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OPINION NO. 97-029 
Syllabus: 

A general health district is not a county office and, therefore, is not subject to the 
jurisdiction of the county automatic data processing board. 

To: William E. Peelle, Clinton County Prosecuting Attorney, Wilmington, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, May IS, 1997 

We have received your letter concerning the operations of a county general health district. 
Your specific question is whether the Clinton County General Health District is a "county office" 
subject to the jurisdiction of the Clinton County Automatic Data Processing Board. Your 
representative has informed us that the health district in question is a combined health district, 
including the territory of townships, villages, and a city. See RC. 3709.07-.071. 

In order to answer your question, we must first look to the provisions governing county 
automatic data processing boards. A county automatic data processing board is created, pursuant 
to R.C. 307.84, by the board of commissioners of a county. It consists of representatives of 
various governmental offices, including the county treasurer, the county auditor, the county 
recorder, the board of county commissioners, and the clerk of the court of common pleas. RC. 
307.84. 

The county automatic data processing board is responsible for coordinating the automatic 
data processing equipment in use throughout the county offices, and it is authorized to establish 
an automatic data processing center to provide a centralized system for the use of automatic data 
processing equipment for all county offices. RC. 307.842. After the board has its initial 
meeting, "no county office" is permitted to "purchase, lease, operate, or contract for the use of 
any automatic data processing equipment without prior approval of the board." R.C. 307.84; see 
also RC. 307.842. 

For purposes of the statutes governing automatic data processing boards, see R C. 307.84­
.846, "county office" is defined to mean "any officer, department, board, commission, agency, 
court, or other office of the county, other than a board of county hospital trustees." RC. 307.84. 
To answer your question, then, it is necessary to determine whether a general health district is an 
office of the county. 

This question has been considered in the past, and it has consistently been concluded, in 
various contexts, that a general health district is not a county office. For example, 1991 Op. Att'y 
Gen. No. 91-016, at 2-80, states plainly: "The health districts are political subdivisions of the 
state, governed by state law, and are separate from any city, county, township or other local 
government." See a/so, e.g., 1990 Op. Att'y Gen. No. 90-106, at 2-468 ("a board of health is 
not a county board"); 1974 Op. Att'y Gen. No. 74-032, at 2-144 (the general health district of 
a county "is an arm of the state and derives its authority directly from the state"); 1965 Op. Att'y 

June 1997 



2-174OAG 97-029 Attorney General 

Gen. No. 65-121 (syllabus, paragraph 1) ("[a] general health district ... is not a part of municipal 
or county government"). 

A general health district is n0t an office of the county because it is an entity separate and 
distinct from the county. Pursuant to RC.3709.01, the state is divided into general health 
districts (which include townships and villages) and city health districts. Various combinations 
of districts are permitted. See, e.g., RC. 3709.01. Any such combination that includes a general 
health district is also known as a general health district. See RC. 3709.07-.071; R.C. 3709.10; 
1991 Op. Att'y Gen. No. 91-016. Thus, health districts are created as divisions of the state and 
are considered to be separate political subdivisions. See State ex reI. Mowrer V. Underwood, 137 
Ohio St. 1, 27 N.E.2d 773 (1940); 1995 Op. Att'y Gen. No. 95~030, at 2-149; 1980 Op. Att'y 
Gen. No. 80-087, at 2-342. 

The manner in which a general health district is governed establishes its independence 
from the county. Various methods of organization are permitted for the diff{!rent types of health 
districts. See R.C. 3709.02-.04; R.C. 3709.07-.071; R.C. 3709.10; 1995 Op. Att'y Gen. No. 
95-030. A combined district of the sort that you have described has a district advisory council 
consisting of representatives of the county and of townships and municipal corporations within 
the combined district. R.C. 3709.03; R.C. 3709.07. The combined district, by contract, may 
be administered by the board of health or health district of a city within the district, by the board 
of health of the original general health district, or by a combined board of health. RC.3709.07­
.071. Members of the board of health may be appointed by the city or cities they represent, by 
the general health district advisory council, or as provided in a petition for union. RC. 3709.02­
.04; R.C. 3709.07-.071. If the district advisory council fails to act, the Director of Health, with 
the consent of the Public Health Council, may appoint members to a board of health. R.C. 
3709.03-.04. Thus, a county is not responsible for governing a general health district and is only 
one of several bodies that may participate in selecting the governing body of such a district. 

The manner in which a general health district is financed provides further indication that 
the district is not a county board. A general health district may obtain funding from various 
sources, including the state and the collection of fees. RC. 3709.28; R.C. 3709.32. Local 
funding is obtained from taxes within the ten-mill limitation levied by the townships and municipal 
corporations that form the district. R.C. 3709.28; R.C. 3709.29. The board of health of a 
general health district submits an itemized appropriation measure and an estimate of its sources 
of revenue to the county auditor for submission to the county budget commission. The amounts 
needed are apportioned by the auditor among the townships and municipal corporations 
comprising the health district on the basis of taxable valuations in those townships and municipal 
corporations. Moneys received for the district are placed in the district health fund. R.C. 
3709.28; see also 1986 Op. Att'y Gen. No. 86-022. 

If there is a need for additional funds, the board of county commissioners is authorized to 
act as a special taxing authority for the purpose of submitting to the voters the question of a 
special levy outside the ten-mill limitation for the general health district. R.C. 3709.29; see also 
Village of South Russell v. Budget Comm 'n, 12 Ohio St. 3d 126,465 N.E.2d 876 (1984). Such 
a tax is levied on the territory located in the district. R.C. 3709.29; 1986 Op. Att'y Gen. No. 86­
022. Thus, the tax burden falls on territory of the district and is not adopted as a countywide tax. 
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R.C. 3709.34 states that the board of county commissioners or the legislative authority of 
any city "may furnish suitable quarters" for a board of health with jurisdiction over all or a major 
part of the county or city. This provision has been construed to require that a county provide a 
general health district with office space and utilities, when the general health district consists only 
of territory in townships and villages within the county. See, e.g., 1996 Op. Att'y Gen. No. 96­
016. If, however, the health district is a combined general health district that includes territory 
of a city, then either the city or the county may furnish office space and utilities, but neither is 
required to do so. See, e.g., 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-016, at 2-63 n.l; 1991 Op. Att'y Gen. 
No. 91-016. A county may, thus, have certain responsibilities for providing a health district with 
facilities. In general, however, the health district is funded as an independent entity and is 
responsible for its own operations . 

A county has various connections and responsibilities with respect to a general health 
district that encompasses territory within the county, as discussed above. In addition, the 
prosecuting attorney of the county constituting all or a major part of a general health district acts 
as legal advisor of the board of health, R.C. 3709.33, and the treasurer and auditor of that county 
also serve the district, RC. 3709.31. Th~se connections with the county, however, are not 
sufficient to make the health district a county office, in light of its existence as a separate entity. 

For the reasons discussed above, it must be concluded that a general health district is not 
a county office. Because it is not a county office, the general health district is not subject to the 
jurisdiction of the county automatic data processing board and is not required to obtain the board's 
approval pursuant to RC. 307.84. Cf, e.g., 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-052 (soil and water 
conservation district created under RC. 1515.03 is not a county office for purposes of provisions 
relating to the county automatic data processing board).l 

An indication that the General Assembly did not consider a health district to be a county 
office for purposes of approval by the county automatic data processing board appears in R.C. 
307.846. That section authorizes a county automatic data processing board to contrac.t to provide 
automatic data processing services to various governmental entities, including a health district, and 
to charge the contracting entities for the services provided. The statute goes on to state that 
"[c]ounty offices may also be charged for such services." RC.307.846. The clear implication is 
that the entities with which the county automatic data processing board may contract - including 
health districts - are not considered to be county offices for purposes ofRC. 307.84. 

Even though a health district is not a county office, the county, as discussed above, may 
provide the district with office space and utility services pursuant to RC. 3709.34. The inclusion 
of a health district as an entity with which a county automatic data processing board may contract 
under R.C. 307.846 suggests that automaric data processing services are not included within the 
"suitable quarters" that a county may provide pursuant to RC. 3709.34. It is possible, however, that 
the provision ofautomatic data processing equipment (e.g. , computers) and the provision of utilities 
(e.g., telephone lines) may overlap to some degree. To the extent that the board of county 
commissioners provides to a health district pursuant to R.C. 3709.34 any items or services that are 
included within the jurisdiction of the county automatic data processing board, the board of county 
commissioners remains subject to the jurisdiction of the board under R.C. 307.84. 
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On the basis of the preceding discussion, it is my opinion, and you are advised, that a 
general health district is not a county office and, therefore, is not subject to the jurisdiction of the 
county automatic data processing board. 




