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Accompanying this lease is contract encumbrance record No. 82, 
which covers a monthly rental under this lease for the month of July 
and August, 1937. As pointed out to you in former opinions approving 
leases of this kind, this contract encumbrance record is sufficient compli­
ance with the provisions of Section 2288-2, General Code. 

I am accordingly approving this lease and the same is herewith 
returned. 

1052. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

Vh\TERWORKS FUNDS lVlAY NOT BE DIVERTED TO CITY'S 
GENERAL FUND. 

SYLLABUS: 
A city may not by ordinance or otherwise divert water·works funds 

for the purpose of compensating such city for services rendered to the 
waterworks department by officers or employes of the city who are 
compensated from the general fund. 

CoLU]I[BUS, OHIO, August 23, 1937. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public 0 ffices, Columbus, Ohio. 
GENTLElllEN : 

Your letter oi recent date is as follows: 

"We arc inclosing herewith letter from our Springfield 
Examiner, in which it is shown that the officials of that city 
pay from the waterworks funds certain fixed amounts to the 
general fund annually, to cover the 'valuable service' rendered 
by the general executive and administrative departments, as 
per Section 1 of Ordinance No. 3322, as adopted by the Com­
mission of that city April 18, 1932, and quoted as follows: 

'The City of Springfield, Ohio, shall make a charge for 
the valuable services rendered by the City Commission, City 
l\hnager, City Treasuret·, City Auditor, City Solicitor, Health, 
Engineering; Municipal Garage and Safety Departments, against 
the \Vaterwnrks of said City in the sum of $833.33 monthly, 
and said vVatenwrks Department shall pay said sum in quar-
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terly installments of Twenty-five Hundred Dollars ($2500) each, 
on the first days of January, April, July and October annually, 
as compensation for the valuable services rendered to said 
department aforesaid, and as a part of the costs of conducting 
and managing the said \,Y aterworks Department.' 

] n this connection we ask the following question : 
Question, 'Can a city, with or without charter, adopt ami 
enforce an ordinance of this kind, \rhich in effect transfers 
waterworks funds to the general iund to cover a predeter­
mined general managerial and overhead cost of the City?" 

The authority to assess water rentals in the case of a municipally 
owned waterworks is contained in Section 3958, General Code, which 
provides in part as follows: 

"For the purpose of paying the expenses of conducting 
and m_:maging the water works, such director may assess and 
collect from time to time a water rent of sufficient amount in 
such manner as he deems most equitable upon all tenements 
and premises supplied with water. * * *." 

Section 3959, General Code, provides as follows: 

"After paying the expenses of conducting and managing 
the water works, any surplus therefrom may be applied to the 
repairs, enlargement or extension of the \\·orks or of the reser­
voirs, the payment of the interest of any loan made for their 
construction or for the creation of a sinking fund for the liqui­
dation of the debt. The amount authorized to be levied and 
assessed for water works purposes shall be applied by the council 
to the creation of the sinking fund for the payment of the indebt­
edness incurred for the construction and extension of water 
works and for no other purpose whatever." 

The Supreme Court considered Section 3959, supra, somewhat at 
length in the case of Cincinnati vs. Rocttingcr, 105 O.S. 145. The first 
two branches of the syllabus read: 

"1. Section 3959, General Code, is constitutional and oper­
ates as a valid limitation upon the uses and purposes for which 
revenues 
applied. 
revenues 

derived from municipally owned waterworks may be 
By virtue of the provisions of that section, surplus 
derived from water rents may be applied only to 



ATTORNEY GENERAL 1837 

repairs, enlargement or extension of the works, or of the reser­
voirs, and to the payment of the interest of any loan made for 
their construction, or for the creation of a sinking fund for the 
liquidation of the debt. 

2. Section 3799, General Code, is in the nature of a limita~ 
tion upon taxation, and as applied to cities and villages under 
charter governments does not violate any of the sections of 
Article XVIfl of the Ohio Constitution and operates to prevent 
the transfer of revenues from the waterworks fund to the 
general fund." 

Under authority of the foregoing cases, it is clear that charter 
cities are in the same category as non-charter cities in the administration 
of municipally owned waterworks revenues. 

In the Roettinger case, supra, it appears that the city council had 
passed an ordinance authorizing certain so-called surplus revenues of 
the waterworks to be used for general municipal purposes, including 
current expenses of the municipality. This case establishes the principle 
that waterworks revenues may not be used for current expenses of a 
municipality. lt is also authority for the position that water rentals are 
not taxes. The language of the court at page 153, after referring to the 
provisions of Section 3959 as exclusive with respect to the pprposes 
for which such excess revenues may be used, is as follows: 

"It is important at this point to inquire into the nature of 
rates and charges which are in excess of an amount sufficient 
to pay the cost of the operation of the waterworks and to make 
provision for repairs, renewals, extensions, new construction, 
and interest and principal of debt arising out of construction. 
\<\Thile it is universally conceded that rates and charges not in 
excess of the amount necessary to meet such purposes are not 
classed as taxes, it does not follow that such excessive amount 
would not be classed as taxes. While it is quite well settled 
that charges for service and conveniences rendered and fur­
nished by a municipality to its inhabitants are not taxes, yet 
where the charge is in excess of the entire cost of the service 
and convenience, the reason for the rule no longer prevails. 
A water rate exacted for actual consumption is merely the 
price of the commodity, and when in an amount which fairly 
compensates the cost can have no proper relation to those 
revenues which are expended for the equal benefit of the public 
at large, and it should not be placed in the same classification 
with burdens and charges imposed by the legislative power upon 
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persons or property for the purpose of raising money for general 
governmental purposes." 

Further illustrative of the rigidity with which the Supreme Court 
has precluded any diversion of waterworks revenues to general municipal 
purposes is the recent case of Realty Co. vs. Cleveland, 128 O.S. 583. 
The syllabus is as follows : 

"1. The provisions of Section 3959, General Code, pre­
scribing and limiting the use of funds created by water rentals, 
prevent the diversion thereof to a use for any purpose other 
than therein enumerated. (City of Cincinnati vs. Rocttinger, a 
Taxpayer, 105 Ohio St., 145, approved and followed.) 

2. The appropriation of such waterworks funds to the 
construction or maintenance of a sewage disposal plant may not 
be validated by the enactment of a city ordinance providing that 
'the operation of sewage disposal plants shall be treated and 
construed as being part of the operation of water purification.'" 

At page 585, the court said: 

"The mere ipse dixit of the city council that the disposal 
o{ sewage and the purification and distribution of water to 
users are parts of a single process cannot be conclusive upon 
the question and thus effect a release from the clear inhibition 
of the statute. 

If this evasion be permitted, there is no length to which 
council may not go to compel water users to pay the expense of 
carrying on other city functions which may be remotely con­
nected with sewage disposal; council might even extend it to 
maintenance of other departments of government-all upon the 
theory that such departments are in some respect connected 
with the function of supplying pure water to the inhabitants 
of the city.'' 

Having in mind the principle that water users shall not be compelled 
to pay the expenses of carrying on other city functions, I address myself 
to the question of whether or not the ordinance here under consideration 
providing for payment, presumably to the general fund of the munici­
pality of $10,000 per year, from the waterworks fund, may be properly 
construed as part of "the expenses of conducting and managing the 
waterworks" as the phrase is used in Section 3958, supra. I assume that 
the chief basis for this charge rests upon the contention that the members 
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of the city commission, the city manager, the city treasurer, the city 
auditor, the city solicitor, and other municipal officers and employes are 
required to expend part of their time in rendering services to the water­
works and hence the municipality which in paying their salaries or com­
pensation is entitled to be reimbursed for such services. 

There is no question but that any officer or employe who devotes 
full time to rendering services for the waterworks may be compensated 
from the proceeds of water rentals nor is there any doubt but what 
anyone specially employed on a per diem basis or otherwise may be so 
compensated. There is, however, in my judgment a decided distinction 
to be drawn between the power to so expend waterworks revenues and 
the power to reimburse a municipality on account of part time service 
being rendered to the waterworks by employes or officers of the munic­
ipality who are compensated out of the general fund. 

This distinction has been clearly made by the Supreme Court and 
!Jy this office. The situation is not unlike that arising where part time 
services of a municipal officer or employe are rendered for a given 
municipal project the cost of which is paid not from the proceeds of 
general taxation but irom special assessments. Jt has been hereinabove 
shown that water rentals are not taxes. In so far as a determination of 
the question here under consideration is concerned, they are in the same 
category as special assessments. The second branch of the syllabus 111 

the case of Longworth vs. Cincinuati, 34 O.S. 101, reads as follows: 

'"vVhere the surveying and engineering of such improvement 
were performed by the chief engineer of the city and his assist­
ants, who were officers appointed for a definite period, at a 
t1xed salary, which the law required to be paid out of the general 
fund of the city, the reasonable cost to the city, of such sur­
veying and engineering, can not be ascertained and assessed 
upon the abutting property, as a necessary expenditure for the 
improvement." 

This case was cited and followed in an opinion of this office appear­
ing in Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. 11, page 1030, 
the syllabus of which is as follows: 

"1. When a municipality employs engineers on a per diem 
basis for the purpose of performing engineering services in con­
nection with any improvements which have been undertaken, and 
such engineers' employment is dependent upon the existence of 
improvement projects, their daily wage may be designated as 
payable out of any such specific improvement fund or funds, 
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and it constitutes a proper item of cost of such improvement or 
improvements, and as such is assessable. 

2. Tf such engineers are paid salaries out of the general 
fund, there is no authority for reimbursing the general fund to 
the extent that a portion of such salaries may be allocated to a 
particular improvement, and therefore such engineering cost may 
not be assessed." 

Specifically answering your question, 1t 1s my opm10n that a city 
may not by ordinance or otherwise divert waterworks funds for the 
purpose of compensating such city for services rendered to the water­
works department by officers or employes of the city who are com­
pensated from the general fund. 

Respectfully, 
HERRERT S. DuFFY, 

/1 tt orney General. 

1053. 

APPROVAL- 110?-JDS OF THE ClTY OF AK.RO~, SUI'dlVllT 
COU.:-.JTY, OHJO, $10,000.00. 

CoLUl\I BGS, Omo, August 23, 1937. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 
GENTLEl\rEN: 

JN RE: 11oncls of the City of Akron, Summit County, 
Ohio, $10,000. 

The above purchase of bonds appears to be a part of an issue of 
bonds of the City of Akron, Summit County, Ohio, elated June 1, 1937. 
The transcript relative to this issue was approved by this office 111 an 
opinion rendered to your Hoard under elate of July 30, 1937, being 
Opinion No. 947. 

lt is accordingly my opinion that these bonds constitute a valid 
and legal obligation of said city. 

Respectfully, 
HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


