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"Any teacher, except a 'new entrant,' with less than five years of 
service, who has attained sixty years_ of age, may retire, if a member, by 

filing with the retirement board an application for retirement. _ The filing of 
such application shall retire such member as of the end of the school year 
then current." 

The above quotation from the law means that teachers, over sixty years of 
age, may file an application for retirement during the school year of 1920-21, but 
if such retirement is granted by the state retirement· board, it is not effective until 
the end of the _school year then current, that is, August 31, 1921, and, as indicated 
heretofore, pension follows retirement and cannot precede retirement. Such 
applications for rtirement could well be considered during the school year 1920-21 
by the state retirement board in its duties of collecting. evidence and verifying 
records, but, the retirement itself and the beginning of any pension upon such retire­
ment, would not operate until August 31, 1921. 

In reply to your questions as submitt.ed, and based upon the provisions of the 
teachers' _retirement act, it is therefore the opinion of this department that: 

1. Under the provisions of section 7896-50 G. C., the names of all teachers to 
whom· the teachers' retirement act applies, must be certified by the employer to the 
state retirement board, and teachers over seventy years of age prior to September 
1, 1920, must be re-employed or re-appointed during the school year 1920-1921, in 
order to become members of the retirement- system. 

2. The state retirement board is ·without authority to retire any teacher soon 
after the beginning of the school year, 1920-21, or at any time during such school 
year, for the law 'provides in various sections that the retirement of teachers 
eligible to retirement shall be effective as of the end of the school year then current. 

3. Retirement of teachers -over seventy years of age takes -place on August 
31st of the school year ·in which they become members, and the state retirement 
board shall automatically retire all other teachers who are members at the end 
of the school year in which the age of seventy is attained. Pension to any teacher 
could not start on any day prior to the end of the schoo!'year i~ which such teacher 
was retired. 

4. Teachers over sixty years of age who have taught prior to September 1, 
1920,- and are members of the state teachers' retirement system during the school 
year 1920-21, may retire by filing with the retirement board an application for 
retirement in accordance with the provisions of section 7896-34 G. C., but retirement 
and pension would not be effective if granted by the state retireme!]t board until 
the· end of the school year then current. 
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