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or vote by classes, as the articles may require, at a shareholders' meeting called 
for that purpose. Notice of such meeting shall be given to all of the share­
holders of record of the corporation whether or not they shall be entitled to 
vote thereat. 

* • • ,, 

It is, of course, the common law rule that where an act is to be done by the con­
stituent members of a corporation as distinguished from an act to be done by a 
select and definite body, such as a board of directors, a majority of those who appear 
may act. Kent's Commentaries, Vol. II, p. 293. In view of the express provision, 
however, of Section 8623-65, supra, it is manifest that before a board of directors 
may sell the entire assets and property of a corporation organized under the laws of 
this state, the Legislature has provided that authority so to do must be conferred by 
a vote of the holders of shares entitling them to exercise two-thirds of the entire voting 
power of the corporation. There is no provision in the foregoing section to the effect 
that two-thirds of a quorum is all that shall be required upon such a proposal. The 
statute expressly provides that this action must be authorized by the "holders of 
shares entitling them to exercise at least two-thirds of the voting power". The voting 
power of a corporation can only be represented by the total outstanding shares having 
authority to vote upon a given measure. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 
that under the provisions of Section 8623-65, General Code, unless otherwise provided 
in the articles of incorporation of a corporation, a board of directors of such corpo­
ration may not sell all of such corporation's property and assets unless authorized by 
the vote of holders of shares entitling them to exercise two-thirds of the entire voting 
p0wer of such corporation on such proposal, and, accordingly, such authorization by 
the holders of shares entitling them to exercise two-thirds of the votes represented 
at a stockholders' meeting is not sufficient when all of the voting shares of stich cor-
poration are not represented at such meeting. ,-, 

2236. 

Respectfully, 
GrLB~:RT BETTMAN, 

Attomey General. 

DEPENDENT CHILD-BORN \VlHILE MOTHER CONFINED IN FEEBLE­
MINDED INSTITUTION ON VISIT TO COUNTY OTHER THAN 
FRANKLIN AND CLARK, HER BIRTHPLACE-COURTS HAVING 
JURISDICTION-WHAT COUNTY CHARGEABLE FOR SUPPORT­
RIGHT TO MANDAMUS COURT. 

SYLLABUS: 
1. Where a child is bam to a feeble-minded mother while she is out of the Insti­

tution for Feeble-Minded on a trial visit in a county other thm~ Franklin and other than 
the county from which said mother was cmnmitted and such clzild is now in the Insti­
tution for the Feeble-Minded with said mother, the hwenile Court of the county ;,~ 

which said child was l>om has no jurisdiction over said child. 
2. Under such circumstmJces, the Juvenile Court of the county i11 which the child 

is fowld clearly has jurisdiction. It is also probable that the court of the county from 
which the mother was origi~~all:y committrd may have jun"sdiction. 

17-A. 0.-Vol U. 



1316 OPINIONS 

3. The county in which such court assumes jurisdiction and declares such child 
to be dependent, will be responsible for the support of said child. 

4. Mandamus is a proper remedy to require a court to proceed to hear a case 
properly brought before it. However, tlze discreti01~ of a court mdy not be controlled 
by mm~damus. 

CoLUMBUS, OHio, August 15, 1930. 

RoN. H. H. GRISWOLD, Director, Departmmt of Public T¥elfare, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent communication which reads 

as follows: 

"Under date of August 17, 1929, you rendered your official opinion No. 
755 to this department with reference to the jurisdiction of a Juvenile Court 
in the case of commitment of dependent children. The opinion is clear and 
conclusive as to the proposition that any Juvenile Court, in whose jurisdiction 
a dependent child is found, has jurisdiction to hear the case and make the 
appropriate disposal of it. It does not, however, clearly indicate whether this 
jurisdiction is exclusive nor whether a court of the county in which the child 
may have a legal residence would also have jurisdiction to make such com­
mitment. 

The case on which our inquiry was based has some rather unusual aspects 
and the determination of the policy to be followed in this case will become very · 
important in determining the future policy of the Department in general, and 
it may make it necessary for us to request legal action on the part of your 
office. I am, therefore, submitting the facts somewhat in detail for your 
instruction as to the proper procedure in disposing of this child. 

The mother of this child 'M. T.' was born in Clark County in 1900. At 
eleven years of age, she was taken to a Clark County children's home and 
remained there till she reached the age of eighteen when she was committed 
to the institution for feeble-minded at Columbus. At the age of twenty-six 
she was allowed to go on trial visit to the home of her sister in Hancock 
County where she remained for several years. During this time two illegiti­
mate children were born to her. After the birth of these children, the sister 
with whom the mother was living claimed that she was unable to control her 
and the sheriff of Hancock County returned the mother to the Institution for 
Feeble-Minded where she now is. One of the children 'H. T.' was returned 
with her and is now in the institution. The child was not committed to the 
institution by court action and is not of such age as to be admissible to the 
institution even if the fact of feeble-mindedness were shown to exist. Officials 
of Hancock County had no knowledge of the placement of this individual 'M. 
T.' in the home of her sister. 

It is desirable for the good of these children and the good of society that 
they be committed to the Division of Charities for placement, but the ques­
tion arises as to which court could have jurisdiction to make the commitment 
and as to which county will have to bear the responsibility for the support 
of the children. 

Both children were born in Hancock County. Their mother was a ward 
of the Institution for Feeble-Minded at all times when she was in Hancock 
County. The child in which we are particularly interested is now actually 
present in Franklin County at the Institution for Feeble-Minded. It is im­
perative that the child be removed from this institution and we desire your 
advice as to whether we shall make application to Franklin County, Clark 
County or Hancock County and if such application is made and such com-
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mitment effected, which county is responsible for the support. of the child? 
In case the Probate Court of any one or all of these counties should refuse 
to assume jurisdiction what procedure should be followed in order to test 
the legal question as to responsibility for the care of the child?" 

In an opinion of the Attorney General found in Opinions of the Attorney General 
· for the year 1921, at page 808, consideration was given to the status of a child born 

to a mother confined in the State Institution for Feeble-Minded. In said opinion it was 
definitely, and I think correctly, decided that such a child has no status as an insti­
tutional child. In other words, before one may become subject to the jurisdiction 
of an institution, it must have been committed thereto in pursuance of some statutory 
authority. As suggested in your communication, my opinion No. 755, to which you 
refer, is conclusive upon the proposition that any Juvenile Court in whose jurisdiction 
a dependent child is found, has jurisdiction to hear the case and make the proper 
disposal of same. 

In my opinion No. 1843, iS'Sued under date of May 9, 1930, it was held, as disclosed 
by the syllabus, that: 

"A Probate Court may take jurisdiction of a child who is found to be in 
the county of which such court has jurisdiction under facts and circum­
stances which constitute truancy, irrespective of the school to which such child 
is assigned. Ordinarily the county of the child's residence will be the county 
in which such delinquency occurs, although it is possible for such child to be 
delinquent in another county for the same cause." 

From the opinion last quoted it appears that the residence of the child is not 
the basis for determining the jurisdiction of the court. However, the residence of 
a child may, under certain facts and circumstances, bear upon the question as to 
whether a child is dependent, delinquent or otherwise. That is to say, a child who 
fails to obey the commands of its parents with whom it resides and is absent from 
its home against the wishes and commands of its parents, in all probability could be 
found to be delinquent in the county in which the parents reside, as in the case of a 
truant discussed in my opinion last mentioned. 

On the other hand, from my said opinion last mentioned, it further appears that 
a child may be found to be dependent or delinquent in a county other than the resi­
dence of its parents. In the case you present, it is certain that the residence of the 
mother is the residence of the child. It is probable as a matter of law that the actual 
residence of the mother is in the county from which she· was originally committed 
to the state institution. Undoubtedly, the county from which she was originally 
committed is now paying the cost of her support in the State institution. Not being 
compos mentis, of course, she could not change her residence while an inmate in said 
institution, and it would therefore follow that the county in which the child was 
born could not now take jurisdiction, for the reason that said child is not a resident 
of said county and is not ~·ithin the jurisdiction of that court. 

i:n view of the foregoing, it is my opinion that under the facts and circumstances 
presented in your communication, Clark County is the residence of the child under 
consideration, and in all probability the judge of that county could assume jurisdiction. 

On the other hand, it is further my opinion that if by reason of the fact that 
such child is located in the State institution in Franklin County it is to be regarded 
as a dependent child, then the Juvenile Court of Franklin County clearly has juris­
diction. In other words, there is no doubt but that any court has jurisdiction of a 
child in its jurisdiction under facts and circumstances which constitute dependency. 

With reference to the question you present as to the cost for the support of such 
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child, this is a problem somewhat difficult to determine. Section 1653, General Code, 
provides, among other things, that a child may be committed to the children's home 
of the county in which it is found to be dependent or neglected if there be such home 
in the county. lf there be no such home in the county, then it may be committed to 
such a home in another county if it is willing to receive the child, for which the 
county commissioners of the county in which it has a settlement, shall pay a reason­
ab1~ board. In the case you present, it would seem that the child under consideration 
cannot be said to have a settlement in either Clark or Franklin County. Under such 
circumstances, the county in which jurisdiction has been taken undoubtedly would 
be liable for the support of the child. 

You further inquire as to the proper method of procedure in case the Probate 
Court of any county having jurisdiction should refuse to exercise such jurisdiction. 
In answer to this inquiry, it is suggested that mandamus is a proper remedy to require 
a court to exercise its judgment or proceed to discharge any of its functions, but, 
of course, judicial discretion cannot be controlled. 

In my opinion, found in Opinions of the Attorney General for the year 1929, 
at page 1680, it was held, as disclosed by the syllabus, that: 

"1. The Probate Court under the provisions of Section 13425-15, Gen­
eral Code, must hear such criminal cases as it has jurisdiction to try upon the 
filing of any information by the prosecuting attorney. 

2. It being the duty of the Probate Court, specifically enjoined by law, 
to hear such cases, mandamus will lie to require such court to perform its 
duty." 

While precedents may also be available, it is believed unnecessary to discuss the 
same for the purposes of this opinion. However, in passing, it may be stated that 
it is inconceivable that such a procedure would be required in order to secure juris­
diction in such a matter. Of course, these problems present some technical questions 
as to which is the proper county to support the child, but such technical objections 
should not deter the taking of jurisdiction in view of the interests of the public wel­
fare. 

Based upon the foregoing, and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 
that: 

1. Where a child is born to a feeble-minded mother while she is out of the Insti­
tution for Feeble-Minded on a trial visit in a county other than Franklin and other 
than the county from which said mother was committed and such child is now in 
the Institution for the Feeble-Minded with said mother, the Juvenile Court of the 
county in which said child was born has no jurisdiction over said child. 

2. Under such circumstances, the Juvenile Court of the county in which the 
child is found clearly has jurisdiction. It is also probable that the court of the county 
from which the mother was originally committed may have jurisdiction. 

3. The county in which such court assumes jurisdiction and declares such child 
to be dependent, will be responsible for the support of said child. 

4. Mandamus is a proper remedy to require a court to proceed to hear a case 
properly brought before it. However, the discretion of a court may not be con­
trolled by mandamus. 

Respectfully, 
GILBF..RT BF..TTMAN, 

Attorney General. 


