant to the forfeited-land sale 
provisions of R.C. Chapter 5723 and R.C. 
5723.18. 



 
   

 

 

 
 

          
 
 

 
 

 

 
 

 

 

 
 

 

DAVEYOST ----
OHIO ATTORNEY GENERAL 

Opinions Section 
Office (614) 752-6417 
Fax (614) 466-0013 

30 East Broad Street, 25th Floor 
Columbus, Ohio 43215 
www.ohioattorneygeneral.gov 

December 23, 2020 

OPINION NO. 2020-006 

The Honorable Cecilia M. Cooper
Ashtabula Prosecuting Attorney
Ashtabula County Courthouse
25 West Jefferson Street 
Jefferson, Ohio 44047-1092 

Dear Prosecutor Cooper: 

Your predecessor requested an opinion asking  
whether certain fees may be collected on tax-
delinquent, vacant, and forfeited properties.  I have  
framed your questions as follows: 

1. R.C. 5721.19(D)(2) authorizes a board of county 
commissioners to credit up to five percent of 
the collections from foreclosures on tax-
delinquent lands to a county land reutilization 
corporation (commonly referred to as a “county 
land bank”). You ask whether this 
authorization applies to collections from 
vacant-land sales and tax foreclosures. 

2. You also ask whether the credit to a county 
land bank that a board of county
commissioners can authorize pursuant to R.C.
5721.19(D)(2) applies to collections from sales 
of forfeited land.  If the answer is no, you ask
whether a board of county commissioners can
adopt a similar fee pursuant to R.C. 5723.18. 

3. You also ask whether a board of county
commissioner’s resolution adopted pursuant to
R.C. 321.261(B) would apply to delinquent 
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real-property taxes and assessments collected 
through a forfeited-land sale conducted under 
R.C. Chapter 5723. 

I 

When a property owner does not pay property taxes, 
the property becomes delinquent.  The county auditor 
compiles a list of all delinquent lands and delinquent-
vacant lands in the county.  R.C. 5721.01 and 
5721.011. The county prosecutor may then bring a 
foreclosure action against the delinquent property 
pursuant to R.C. 5721.18.  If the foreclosed property is 
sold at auction, the proceeds of the sale are 
distributed pursuant to R.C. 5721.19. 

If, however, the foreclosed-delinquent property does 
not sell after two attempts, the property is forfeited to 
the state or a political subdivision. R.C. 5723.01(A).  
Forfeited lands are generally governed by Revised 
Code Chapter 5723. Forfeited lands may be sold, and 
the proceeds of the sale are distributed pursuant to 
R.C. 5723.18. 

For a fuller description  of the foreclosure and  
forfeiture processes, see generally  2015 Op. Att’y Gen. 
No. 2015-005. 

II 

Your first question is this:  Can a board of county 
commissioners pass a resolution requiring that up to 
five percent of collections made in connection with 
vacant-land sales and tax foreclosures be transferred 
to a county land bank?  The answer is a qualified
“yes.” Such a resolution would be permitted 
assuming the vacant-land sales and tax foreclosures  
were carried out pursuant to the procedures specified 
in R.C. 5721.18. 

As an initial matter, R.C. 5721.19(D)(2) authorizes a 
board of county commissioners to provide, by 
resolution, up to five percent of the collections from 
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these foreclosures to a county land bank.  To quote
R.C. 5721.19(D) itself:   

Except as otherwise provided in division
(B)(1) of section 5721.17 of the Revised 
Code, upon the confirmation of a sale, 
the proceeds of the sale shall be applied
as follows: … (2) Following the payment 
required by division (D)(1) of this 
section, the part of the proceeds that is 
equal to five per cent of the taxes and 
assessments due shall be deposited in 
equal shares into each of the delinquent 
tax and assessment collection funds 
created pursuant to section 321.261 of 
the Revised Code. If a county land 
reutilization corporation is operating in 
the county, the board of county 
commissioners, by resolution, may 
provide that an additional amount, not 
to exceed five per cent of such taxes and 
assessments, shall be credited to the 
county land reutilization corporation 
fund created by section 321.263 of the 
Revised Code to pay for the corporation’s 
expenses. If such a resolution is in 
effect, the percentage of such taxes and 
assessments so provided shall be 
credited to that fund.  

(emphasis added).   

The italicized sentence makes clear that a resolution  
permitting transfer to a county land bank is allowed 
in at least some circumstances.  You ask whether 
such a resolution is permitted in connection with  
collections made via “vacant-land sales and tax 
foreclosures.”  Provided the money is collected  
through the sale of property foreclosed upon under 
R.C. 5721.18, the answer is “yes.”  R.C. 5721.18, as 
explained above, permits the foreclosure of delinquent 
property. And R.C. 5721.19(D) governs the 
distribution of proceeds following the  sale of such  
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property.  So, provided the collections made via 
“vacant-land sales and tax foreclosures” are made in 
connection with land foreclosed upon under R.C. 
5721.18, the proceeds can be distributed in the 
manner permitted by R.C. 5721.19(D)(2). And one 
way to permissibly distribute the funds is to transfer,
under a resolution passed by the board of county 
commissioners, up to five percent of the sale to the 
county land bank. 

I caution, however, that this conclusion applies only if 
the original foreclosure proceeding was brought
pursuant to R.C. 5721.18. Your request refers 
generally to “tax foreclosures.” The Revised Code, 
however, contains multiple procedures that can be 
used to bring a tax-foreclosure proceeding, and a 
different chapter of the Revised Code defines a “tax 
foreclosure sale” as “a sale of delinquent land  
pursuant to foreclosure proceedings under sections 
323.25 to 323.28, 323.65 to 323.79, or section 5721.14  
or 5721.18 of the Revised Code.”  R.C. 5722.21(A)(4); 
see also 2015 Op. Att’y Gen.  No. 2015-005, Slip Op. at
3-5; 2-40 to 2-42 (distinguishing between foreclosure 
proceedings conducted pursuant to R.C. 323.25 and 
R.C. 5721.18); 2014 Op. Att’y  Gen. No. 2014-020, Slip 
Op. at 2-5; 2-168 to 2-170 (distinguishing between 
foreclosure proceedings conducted pursuant to 
5721.14 and 5721.18). These other tax-foreclosure 
proceedings contain their own provisions governing
how proceeds are to be  distributed, and those 
provisions do not reference R.C.  5721.18 or 5721.19. 
See, e.g., R.C. 323.28; 323.73; 5721.16. R.C. 
5721.19(D)(2) would not apply to sales of land 
foreclosed upon under any section other than R.C.  
5721.18. 

III 

You next ask whether a board of county 
commissioners can, pursuant to R.C. 5723.18, 
authorize the collection and distribution of any
amount of delinquency collections to a county land 
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bank for forfeited-land sales.  I conclude that it   
cannot. 

A board of county commissioners is a creature of  
statute, and may exercise only those powers conferred 
upon it expressly by statute or as may be implied by  
necessity to in order to  facilitate the exercise of 
another express power. 2015 Op. Att’y Gen. No. 2015-
27, Slip Op. at 2; 2-271 to 2-272.  2009 Op. Att’y Gen.  
No. 2009-40 at 2-296. 

R.C. 5723.18 contains no provision allowing for such a 
distribution.  Nor does any other section of Revised 
Code Chapter 5723. Nor is such a distribution  
necessary to facilitate the exercise of some other 
express power.  

In addition, I do not view the authorization found in 
R.C. 5721.19(D)(2) as applying  to forfeited-land sales.  
R.C. 5721.19 speaks to distribution of proceeds from 
the sale of delinquent lands and delinquent-vacant 
lands sold pursuant  to R.C. 5721.18. See above 4–5. 
It has nothing to say about proceeds from the sale of  
forfeited lands, which are generally governed by 
Chapter 5723. 

Because R.C. 5721.19(D)(2) does not apply to the sale 
of forfeited lands, and because no similar statute 
applies to proceeds from the sale of forfeited lands, 
the answer to your second question is “no.” 

IV 

Your final question pertains to R.C. 321.261(B).    
That statute authorizes boards of county
commissioners, upon the request of a county  
treasurer, to designate by resolution that “an 
additional amount, not exceeding five per cent of all 
collections of delinquent-real property, personal
property, and manufactured and mobile home taxes 
and assessments, shall be deposited in the treasurer’s 
delinquent tax and assessment fund and be available  
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for appropriation by the board for the use of the 
[county land reutilization] corporation.”   

You ask whether a resolution adopted under R.C.
321.261(B) would apply to delinquent real-property
taxes and assessments collected through a forfeited-
land sale conducted under R.C. Chapter 5723.  I 
conclude that the answer is “yes.”  R.C. 321.261 is 
applicable to “all collections of delinquent real 
property, personal property, and mobile home taxes 
and assessments.”  (emphasis added).  A sale of 
forfeited land is conducted primarily “for the purpose 
of securing the unpaid taxes.” 1996 Op. Att’y Gen. No.
96-047 at 2-177. See also Bauman v. Guckenberger, 
148 Ohio St. 292, 299-300, 74 N.E.2d 369, 373 (1947); 
Dubin v. Greenwood, 139 Ohio St. 546, 549, 41 N.E.2d 
240, 241 (1942) (“What the state does acquire, upon 
forfeiture of lands for nonpayment of taxes, is 
possession of the lands and the entire estate therein, 
with the power to dispose of them for the single
purpose of securing the amount of the unpaid taxes.”); 
1991 Op. Att’y Gen. No. 91-027 at 2-148; 1947 Op.
Att’y Gen. No. 47-1640 at 89 (“There can be no doubt
but that forfeited land sales were designed as a 
method for the collection of delinquent real estate 
taxes and assessments.”)  In other words, a forfeited-
land sale affects the “collection[] of real property … 
taxes.” R.C. 321.261. The money collected is thus 
subject to R.C. 321.261, and can be distributed in the
manner that statute permits.  

For the sake of clarity, I wish to emphasize that funds 
collected under R.C. 321.261 are distinct from the 
funds that may be authorized by R.C. 5721.19(D)(2). 
Indeed, money collected under these statutes is placed 
in different funds.  Collections authorized under R.C. 
321.261(B) are “deposited” into the treasurer’s 
delinquent tax and assessment collection fund and is 
“available for appropriation” by the board of county 
commissioners for use by the county land bank.  In 
contrast, the fee authorized by R.C. 5721.19(D)(2) is 
“credited” to the county land bank, and makes no 
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mention of a subsequent appropriation by the county
commissioners. 

Conclusion  

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are 
hereby advised that: 

1. A board of county commissioners may
authorize the payment of delinquent taxes and 
assessments, in a sum not to exceed five 
percent of the delinquent amount, to a county
land bank for vacant-land sales and tax 
foreclosures. R.C. 5721.19(D)(2).  However, 
vacant-land sales and tax foreclosures for 
which a payment is authorized in this way 
must be conducted pursuant to R.C. 5721.18
and 5721.19. 

2. A board of county commissioners cannot, 
pursuant to R.C. 5723.18, authorize the 
collection and distribution of any amount of 
delinquent taxes and assessments to a county
land bank for forfeited land sales.  

3. The phrase “collections of delinquent real 
property, personal property, and manufactured 
and mobile home taxes and assessments,” as 
used in R.C. 321.261(B), includes collections 
made pursuant to the forfeited land sale 
provisions of R.C. Chapter 5723 and R.C. 
5723.18. 

 Respectfully, 

      DAVE YOST  
  Ohio Attorney General 


