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PUBLIC SCHOOL MAY NOT WITHHOLD THE TRANSFER OF 

CREDITS OF. OR REFUSE A DIPLOMA TO, A STUDENT ON 

GROUNDS THAT SAID STUDENT HAS TO PAY SCHOOL FEES 

ASSESSED AGAINST HIM-§§3313.48, 3313.64, R.C. 

SYLLABUS: 

In view of the provisions of Sections 3313.48 and 3313.64, Revised Code, a 
public school may not withhold the transfer of credits of, or refuse a diploma to, 
a student on the grounds that said student has refused to pay school fees assessed 
against him. 

Columbus, Ohio, November 29, 1960 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The superintendent of the Mahoning County Schools has 
requested an opinion on the following question: 

"'May a school legally withhold the transfer of credits 
or refuse a diploma to a student, who refuses to pay school 
fees assessed against him?' 

"It is hoped that you will clarify this matter as it seems of 
ever present concern to school authorities." 

Section 3313.48, Revised Code, reads in part as follows: 

"The board of education of each city, exempted village, and 
local school district shall provide for the free education of the 
youth of school age within the district under its jurisdiction, at 
such places as will be most convenient for the attendance of the 
largest number thereof. * * * ( Emphasis added) 

Section 3313.64, Revised Code, reads in part as follows: 

"The schools of each city, exempted village, or local school 
district shall be free to all school residents between six and twenty­
one years of age, but the time in the school year at which beginn­
ners may enter upon the first year's work of the elementary school 
shall be subject to the rules and regulations of the board of edu­
cation. * * *" (Emphasis added) 
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In view of the above-noted statutes there is a clear responsibility on 

each board of education to provide for the free education of the youth of 

school age within the district. 

Your request does not state the nature of the school fees which have 

been assessed and I might add that I am unable to find any statutory au­

thorization for the charging of any fees. (Except as relates to driver train­

ing courses, Section 3313.642, Revised Code.) In Opinion No. 679, Opin­

ions of the Attorney General for 1927, page 1157, however, it was held 

that a board of education could adopt a rule requiring the payment of 

certain incidental laboratory fees. At page 1159 of that opinion it is 

stated: 

"In view of the fact that such laboratory fees have been 
exacted by the school authorities for many years without ques­
tion. I am of the opinion that a board of education may in its 
discretion, under the authority of Section 4750 of the General 
Code, prescribe rules requiring pupils in the public schools to pay 
reasonable incidental fees to cover the use of material and the 
breakage of test tubes, et cetera, used in laboratory work. Such 
rules must be reasonable and not such as to exact tuition fees 
under the guise of mere incidental fees. No charge, however, can 
be made for the use of any apparatus owned or used by the board 
of education. 

"In the enforcement of such rules the provisions of Section 
7777 of the General Code should be taken into consideration. This 
section in effect requires school authorities to furnish text books 
and other personal necessities, including medical care and such 
other relief as may be necessary to extend to children who are 
unable to attend school by reason of the inability of their parents 
or guardians to furnish the same for them. No such child should 
be or could be required to pay any incidental fees as a condition 
precedent to its receiving the benefits of a laboratory course." 

Assuming for the purpose of this opinion that the board of education 

would have authority to assess fees in the present case, the question is 

whether a refusal to pay such fees would be sufficient cause for the board 

to refuse to transfer credits of, or refuse to issue a diploma to the person 
concerned. 

Regarding the issuance of a high school diploma, Section 3313.61, 
Revised Code, provides : 

"A diploma must be granted by the board of education to any 
one successfully completing the curriculum in any high school, 
which diploma shall state the grade of the high school issuing it 
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as certified by the state board of education, be signed by the 
president and clerk of the board, the superintendent of schools, 
and the principal of the high school and shall bear the date of its 
issue. Such diploma shall be in such form as the board pre­
scribes and shall be paid for out of the general fund." 

Under this section, therefore, a diploma must be granted to any student 

who has successfully completed the prescribed course, and the fact that 

such student has refused to pay school fees assessed against him does not 

authorize the board of education to withhold the diploma. 

As to records, Section 3319.32, Revised Code, reads: 

"Boards of education shall require all teachers and superin­
tendents to keep the school records and to prepare reports in 
such manner as to enable the preparation of the annual reports 
required by law and shall withold the pay of such teachers and 
superintendents who fail to file the reports required of them. The 
records of each school, in addition to all other requirements, shall 
be so kept as to exhibit the names of all pupils enrolled therein, 
the studies pursued, the character of the work done and the 
standing of each pupil ; and these records shall be as nearly uni: 
form throughout the state as practicable." 

The keeping of status records such as provided m Section 3319.32, 

supra, would appear to be necessarily incidental to a school system where 

students often find it necessary to change from one school to another, and 

the purpose of the statute is clearly to allow such changes without loss of 

credit for past schooling. There is no specific authority for a board of 

education to withhold the credits of a student for refusal to pay fees, nor 

for any other reason for that matter; and I cannot say that such authority 

may be reasonably implied from the existing statutes. Moreover, since 

under the state law public schools are to be free, requiring a student to pay 

fees before receiving credit for work done would be in violation of the 

intent and spirit of the law. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that in view of the 

provisions of Section 3313.48 and 3313.64, Revised Code, a public school 

may not withhold the transfer of credits of, or refuse a diploma to, a student 

on the grounds that said student has refused to pay school fees assessed 

against him. 

Respectfully, 

Attorney General 

MARK MCELROY 


