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to any contention that such employment is "relief from any charitable organization 
or other benevolent as ociation which investigates and keeps a record of facts 
relating to persons who receive or apply for relief". 

However, a reading of the Federal Civil \Vorks Administration Rules and 
Regulations No. 10, referred to supra, shows that persons receiving C'vVA funds 
on Civil Works Service projects arc receiving "relief." 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that work under the 
P'vVA or CVI/A projects, as distinguished from Civil \Yorks Service projects, 
docs not constitute "relief under the provisions of law for relief of the poor 
or relief from any charitable organization or other benevolent association which 
investigates and keeps a record of fact; relating to persons who receive or 
apply for relief'', within the purview of Sections 3477 and 3479 of the Ohio 
General Code, but workers or recipients of relief under Civil Works Service 
projects do receive "relief under the provisions of law for the relief of the poor 
or relief from any charitable organization or other benevolent association which 
investigates and keeps a record of fact"; relating to persons who receive or apply 
for relief", within the purview of Sections 3477 and 3479 of the Ohio General 
Code. 

Respectfully, 
]OHN Vi. BRICKER, 

A ttomey General. 
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BOARD OF EDUCATION-SALE OF PROPERTY AS PRESCRIBED BY 
SECTION 4756, GENERAL CODE, ~1ANDATORY-PROPERTY MAY 
BE SOLD AT PRIVATE SALE WHEN. 

SYLLABUS: 
1. The terms of Section 4756, General Code, tt•ith respect to the 1nan11rr 

of selli11g property held by a board of education i11 its corporate capacity, an• 
mandatory. 

2. A board of education is tt•ithout power to sell real estate or perso11al 
property held by it in its corporate capacity exceeding in t•alue $300.00, at private 
sale, until after an attempt has been made to sell the sallle at public auction !11 
the mamzcr pro<;ided by Section 4756, General Code, a11d a failure to sell the 
property in that mmmcr, 1111less such property is sold to a mzwicipality or to the 
board of trustees of the school district library in which such real estate is 
situated. 

CoLuMnus, Omo, April 7, 1934. 

HoN. C. DONALD DrLATUSH, Prosecuting A ttomey, 1·Varren County, Leba11on, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge your request for my opinion, which reads 

as follows: 

"Situate m the Village of Franklin, Warren County, Ohio, zs an 
abandoned school house located upon a sizeable lot along the main street 
of said village. 



ATTOR::\'EY GE::-IEI{AL. 

Recently, the United States Government requested bids for a site 
upon which to erect a new Post Office Building. Some thirteen (13) 
bids were submitted, and included therein was the bid of the Board of 
Education of Franklin Village School District, offering to sell their 
school property for the sum of $7,500 00. This proposal bid was accepted 
by the Post Office Department, and I have been called upon to examine 
the title. 

The Board of Education has not complied with the provisions of 
Section 4756 of the General Code of Ohio; in fact, it had no time to do 
so in order to submit its bid. 

Accordingly, will you please advise whether or not the board must 
comp'y with the provisions of Section 4756 of the General Code, or 
whether this b:cl so submitted, is legal and can be accepted." 

Section 4756, General Code, reads as follows: 

"\"!hen a board of education decides to dispose of real or personal 
property, held by it in its corporate capacity, exceeding in value three 
hundred dollars, it shall sell such property at public auction after giving 
at least thirty clays' notice thereof by publication in a newspaper of 
general circulation or by posting notices thereof in five of the most 
pub!ic places in the district in which such property is situated. vVhen 
the board has twice so offered a tract of real estate for sale at public 
auction and it i-;; not sold, the board may sell it at private sale, either 
as an entire tract or in parcels, as the board deems best. Provided, how­
ever, that in case the board of education decides to dispose of such real 
property, it may sell and convey the same to any municipality or board 
of trustees of the school district library in which such real estate is 
situated, upon such terms and conditions as may be agreed upon. The 
president and clerk of the board shall execute and tlcliver deeds neces­
sary to complete the sale or transfer provided for by this section." 
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It is a rule of universal application that boards of education have such powers 
and such only, as are expressly granted to them by statute, together with such 
other powers as are necessary to carry out the express powers so granted. This 
rule has been applied a great many times by the courts of Ohio. State ex rei. 
Clark- vs. Cook, Auditor, 103 0. S., 465; Schwing vs. McClure, 120 0. S., 335. 
Sec also Ruling Case Law, Vol. 24, page 569, Corpus Juris, Vol. 56, page 294, 
McQuillin on Municipal Corporations, 2d Ed., Sections 135, 137, 138 and 2598. 
The first branch of the syllabus of Schwing vs. McClure, supra, is as follows: 

"Members of a board of education of a school district are public 
officers, whose duties are prescribed by law. Their contractual powers 
arc defined by the statutory limitations existing thereon, and they have 
no power except such as is express1y given, or such as is necessarily 
implied from the powers that are expressly given." 

The rule is stated in McQuillin on Municipal Corporations Second Edition, 
Section 138, as follows: 

"The powers of school districts are derived wholly from the statutes. 
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Incidental or implied corporate powers do not belong to them, as is held 
with respect of the municipal corporation proper, constituted for the 
purposes of local government. Unless the statute confers the right to 
exercise any given power courts usually deny the power. One who deals 
with a school board must take notice of, and is bound by, the limitations 
on its powers. All powers must be exercised in substantial conformity 
with the statutes applicable." 

Section 4756, supra, grants to boards of education the power to dispose of 
real e:tate held by them in their corporate capacity and expressly provides how 
such sales shall be made. Except as such power is reposed in a board of 
education by virtue of the said statute, a board of education possesses no power 
whatever to sell or dispose of the property held by it in its corporate capacity, 
and it clearly follows that a board of education in exercising this power, is limited 
by the terms of the statute. In the course of the court's opinion in the case 
of Schwing vs. A1cClure, supra, the court said with reference to the power of 
public officers to dispose of public property under their control: 

"Public officers intrusted with public funds or public property cannot 
give them away, nor can they pass title to public property except when 
acting within their strict powers. Property devoted to public use can 
only be disposed of by express authority, and a school corporation must 
pursue the statutory method of disposing of its property. Caldwell vs. 
Bauer, 179 Ind., 146, 99 N. E., 117." 

Inasmuch as the board of education in que:;tion has not complied with the 
terms of Section 4756, General Code, with respect to a sale at public auction and 
publication or posting of notices thereof, it follows, in my opinion, that this board 
is without power to sell the property in question at private sale and convey title 
thereto. The fact that the Federal Government is involved in the matter makes no 
difference. The attempted sale in the manner stated is nothing more or less than a 
private sale, which the board of education is not empowered to make until after 
an attempt is made in compliance with the statute, to sell the property at public 
auction. 

I am therefore of the opinion that the bid submitted by the Federal Govern­
ment, for this property, cannot lawfully be accepted at this time, nor until after 
due advertisement and the receipt of bids as provided by the statute. 

In my opinion, the terms of Section 4756, General Code, with respect to 
the manner of making sales of property by boards of education are mandatory. 
Board of Education vs. Best, 52 0. S. 138. 
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Respectfully, 
}OHN \V. BRICKER, 

Attorney General. 

CONTRACT-IN ABSENCE OF CHARTER PROVISION ORDINANCE OF 
CITY COUNCIL AUTHORIZING CONTRACT FOR FIRE HYDRANT 
RENTAL WITH PRIVATE WATER COMPANY NEED NOT BE RATI­
FIED BY ELECTORS-LIABILITY OF CITY DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. Where the council of a city enacts an ordinance authorizing and directing 


