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1. FIREMEN OR POLICEMEN - NEWLY APPOINTED -
SELECTED FROM DULY AUTHORIZED CIVIL SERVICE 
ELIGIBLE LIST- IS A "MEMBER OF THE DEPARTMENT" 
- SERVING PROBATIONARY PERIOD - SUBJECT TO 
DEDUCTIONS FROM PENSION ASSESSMENT- COMPU­
TATION TO START FROM DATE OF APPOINTMENT AND 
INCLUDE PERIOD SERVED AS PROBATIONER - SEC­

TIONS 741.12, 741.23 RC. 

2. PERIOD OF ELIGIBILITY - MEMBER TO QUALIFY IN 
FIRE OR POLICE DEPARTMENT-RETIREMENT OR DIS­
ABILITY BENEFITS-TIME COMMENCES TO RUN FROM 
DATE OF APPOINTMENT, NOT FROM EXPIRATION OF 
PROBATIONARY PERIOD-CARDINAL REQUIREMENT­
YEARS OF ACTIVE SERVICE IN DEPARTMENT- SEC­

TIONS 741.18, 741.49 RC. 

SYLLABUS: 

1. A newly appointed :fireman or policeman selected from a duly authorized 
civil service eligible list is a "member of the department" while serving his proba­
tionary period, and as such, is subject to the deductions for pension assessment 
as .provided iby Sections 741.12 and 741.23, Revised Code, from the date of his 
appointment, including the period in which he serves as a probationer. 
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2. The period of eligibility to qualify a member of a fire or police department 
for retirement or disability benefits as provided by Sections 741.18 and 741.49, Revised 
Code, commences to run from the date of appointment and not from the expiration 
of the probationary period, the statute making the "years of active service in the 
department" the cardinal requirement. 

Columbus, Ohio, May 7, 1954 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion, contains the following questions : 

" ( l) Is a newly appointed policeman or fireman covered 
for death or disability during the first ninety days of his appoint­
ment, which is the probationary period? 

" (2) Does his twenty-five year retirement service require­
ment date from the date of appointment? 

"(3) Should pension contributions be deducted during the 
probationary periocl? 

"I presume that the appointment referred to was made from 
a civil service eligible list.'' 

Prior to the 1939 amendment of Section 4625, General Code, deduc­

tions from salaries for pension purposes could only be taken from 

members of police or fire departments who voluntarily agreed to such 

deductions; nor were such voluntary contributions refundable after 

separation from the service. Opinion No. 6840, Opinions of the Attorney 

General for 1944, .page 219. By said amendment, and as currently pro­

vided by Sections 741.12 and 741.43, Revised Code, such deductions have 

been made compulsory and can only be withdrawn in case of voluntary 

resignation as provided by Sections 741.18(1) and 741.49(1), Revised 

Code, or when a fireman or policeman becomes a member of a municipal 

retirement system under charter provisions as provided by Sections 741.08 

and 741.37, Revised Code. 

Sections 741.12 and 741.43 provide that in each municipality where 

there is established a police and firemen's relief and pension fund, the 

treasurer of the municipal corporation shall deduct from each "member 

of the ( fire or police) department," an amount equal to four percent of 
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his salary for each payroll period, and that the sums so deducted shall 

be credited to the pension fund. Sections 741.01 and 741.31 define a 

member of such department, particularly as applicable to a newly appointed 

member, as "any person who receives an original appointment from a 

duly established civil service eligible list." 

It is evident from the language of the statute that m defining "mem­

ber of the department" as one who received an original appointment 

from an established civil ·service eligible list, especially as applicable to 

new appointees, the legislature had intended to make that qualification the 

cardinal requirement. Had it intended to exclude probationers, it would 

have done so by clear and appropriate language. It is a general rule 

that courts wi11 make no exceptions to the provisions of a statute not 

made by the act itself. 37 Ohio Jurisprudence, page 783, Section 454. 

It is equally the rule that the term of office, in the absence of consti­

tutional or statutory provisions to the contrary, begins to run from the 

date of appointment. 32 Ohio Jurisprudence, page 1038, Section 183; 43 

American Jurisprudence, page I 5, Section I 55. Hence, the date when 

appointees receive their original appointment, is the time when 1:he deduc­

tions for their contributions to the fund attach. 

What is true of deductions is equally applicable to coverage. Sections 

741.18 and 741.49 provide that a member of the fund who has completed 

twenty-five years of "active service in the department" shall receive an 

annual pension and provide for disability benefits if "disabled as a result 

of the performance of his official duties as a member of the department." 

Sections 741.19 and 74r.49(I) provide for giving credit toward retire­

ment for 1:he time he was disabled "at any time during his period of 

employment". No one could contend that an appointee serving his proba­

tionary period is not engaged in "active service in the d•epartment," or 

not performing "official duties," or not serving "his period of employ­

ment." within the meaning of the statute. In this respect the status of 

a probationer is no different from one provisionally appointed---<both are 

holding their positions under inchoate appointments and both are entitled 

to their salaries and to the protection of the civil service act while serving 

in such capacities. State ex rel. Slovensky v. Taylor, 135 Ohio St., 601 ; 

State ex rel. Conway v. Taylor, 136 Ohio St., 174; State ex rel. Altman v. 

McDonough, 132 Ohio St., 47. 

A somewhat similar question was involved 111 Opinion No. 7246, 
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Opinions of the Attorney General for 1944, page 675, which held that 

a person who had received a provisional appointment as a member of a 

fire department in accordance with the provisions of the Civil Service 

Act, and who was serving as such, was a "member of the department" 

and thus subject to the O'bligations and entitled to the benefits of the 

firemen's relief and pension fund. Surely, if a provisional appointee is 

covered by the pension laws, an appointee from a duly established civil 

service eligible list cannot be exoluded merely ,because he has not served 

his full probationary period. 

To the same general effect, the Supreme Court in Bigam v. Hainen, 

150 Ohio St., 371, defining the term "years of service," has held it to 

include the period represented rby the total number of years of service 

rendered in the governmental department in which the person is employed, 

and not merely the years of service in any particular grade or rank of 

the service. 

Accordingly, m specific answer to your questions, it 1s my opinion 

and you are advised that : 

r. A newly appointed fireman or policeman selected from a duly 

authorized civil service eligible list is a "member of the department" 

while serving his probationary period, and as such, is subject to the 

deductions for pension assessment as provided by Sections 741.12 and 

741.23, Revised Code, from the elate of his appointment, including the 

period in which he serves as a prOibationer. 

2. The period of eligibility to qualify a member of a fire or police 

department for retirement or disability benefits as provided by Sections 

741.18 and 741.49, Revised Code, commences to run from the date of 

appointment and not from the expiration of the probationary period, 

the statute making the "years of active service in the department" the 

cardinal requirement. 

Respectfully, 

C. vVrLLIAM O'NEILL 

Attorney General 




